Σέρρες: Βαριές οι κατηγορίες σε εργολάβο και ηλεκτρολόγο –Που επιρρίπτονται οι ευθύνες

07.12.2022 / 7:28
serres-sxoleio-2-1024x683

Λίγο πριν ο άτυχος 11χρονος Βασίλης που σκοτώθηκε από την έκρηξη του λέβητα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών οδηγηθεί στην τελευταία κατοικία του, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν δύο υπεύθυνους για τη μετατροπή του καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας. Πρόκειται τον 52χρονο εργολάβο και τον 43χρονο ηλεκτρολόγο του έργου.Συνελήφθησαν στις Σέρρες για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, των σωματικών βλαβών κατά συρροή από αμέλεια και της έκρηξης από αμέλεια.Στο μεταξύ, στο σχολείο μετέβη χθες ειδικός πραγματογνώμονας, ο οποίος θα διερευνήσει τα ακριβή αίτια της έκρηξης του λεβητοστάσιου, ώστε στη συνέχεια να εκδώσει το σχετικό πόρισμα.

Αλληλοκατηγορίες

Την ίδια ώρα, το μπαλάκι των ευθυνών πετιέται από τον έναν στον άλλον. Αρχικά, ο διευθυντής του σχολείου, Νικόλαος Τσιότσιος, επέρριψε ευθύνες στον εργολάβο και το δήμο, στους οποίους είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την τοποθέτηση γεωθερμίας και την τέλεση εργασιών την ώρα του μαθήματος. Τη σκυτάλη πήρε ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση, επιρρίπτοντας ευθύνες για το τραγικό συμβάν στον εργολάβο αλλά και το διευθυντή του σχολείου, τονίζοντας ότι η διοίκηση του δήμου θα κινηθεί εναντίον τους. «Υπεύθυνος για τη λειτουργία του σχολείου είναι ο διευθυντής. Στη σύμβαση του έργου με τον ανάδοχο τονίζεται ρητά και κατηγορηματικά ότι οι όποιες τεχνικές εργασίες δεν θα γίνονται εν ώρα λειτουργίας της σχολικής μονάδας ή αν θα γίνονται, τότε απαιτείται η συναίνεση είτε του διευθυντή είτε του δήμου. Εμείς δεν δώσαμε καμία άδεια και μάλιστα αγνοούσαμε ότι το τεχνικό συνεργείο θα επισκεπτόταν το σχολείο», δήλωσε.

Τους έδιωξε

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα και το 12ο Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο κι εκεί εκτελούνται ανάλογες εργασίες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το τεχνικό συνεργείο του εργολάβου λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο 9ο  Δημοτικό Σχολείο και πολύ πριν την έκρηξη, επισκέφθηκε και το 12ο Δημοτικό Σχολείο. Εκεί, ο διευθυντής δεν του επέτρεψε την είσοδο. Είπε στους τεχνικούς να έρθουν το Σάββατο να κάνουν τις ρυθμίσεις, όπως ορίζεται στη σύμβασή τους». Ακόμη ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση πως ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού αποδέχθηκε να μπει το συνεργείο στο χώρο του σχολείου και να εκτελέσει εργασίες.

Ο κ. Χρυσάφης υποστήριξε, επίσης, ότι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, δεν έχει αποστείλει κανένα έγγραφο ούτε στον ίδιο ούτε στην τεχνική υπηρεσία ούτε στη σχολική επιτροπή, που να εκφράζει την αντίθεσή του στην εκτέλεση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης και σημειώνει ότι το συγκεκριμένο έργο και στα δύο σχολεία (9ο και 12ο δημοτικό), μέσω ΕΣΠΑ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις πήρε μια παράταση και ολοκληρώθηκε τώρα.

Εντολή Βορίδη

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έδωσε εντολή στο συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Ιωάννη Σάββα, να διερευνήσει τυχόν ευθύνες που προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Το υπουργείο Εσωτερικών θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, στο πεδίο αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα