Σιγκαπούρη: Εκτόπισε τη Νέα Ζηλανδία ως η καλύτερη χώρα για να περάσει κανείς την πανδημία

27.04.2021 / 18:51
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
coleen-rivas-OZ2rS2zCjNo-unsplash

Η Νέα Ζηλανδία εκθρονίστηκε για πρώτη φορά από τη θέση του καλύτερου μέρους στον κόσμο για να περάσει κανείς την πανδημία, ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα εμβολιασμού της.

Πλέον, στην πρώτη θέση της λίστας του Bloomberg για την ανθεκτικότητα στη διάρκεια της πανδημίας έχει κατακτήσει η Σιγκαπούρη.
Παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες έχουν ουσιαστικά μηδενικό αριθμό κρουσμάτων, το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Σιγκαπούρης έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο. Επομένως, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες η ζωή βρίσκεται και πάλι πολύ κοντά στους κανονικούς της ρυθμούς, «η Σιγκαπούρη έχει ήδη χορηγήσει αρκετά εμβόλια ώστε να καλύψει το ένα πέμπτο του πληθυσμού της», ενώ άλλα κράτη όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ταϊβάν έχουν καθυστερήσεις σε αυτή τη σημαντική πτυχή ελέγχου της πανδημίας, καταλήγει η έκθεση.

Πάντως δεν ήταν μόνο οι εμβολιασμοί που έκριναν το τελικό αποτέλεσμα: Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία και ο Καναδάς, έπεσαν στην κατάταξη παρά την ταχύτητα του εμβολιαστικού τους προγράμματος επειδή προχώρησαν σε πρόωρη χαλάρωση των μέτρων, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων και τη διάδοση των μεταλλάξεων στον πληθυσμό.

Η κατάταξη του Bloomberg ανανεώνεται κάθε μήνα, ενώ αξιοποιεί αρκετούς ενδείκτες για να βγάλει την ετυμηγορία της, μεταξύ των οποίων και ο αριθμός των κρουσμάτων, ο ρυθμός εμβολιασμού, η κινητικότητα των κοινοτήτων, η ανάπτυξη και το ΑΕΠ για να εκτιμήσει ποιες χώρες έχουν καταφέρει να περιορίσουν με τη μεγαλύτερη επιτυχία τα κρούσματα κοροναϊού χωρίς να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα για την οικονομία και τον τρόπο ζωής των κατοίκων τους.

Τα στοιχεία αυτά αξιοποιούνται για τον υπολογισμό του «σκορ ανθεκτικότητας». Η Νέα Ζηλανδία σημείωσε πτώση της τάξης των 0,1 πόντων στη διάρκεια του μήνα, φτάνοντας στους 79,6, ενώ η Σιγκαπούρη έκοψε το νήμα με διαφορά στήθους στο 79,7.
Η βάση δεδομένων του Bloomberg αξιολογεί 52 οικονομίες που πριν την πανδημία ξεπερνούσαν τα $200 δισ.

Η Αυστραλία βρέθηκε στην τρίτη θέση με μικρή απόκλιση από τη Νέα Ζηλανδία.

in.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα