Σήμερα τα εννιάμερα της Παναγίας – Θρησκευτικές εκδηλώσεις σήμερα σε όλη την Αχαΐα

23.08.2021 / 9:04
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ΕΝΝΙΑΜΕΡΑ-ΠΑΝΑΓΙΑΣ-525x399
Τα εννιάμερα της Υπεραγίας Θεοτόκου τιμούνται σήμερα με ξεχωριστή ευλάβεια, ευσέβεια και κατανυκτικότητα στην Ιερά Μονή της Παναγίας Γηροκομήτισσας στην Πάτρα, αλλά σε άλλες περιοχές της Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, θρησκευτικές εκδηλώσεις για την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα πραγματοποιηθούν και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως στην Οβρυά. Σήμερα το πρωί θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία 7.00-10.00 π.μ. και το απόγευμα Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον, 6.30-8.10 μ.μ. Επίσης, θεία λειτουργία θα γίνει και στην Κοιμήση Θεοτόκου Παραλίας.
ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Εκτός από την Ιερά Μονή Γηροκομειού θρησκευτικές εκδηλώσεις για την Απόδοσις της Θεοτόκου θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα, εορτάζουν:
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΠΟΔΑΡΙΤΙΣΣΑΣ
Ανάμεσα στα χωριά Καλάνιστρα και Κάλανος των Φαρρών και μέσα σ’ ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, βρίσκεται η Μονή της Παναγίας, που έχει «χρυσό», δηλαδή θαυματουργό πόδι και σπεύδει σε βοήθεια, όταν παρακληθεί. Κατά μια άλλη εκδοχή, η ονομασία οφείλεται στη θεραπεία, από την Παναγία, του ποδιού ενός πιστού.
Τη Μονή επισκέπτονταν συχνά, για διάφορους λόγους, ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός και, κατά την Εθνεγερσία, μετατράπηκε σε κέντρο ανεφοδιασμού του αχαϊκού στρατοπέδου. Το αξιόλογο ανδρικό Μοναστήρι είναι περικυκλωμένο από αιωνόβια δέντρα και κήπους. Πριν από την ίδρυσή του, υπήρχαν ασκητήρια στην περιοχή και μάλιστα ο πρώτος ναός λειτούργησε μέσα σε σπήλαιο με σταλαγμίτες. Στα τοιχώματα του σπηλαίου σώζονται αγιογραφίες. Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου
Η Παναγία Χρυσοποδαρίτισσα είναι Προστάτιδα του τ. Δήμου Φαρρών και κάθε χρόνο γίνεται Πανηγυρική Δοξολογία.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΝΟΤΕΝΩΝ
Πλησίον του Σκιαδά του Δήμου Τριταίας, σε μία από τις πλαγιές του Ερύμανθου, είναι χτισμένη η Μονή που έλαβε το όνομά της, κατά μια εκδοχή, από την οικογένεια Νότηδων, η οποία συνέδραμε στην ανέγερσή της, ή από την τοποθεσία της, δηλαδή στο νότιο άκρο του βουνού, κατά τη δεύτερη εκδοχή.
Το Μοναστήρι των Νοτενών, χτίστηκε στην αρχή πάνω στην κορυφή του Ερύμανθου πάνω στα ερείπια ειδωλολατρικού ναού, πιθανόν του Απόλλωνα.
Αργότερα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών κατέβηκαν οι μοναχοί και έχτισαν το Μοναστήρι στη θέση που είναι σήμερα. Λίγο πιο πάνω από τον περίβολο της Μονής είναι το σπήλαιο στο οποίο ασκήτεψε και αγίασε ο Άγιος Ιωακείμ από το Σκιαδά Τριταίας. Στο χώρο του σπηλαίου χτίστηκε ναός προς τιμή του Αγίου. Η Παναγία Νοτενιώτισσα γιορτάζει στις 23 Αυγούστου και επίσης, γίνεται Πανηγυρική Δοξολογία.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα