Σημαντική εξέλιξη: Χωρίς φόρο και ακατάσχετη η αποζημίωση για τα ενοίκια

04.12.2020 / 9:16
akinita-2

Νέα ευκαιρία για να ενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες οφειλέτες της Εφορίας που έχασαν τις ρυθμίσεις τους καθώς σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία. Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε  στη Βουλή η οποία μεταξύ άλλων ορίζει ότι η αποζημίωση που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το 50% των υποχρεωτικά «κουρεμένων» ενοικίων θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, ενώ από την 1η Ιουλίου 2021 θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών.

Σημαντική εξέλιξη: Χωρίς φόρο και ακατάσχετη η αποζημίωση για τα ενοίκια | tanea.gr

Οι 100 και 120 δόσεις αναβιώνουν με την πληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ οι δόσεις που έμεναν απλήρωτες από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο θα προστεθούν στο τέλος των ρυθμίσεων ως υπεράριθμες. Πιο συγκεκριμένα η νομοθετική διάταξη που είχε ψηφιστεί και προβλέπει επανένταξη οφειλετών σε παλαιές ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων με την πληρωμή της δόσης του μηνός Νοεμβρίου 2020 άλλαξε και προβλέπει πλέον πληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου. Ετσι, οι πληττόμενοι φορολογούμενοι με ανοιχτούς λογαριασμούς στην Εφορία θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να πληρώσουν τη δόση του Δεκεμβρίου, ενώ οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισής τους. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που ανήκει στους πληττομένους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Μόλις ξεκλειδώσουν οι 120 δόσεις, θα μπορεί να ξαναμπεί στη ρύθμιση και να συνεχίσει να την πληρώνει κανονικά με όλα τα ευεργετήματά της. Οι δύο δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης ως υπεράριθμες.

Τι αλλάζει

Χωρίς φόρο η αποζημίωση για τα χαμένα ενοίκια: Το ποσό της επιστροφής για το 50% των μειωμένων μισθωμάτων είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους ΟΤΑ, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί από το υποχρεωτικό κατά 40% κούρεμα των ενοικίων Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση COVID μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων: Αναστέλλεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 η διάταξη που προβλέπει την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών.

Ναυτικοί: Απαλλάσσεται από τη φορολογία το εισόδημα από μισθωτή εργασία που αποκτούν αλλοδαποί αξιωματικοί και αλλοδαπό κατώτερο πλήρωμα, οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού με ελληνική σημαία, τα οποία εκτελούν αποκλειστικά διεθνείς πλόες.

Αλιείς: Προκαταβάλλεται η επιστροφή του ΕΦΚ καυσίμων σε αλιείς, κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών, όπου δεν υφίσταται φορολογική αποθήκη καυσίμων ναυτιλίας. Η προκαταβολή είναι ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές.

Τελωνειακές παραβάσεις: Χαρακτηρίζεται απλή τελωνειακή παράβαση κάθε πράξη η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη στέρηση από το Δημόσιο δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων υγρών καυσίμων που εισπράττονται από τις τελωνειακές αρχές και που δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 50 ευρώ, και τιμωρείται με πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο των διαφυγουσών επιβαρύνσεων, το οποίο δεν δύναται να είναι κατώτερο των 100 ευρώ.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα – καφές:  Επιβάλλεται φόρος κατανάλωσης στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες, προερχόμενα από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενςωσης (ΕΕ) ή εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα στα υγρά αναπλήρωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στον καβουρδισμένο και μη καβουρδισμένο καφέ, στα εκχυλίσματα, αποστάγματα και συμπυκνώματα καφέ.

ΦΠΑ: Εντάσσονται σε ΦΠΑ 13% η παρασκευασμένη μουστάρδα, παρασκευάσματα διατροφής, με εξαίρεση τα συμπληρώματα διατροφής, σύνθετα αλκοολούχα παρασκευάσματα.

tanea.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα