Σεξουαλική ανορεξία: Τα συμπτώματα και η θεραπεία

07.02.2023 / 14:58
couple

Εάν νιώθετε ότι δεν έχετε παρά ελάχιστη επιθυμία για σεξουαλική επαφή, μπορεί να έχει σεξουαλική ανορεξία. Τι σημαίνει αυτό; Ανορεξία σημαίνει «διακοπή της όρεξης», σε αυτή την περίπτωση της σεξουαλικής σας όρεξης.
Τα άτομα με σεξουαλική ανορεξία αποφεύγουν ή φοβούνται το σεξ. Μερικές φορές, η κατάσταση αυτή ονομάζεται επίσης ανεσταλμένη σεξουαλική επιθυμία, σεξουαλική αποφυγή ή σεξουαλική αποστροφή. Μπορεί να συνεπάγεται σωματικά προβλήματα, όπως ανικανότητα στους άντρες. Συχνά δεν έχει καμία σωματική αιτία και μπορεί να εμφανιστεί και σε άντρες και σε γυναίκες.

Το healthline.com συγκεντρώνει τα συμπτώματα και τις αιτίες της σεξουαλικής ανορεξίας και προτείνει τρόπους αντιμετώπισης.


Συμπτώματα
Το κύριο σύμπτωμα της σεξουαλικής ανορεξίας είναι η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε φόβο ή θυμό όταν τίθεται επί τάπητος το σεξ. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εθισμού του 2011, η Dr. Sanja Rozman εξήγησε ότι κάποιος με αυτή την πάθηση μπορεί να γίνει εμμονικός με την αποφυγή του σεξ.


Αιτίες


Η σεξουαλική ανορεξία μπορεί να έχει σωματικές ή συναισθηματικές αιτίες.

Τα σωματικά αίτια μπορεί να περιλαμβάνουν:

ορμονικές διαταραχές
πρόσφατος τοκετός
θηλασμός
χρήση φαρμάκων
εξάντληση

Οι συνήθεις συναισθηματικές αιτίες περιλαμβάνουν:
σεξουαλική κακοποίηση
βιασμός
αρνητική στάση απέναντι στο σεξ
αυστηρή θρησκευτική ανατροφή σχετικά με το σεξ
σχέσεις εξουσιαστή – εξουσιαζόμενου με έναν σύντροφο ή ένα αγαπημένο πρόσωπο
προβλήματα επικοινωνίας


Διάγνωση
Η σεξουαλική ανορεξία μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί καθώς δεν υπάρχει ένα απλό τεστ, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τη γρίπη ή τον κορονοϊό.. Εάν αισθάνεστε ότι μπορεί να έχετε σεξουαλική ανορεξία θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό ή με κάποιον σύμβουλo. Ένας ψυχίατρος ή σεξοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει στη διάγνωση των συμπτωμάτων και έπειτα ίσως να βοηθούσαν κάποιες εξετάσεις για τον έλεγχο υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Για παράδειγμα, οι εξετάσεις αίματος μπορεί να δείξουν κάποια ορμονική διαταραχή που ίσως επηρεάζει τη λίμπιντό σας.


Φαρμακευτική αντιμετώπιση
Η ορμονοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για ορισμένα άτομα με σεξουαλική ανορεξία. Οι ενήλικες που πάσχουν από αναστολή της σεξουαλικής επιθυμίας λόγω χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης ή οιστρογόνων μπορεί να ωφεληθούν από κάποια αγωγή. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους άνδρες που πάσχουν από έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος που σχετίζεται με στυτική δυσλειτουργία. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση με μικρή επιθυμία για σεξ μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την ορμονοθεραπεία για την ενίσχυση της λίμπιντο.

Θεραπεία
Είναι όμως εξίσου απαραίτητη η θεραπεία του συναισθηματικού αίτιου της σεξουαλικής ανορεξίας. Η αποτελεσματική επικοινωνία και η επίλυση των συγκρούσεων μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν τα σεξουαλικά προβλήματα ενώ χρήσιμες μπορεί να φανούν και οι συνεδρίες με έναν σεξοθεραπευτή. Εάν μεγαλώσατε πιστεύοντας ότι το σεξ είναι λάθος ή έχετε βιώσει κάποιο τραύμα σχετικό με το σεξ, θα βοηθούσε να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό.

Σεξουαλική ανορεξία και πορνογραφία
Η χρήση πορνογραφίας μπορεί να συνδέεται με ορισμένες περιπτώσεις σεξουαλικής ανορεξίας. Ερευνητές από την Ιταλική Εταιρεία Ανδρολογίας και Σεξουαλικής Ιατρικής (SIAMS) μελέτησαν περισσότερους από 28.000 Ιταλούς και διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που έβλεπαν πολύ πορνό από νεαρή ηλικία, ήταν πιο πιθανό να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το πραγματικό σεξ.

Σεξουαλική ανορεξία VS σεξουαλικός εθισμός
Ορισμένα άτομα με σεξουαλική ανορεξία περνούν από φάσεις κατά τις οποίες εμφανίζουν και συμπτώματα σεξουαλικού εθισμού. Ο Δρ Patrick Carnes, συγγραφέας του βιβλίου Σεξουαλική ανορεξία: Ξεπερνώντας το μίσος για τον εαυτό μας στο σεξ, εξηγεί ότι σε πολλούς ανθρώπους, η σεξουαλική ανορεξία και ο σεξουαλικός εθισμός προέρχονται από το ίδιο σύστημα πεποιθήσεων. Σκεφτείτε το ως τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η ανάγκη να έχει κανείς τον έλεγχο της ζωής του, τα συναισθήματα απόγνωσης και η ενασχόληση με το σεξ είναι παρόντα και στις δύο καταστάσεις.
Εν κατακλείδι, η εξέλιξη των ατόμων με σεξουαλική ανορεξία ποικίλλει. Το σωματικό αίτιο μπορεί να είναι εύκολο να διορθωθεί αλλά οι βαθιές, ψυχολογικές πτυχές του ζητήματος μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Πολλά κέντρα που θεραπεύουν τον σεξουαλικό εθισμό διαθέτουν προγράμματα για τη σεξουαλική ανορεξία. Ρωτήστε το γιατρό ή το σύμβουλό σας ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς και κρατήστε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον σύντροφό σας. Επικεντρωθείτε στη μη σεξουαλική επαφή ανάμεσά σας και στο άγγιγμα, μέχρι να βρείτε τον τρόπο να ξεπεράσετε το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα