Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν
Αγώνας για δημόσια δωρεάν κοινωνικά αγαθά
Συλλαλητήριο Δευτέρα 20/03 19:00 πλατεία Γεωργίου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Με απίστευτο κυνισμό η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τη γραμμή αποφασιστικής προώθησης της ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών. Κατέθεσε στη βουλή την 1η Μαρτίου, τη μέρα του εγκλήματος στα Τέμπη και τη θυσία 57 ανθρώπων, πολυνομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του νερού.
Προβλέπει τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» (Ρ.Α.Α.Ε.Υ) διευρύνοντας το αντικείμενο της ρυθμιστικής αρχής της ενέργειας με τις υπηρεσίες ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.
Η ενέργεια αυτή είναι το πρώτο βήμα σε μια αποφασιστική διαδικασία ιδιωτικοποίησης του νερού.
Οι ρυθμιστικές αρχές, όπως προβλέπεται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ιδρύονται και αποσκοπούν στην ρύθμιση των αγορών που απελευθερώνονται λόγω των ιδιωτικοποιήσεων. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που έχει την ευθύνη για την αγορά της ενέργειας, ασκεί το «ρυθμιστικό» ρόλο της εξασφάλισης της ιδιωτικοποίησης και «εύρυθμης» λειτουργίας της αγοράς της ενέργειας. Τα αποτελέσματα γνωστά: οι εργαζόμενοι και ο φτωχός λαός πληρώνουν υπέρογκες αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο ενώ εκτινάσσεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών παρόχων, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ. Μια τέτοια Ρυθμιστική αρχή (ΡΑΣ) ιδρύθηκε το 2010, όταν ο ΟΣΕ είχε κοπεί σε κομμάτια και σχεδιαζόταν η ιδιωτικοποίηση του τμήματος που θα απέδιδε κέρδη στον «επενδυτή» για να έρθει το ξεπούλημα μερικά χρόνια αργότερα.
Η προσπάθεια της ψήφισης του νομοσχεδίου είναι ένα ακόμη κομμάτι σε ένα παζλ κινήσεων που στοχεύουν στη δημιουργία αγοράς νερού. Έχουν προηγηθεί η προσπάθεια να δώσει σε ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα) το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής, την ακύρωση με νόμο (Ιούλιος 2022) της απόφασης του ΣΤΕ που κατοχύρωνε το δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαιτούσε την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, που είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο το 2016, πίσω στο Δημόσιο. Στην περιοχή μας η λειτουργία του φράγματος Πείρου -Παραπείρου έχει ήδη ανατεθεί από το 2021 και για 5 χρόνια σε εργολάβο, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο μοιράσματος εκατομμυρίων σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι το πιο πολύτιμο φυσικό αγαθό για την ύπαρξη του ανθρώπου και κάθε ζωής πάνω στη γη. Ο λαός με τραγικό τρόπο συνειδητοποίησε βαθύτερα αυτό που φωνάζει στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη: Οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν. Δεν μπορεί να παραδοθεί στα κερδοσκοπικά συμφέροντα, το νερό, το παρόν και το μέλλον της ζωής μας. Όπου ιδιωτικοποιήθηκε το Νερό, όπως ο “κώδικας του νερού” που ισχύει στη Χιλή από την περίοδο της χούντας Πινοσέτ, κάθε σταγόνα νερού έχει ιδιοκτήτη, δεν είναι κοινό αγαθό.
Να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δημόσια κοινωνικά αγαθά.
-Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πολυνομοσχέδιου.
-Έξω οι ιδιωτικές εταιρείες από τον κύκλο του Νερού. Δημόσιο αγαθό με εργατικό έλεγχο. Απέναντι στη λογική του ιδιωτικού καπιταλιστικού κέρδους, προβάλλουμε την ανάγκη του δημόσιου κοινωνικού οφέλους.
-Πραγματική οικονομική στήριξη των ΔΕΥΑ που συσσώρευσαν χρέη άνω των 120 εκατ. ευρώ λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους.
-Λειτουργία του φράγματος Πείρου-Παραπείρου μέσα από έναν δημόσιο κρατικό φορέα με εργατικό-λαϊκό έλεγχο, έξω από κάθε λογική εμπορευματικής εκμετάλλευσης του νερού.
-Καμία αύξηση στην τιμή του νερού, δραστική μείωση των τιμολογίων, καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας