Σήμερα το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

07.12.2020 / 8:20
european_union_europaiki_enwsi-681x381

Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, τρεις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ξεκινά στις 10.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) με τις εξελίξεις που αφορούν στην Τουρκία να είναι από τα βασικά θέματα στην ατζέντα. Oι 27 Υπουργοί Εξωτερικών εισηγούνται και δεν αποφασίζουν, ωστόσο αναμένεται να δώσουν ένα στίγμα προθέσεων για το τι αναμένεται την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Όπως επισήμανε Ευρωπαίος Αξιωματούχος, «η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, έχει επιδεινωθεί» σημειώνοντας παράλληλα ότι «κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα ληφθούν μέτρα» εναντίον της Τουρκίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, κ.κ. Ν. Δένδιας και Ν. Χριστοδουλίδης θα αναπτύξουν τους λόγους για τους οποίους η Ε.Ε. θα πρέπει επιτέλους να λάβει μέτρα ανάσχεσης της τουρκικής επεκτατικής επιθετικότητας πριν ή ίδια καταστεί θύμα της.

Eκτός από το ζήτημα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών, θα συζητήσουν την κατάσταση στη Γεωργία, τις εκλογές στη Βενεζουέλα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι Υπουργοί εν συνεχεία θα έχουν ανταλλαγή απόψεων για τις διατλαντικές σχέσεις, επισημαίνοντας τις μελλοντικές προτεραιότητες για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο γεύμα, θα γίνει συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία κατά τη διάρκεια της οποίας οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για το πώς θα αυξηθεί η ανθεκτικότητα της ΕΕ. Μεταξύ άλλων θα επανεξεταστούν οι συνέπειες του νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Την ίδια ώρα η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί με αλλεπάλληλες navtex, ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επιτέθηκε κατά της χώρας μας για ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

ert.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα