Σκυλακάκης: Πρέπει να περπατήσουμε σε τεντωμένο σχοινί – Να αποφύγουμε τον εκτροχιασμό της οικονομίας

13.12.2020 / 22:35
Skilakakhs

Με  ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί παρομοίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αντώνης Σκυλακάκης την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις οξύτατες συνέπειες της πανδημίας στην κοινωνία και την οικονομία και από την άλλη να αποτρέψει ένα πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
«Το ελάχιστο που οφείλουμε στους συμπολίτες μας είναι να μιλούμε με ειλικρίνεια και να λέμε την αλήθεια. Η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών που επηρεάζουν κάθε συμπολίτης μας απαιτεί μεγάλη ευθύνη και περίσκεψη. Ζούμε μια πολύ μεγάλη υγειονομική κρίση που ήρθε μετά από 10ετή οικονομική κρίση. Εχουμε μεγάλο χρέος αλλά με καλή διάρθρωση αλλά απαιτεί να έχουμε αξιοπιστία στις σχέσεις με τους Ευρωπαίκούς Θεσμούς και να διατηρούμε την εμπιστοσύνη των αγορών» είπε ο κ. Σκυλακάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό για να προσθέσει «Ταυτόχρονα έχουμε τις τεράστιες ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας που πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθούν και μείωση των δημόσιων εσόδων που είναι αναπόφευκτη Πρέπει να εξομολογηθώ ότι η ευθύνη είναι πάρα πολύ βαριά. Πρέπει να περπατήσουμε σε τεντωμένο σχοινί. Από την μια μεριά να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη, να ενισχύσουμε το ΕΣΥ και τις επιχειρήσεις και από την άλλη να μην οδηγήσουμε την χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να σκεφτόμαστε την κοινωνία αύριο όταν θα πληρώσουμε τα σημερινά δανεικά». Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα θα αυξηθεί. Θα έχουμε δημοσιονομική ευελιξία αλλά όχι εκτροχιασμό».
Ο κ. Σκυλακάκης απάντησε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγορεί για προώθηση της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας.
«Η παραδοχή ότι τα σημερινά μέτρα είναι αυριανοί φόροι έχει προκαλέσει θόρυβο και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Διάβασα και άρθρο από καθοδηγητή του κόμματος στην Αυγή που μιλά για μισανθρωπισμό. Δηλαδή τι πιστεύετε; Ότι οι δαπάνες σήμερα δεν είναι χρέος; Το χρέος δεν θα πρέπει να το πληρώσουμε αύριο; Δηλαδή είναι μισάνθρωπο να λες στον κόσμο την αλήθεια και φιλάνθρωπο να λες στον κόσμο παραμύθια;».
«Το δομικό πρόβλημα της αντιπολίτευσης παραμένει ο αδιόρθωτος λαϊκισμός. Εξωπραγματικές υποσχέσεις για να κοροϊδέψετε τον κόσμο και μετά διάλυση των δημόσιων ταμείων για να δείξετε ότι η αυταπάτη ‘ήταν απλή απάτη και μετά Hotel California».
Στην συνέχεια ανέφερε ότι οι κοινωνικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2021 είναι κατά πολύ αυξημένες σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ το 2018.
Πέραν αυτών, είπε ότι για το επόμενο έτος έχει εξασφαλιστεί ειδικό αποθεματικό 3 δις ευρώ για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενώ όπως είπε «Από τις αρχές του έτους με δικό μας ρίσκο θα ξεκινήσουν έργα που πιστεύουμε ότι θα ενταχθούν στο ταμείο ανάκαμψης έως τα μέσα έτους».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα