Σημαντική προσφορά της Ιατρικής εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου

21.05.2022 / 19:00
1200

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΓΚΟΛΗ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Για τους στόχους της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, αλλά και για τους λόγους που τον ωθούν να συνεχίσει να ασχολείται ενεργά, σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, μιλά στο «Νεολόγο» των Πατρών ο Περικλής Δουζδαμπάνης.

Η Ιατρική Εταιρεία Πατρών,  που ήταν ο πρόδρομος της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου ιδρύθηκε το 1912, με σκοπό την επιμόρφωση των ιατρών, τον προβληματισμό των μελών της σε θέματα δημόσιας υγείας και την μελέτη αυτών από επιστημονικής πλευράς, αλλά και  την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της.

Η ΙΕΔΕΠ ξεκίνησε τον θεσμό του Παμπελοποννησιακού Ιατρικού Συνεδρίου με συνδιοργανωτές τους Ιατρικούς Συλλόγους ολόκληρης της Πελοποννήσου, ενώ έχει καθιερώσει κάθε χρόνο να γίνονται εναλλάξ οι Αχαϊκές Ημέρες Παθολογίας και Αχαϊκές Ημέρες Χειρουργικής.  

Έχει έδρα την Πάτρα και διοικείται από 13μελές Διοικητικό Συμβούλιο τριετούς θητείας και εκλέγεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Κύριε Πρόεδρε, ποιοι είναι οι στόχοι της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου για το επόμενο χρονικό διάστημα; Τι έχετε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια;

Στόχος της Εταιρείας μας είναι η επιστημονική ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας για τις πρόσφατες εξελίξεις όσο αφορά την έρευνα  αλλά και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των διαφόρων συναδέλφων καθώς και η ανάδειξη του επιστημονικού ιατρικού προσωπικού της περιοχής της. Η Ι.Ε.Δ.Ε.Π, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, τους συναδέλφους που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και τους ασκούντες την ιδιωτική ιατρική, καθώς και τις λοιπές επιστημονικές εταιρείες της περιοχής της, δηλαδή τους Ιατρικούς Συλλόγους Αχαΐας, Αιγίου, Πύργου, Αμαλιάδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Τριπόλεως, Κορίνθου, Ζακύνθου και Αγρινίου, αποτελεί την αιχμή των επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον χώρο της Δυτικής Ελλάδος και της Πελοποννήσου.

Ένας επιπλέον στόχος της Ι.Ε.Δ.Ε.Π είναι η σωστή και συνεχής ενημέρωση των πολιτών για διάφορα θέματα υγείας με απώτερο στόχο την ιατρική πρόληψη και την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Σημαντική συμβολή στις παραπάνω δράσεις της ΙΕΔΕΠ προσφέρει και η έκδοση του επιστημονικού περιοδικού της Εταιρείας, της ιστορικής πλέον «Αχαϊκής Ιατρικής» αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η Ι.Ε.Δ.Ε.Π ήταν η πρώτη επιστημονική εταιρεία πανελλαδικά που διοργάνωσε εκστρατεία ενημέρωσης με θέμα τον εμβολιασμού κατά τις πανδημίας, ενώ διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία μια σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις που αφορούσαν την πανδημία και γενικότερα την Δημόσια Υγεία χωρίς να φοβίσουμε και να προκαλέσουμε τον πανικό των πολιτών μας. Επίσης διοργανώσαμε μια σειρά από εθελοντικές αιμοδοσίες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών για αίμα, θέλοντας να τονίσουμε την συμπόρευση της Πολιτείας, της Ιατρικής Κοινότητας και της Εκκλησίας στην καταπολέμηση της πανδημίας. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τις δράσεις όλων των ευπαθών ομάδων της περιοχής μας.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ωθούν να είστε ξανά υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας;

Θέλω να δώσω την ευκαιρία και σε άλλους συναδέλφους να προωθήσουν τις ιδέες τους και να πάρουν το βήμα. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν νέοι επιστήμονες-φωτεινά μυαλά που δεν τους δόθηκε καμία ευκαιρία να παρουσιάσουν  και να αναπτύξουν το επιστημονικό τους υπόβαθρο και σας διαβεβαιώνω κ. Κογκόλη ότι είναι πάρα πολλοί συνάδελφοι που δεν είχαν την ευκαιρία να εξελιχθούν.  Αλλά ας αφήσουμε αυτή την πονεμένη ιστορία γιατί θα δυσαρεστήσω αρκετό κόσμο αν προσπαθήσω να αναλύσω τα αίτια αυτής της «παθογένειας». Επίσης, πιστεύω πως η Ι.Ε.Δ.Ε.Π θα πρέπει να βγει έξω προς την κοινωνία γιατί ο κόσμος πλέον έχει ανάγκη από σωστή και αντικειμενική ενημέρωση που δεν είναι «κατευθυνόμενη» και αυτό ήταν και είναι μια από τις επιδιώξεις μου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες εκδηλώσεις που διοργανώσαμε  ήταν ιατρο-κοινωνικού περιεχομένου και δεν απευθυνόταν μόνο σε επαγγελματίες υγείας αλλά και σε συμπολίτες μας.  Σε αυτές τις εκλογές έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ αξιόλογοι επιστήμονες με σημαντικό ακαδημαϊκό, κλινικό αλλά και κοινωνικό έργο, που στοχεύουν στην αναβάθμιση της Ι.Ε.Δ.Ε.Π. Καλώ όλα τα μέλη μας να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια ανανέωσης αλλά και διατήρησης μιας από τις πιο ιστορικές και σημαντικές επιστημονικές εταιρείες της χώρας μας, την Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας, Περικλής Δουζδαμπάνης, ζει και εργάζεται στην Πάτρα ως ιδιώτης ιατρός νεφρολόγος και ως Επιστημονικός Υπεύθυνος στην Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Κυανούς Σταυρός Πατρών. Πρόκειται να υπηρετήσει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως επιμελητής στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας».

Διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στις Βασικές Επιστήμες της Ιατρικής Σχολής Πατρών καθώς και στο μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη νεφρολογική φροντίδα της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας. Έχει μετεκπαιδευτεί στις διάφορες μεθόδους υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας καθώς και στην χρόνια νεφρική νόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο HUN του Τορόντο, στον Καναδά, μετά από υποτροφία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας καθώς και με υποτροφία του διεθνούς οργανισμού Ιnternational Peritoneal Bulletin από τον αείμνηστο καθηγητή Νεφρολογίας του Πανεπιστημίου  του Tορόντο Δ. Ωραιόπουλο.

Έχει συγγράψει περισσότερες από 35 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή περιοδικά και έχει 60 αναρτημένες εργασίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι κριτής σε 35 διεθνή ιατρικά περιοδικά και συμμετέχει στην επιτροπή σύνταξης 2 διεθνών και ενός ελληνικού ιατρικού περιοδικού.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα