Σιδηροδρομικά δυστυχήματα: Άνοιγμα φακέλων σε βάθος 15ετιας

14.03.2023 / 7:42
trena-apergia-500

Όλους τους φακέλους που περιλαμβάνουν τα στοιχεία για θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα, που έγιναν την τελευταία δεκαπενταετία σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος από τον σημερινό διοικητή του ΟΣΕ.Η εισαγγελική παραγγελία του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού της χώρας αναφέρει πως ο ΟΣΕ υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική αρχή για όλα τα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια.

Η αποστολή των φακέλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τον κ. Ντογιάκο, προκειμένου να ελεγχθεί αν οι ευθύνες που αποδόθηκαν ήταν οι πραγματικές ή μήπως εκτός από εκείνους που πιθανά διώχθηκαν ποινικά ή καταδικάστηκαν υπήρχαν και άλλοι, στους οποίους οι έρευνες δεν στράφηκαν και οι σχετικές δικογραφίες οφείλουν τώρα να επαναξιολογηθούν.

Στόχος του κ. Ντογιάκου είναι να διερευνήσει τι έγινε με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαίτιους των δυστυχημάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συνθήκες του δικτύου και τις ελλείψεις σε συστήματα ασφαλείας. Η έρευνα θα στραφεί στα τελευταία 15 χρόνια, με δεδομένο ότι παλαιότερες τυχόν εγκληματικές πράξεις ή παραλείψεις έχουν παραγραφεί.

Ηδη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει και μελετά το φάκελο για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης που σημειώθηκε το 2017, για το οποίο δικάστηκε και αθωώθηκε μόνον ο ένας από τους μηχανοδηγούς που επέζησε του τραγικού δυστυχήματος.

Ο,τι μεμπτό θα βρεθεί

Υπενθυμίζεται ότι ξεχωριστή έρευνα διερευνά η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος με τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όσων είχαν κατά καιρούς θέσεις ευθύνης σε ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ. Ο έλεγχος αφορά την περιουσιακή τους κατάσταση, ακίνητα και λοιπά, αλλά και τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ θα ελεγχθούν και εκπρόσωποι εταιρειών και εργολάβοι. Χθες ο επικεφαλής της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ερωτώμενος σχετικά (voria.gr) κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, προσδιόρισε ως χρόνο ελέγχου τη 15ετία, δηλαδή το περιθώριο παραγραφής κακουργημάτων.

«Ο,τι μεμπτό υπάρχει θα βρεθεί», τόνισε ο κ. Βουρλιώτης, ο οποίος, εξηγώντας τη λειτουργία της Αρχής, σημείωσε ότι υπακούει σε υπερεθνικούς νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Νέος εφέτης ανακριτής

Στα χέρια του νέου εφέτη ανακριτή βρίσκεται πλέον η δικαστική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη. Οπως σημειώνουν δικαστικές πηγές, το πεδίο της έρευνας αναβαθμίζεται καθημερινά και το κάδρο των ευθυνών διευρύνεται πέρα από το πρόσωπο του σταθμάρχη της μοιραίας νύχτας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ασκηθούν διώξεις και σε άλλα πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εφέτης ανακριτής έχει παραλάβει το σύνολο της πολυσέλιδης δικογραφίας ώστε να τη μελετήσει σε βάθος. Οπως αναμένεται, την πόρτα του ανακριτή θα περάσουν ξανά οι τρεις νέοι κατηγορούμενοι, δηλαδή οι δύο σταθμάρχες και ο επιθεωρητής, που εις βάρος τους υπάρχουν κατηγορίες για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, ώστε ο ανακριτής να λάβει γνώση όλων των πληροφοριών που χρειάζεται. Υπενθυμίζεται πως και στους τρεις ασκήθηκε δίωξη για τα ίδια, κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα, αδικήματα όπως του 59χρονου σταθμάρχη, που μετά την πολύωρη απολογία του πριν μία εβδομάδα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας.

Ευνόητο είναι πως ο εισαγγελικός λειτουργός θα ζητήσει και θα λάβει και τα στοιχεία των δικαστικών πραγματογνωμόνων που ορίστηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Λάρισας Απόστολο Τζαμαλή. Πρόκειται για εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι έχουν συντάξει το πόρισμα των ερευνών τους και περιλαμβάνει κρίσιμα στοιχεία για την υπόθεση.

Ρύθμιση για τις αποζημιώσεις

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες (capital.gr), η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταβάλλονται με την πρωτόδικη απόφαση, δηλαδή χωρίς εφέσεις και αναιρέσεις, οι αποζημιώσεις των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ειδικότερα αναμένεται να οριστεί ότι οι παροχές του κράτους έναντι των θυμάτων είναι εντελώς άσχετες με τις αποζημιώσεις των θυμάτων που θα διεκδικήσουν δικαστικά με αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια και η δικαστική διεκδίκηση, εφόσον ευοδωθεί, δηλαδή εφόσον επιδικαστεί αποζημίωση, θα ολοκληρώνεται από τον πρώτο βαθμό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα