Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Η κυβερνητική πολιτική καταστρέφει το περιβάλλον και το κόσμο της εργασίας
Να μην περάσει το νομοσχέδιο-όλεθρος που δυναμώνει την ομηρία και τον εργασιακό μεσαίωνα.
Μια ακόμα ανείπωτη τραγωδία βιώνει η χώρα και ειδικά η Θεσσαλία μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Οι εικόνες και οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν το μέγεθος της καταστροφής στις περιοχές που έχουν μετατραπεί σε λίμνη. Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες, ανεπανόρθωτες και μακροπρόθεσμες. Χάθηκαν άνθρωποι, διαλύθηκε όλη η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ μέχρι να φύγουν εντελώς τα νερά, θα ανησυχούμε αν έχουν πνιγεί και άλλοι κάτοικοι των περιοχών ή μετανάστες εργάτες γης.
Βέβαια, για την κυβέρνηση της ΝΔ και τον κρατικό μηχανισμό, πάντα φταίει «κάποιος άλλος» και η καραμέλα έχει βρεθεί: «Ζούμε την κλιματική αλλαγή… τι να κάνουμε;». Από τον covid μέχρι τις φωτιές και τις πλημμύρες, την άνοδο της τιμής των καυσίμων και των τρόφιμων, όλα βαφτίζονται “πρωτόγνωρα”. Εξαντλούν τη ρητορεία τους στην ένταση των φαινομένων και την ανάγκη οι άνθρωποι να μείνουν σπίτι ή να εκκενώσουν.
Όμως οι στρατηγικές επιλογές της Ν.Δ. και όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πετάξει στα τάρταρα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής κατοικίας και την διαβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η πολιτική τους φταίει για την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, για την κατασπατάληση πόρων μέσα από τις προνομιακές σχέσεις με την ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Η πολιτική τους φταίει για την έλλειψη δασοπροστασίας και την λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η πολιτική τους καλλιεργεί την«ατομική ευθύνη»και«ατομική επιλογή» ενώ θρέφει την ακροδεξιά που καλλιεργεί τον κανιβαλισμό μέσα στον ίδιο τον λαό.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Κυβέρνηση της ΝΔ στον πρώτο κιόλας μήνα μετά την επανεκλογή της, εξαγγείλει ένα ακόμα εργασιακό νομοσχέδιο για να υπερασπιστεί δια στόματος του υπ. Γεωργιάδη, «το δικαίωμα του εργαζομένου στην 16ωρη εργασία και στην παράλληλη απασχόληση σε δύο εργοδότες»!
Η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο κατά παραγγελία του κεφαλαίου ελαστικοποιώντας πλήρως τις όποιες σταθερές σχέσεις εργασίας είχαν απομείνει, ενώ νομιμοποιεί υπάρχουσες εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
· Μέσα από το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε πολλαπλούς εργοδότες έως και 13 ώρες την ημέρα. Συγκεκριμένα, σε συνθήκες ακρίβειας και εργασιακής επισφάλειας και μισθών πείνας, η κυβέρνηση λέει στον εργαζόμενο ότι πρέπει να δουλέψει ακόμα περισσότερο, στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, «αν το επιθυμεί ο ίδιος» για να βγάλει τα προς το ζην του, χρησιμοποιώντας μάλιστα προσχηματικά την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Στην ουσία το νέο νομοσχέδιο οξύνει στο έπακρο μια κατάσταση που ήδη υπήρχε στην αγορά εργασίας, με τους εργοδότες να παρανομούν σε βάρος των εργαζομένων, ενώ τώρα θα μπορούν να τους προσφέρουν τις ίδιες επισφαλείς συνθήκες με τη σφραγίδα του νόμου. Με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε στην πλήρη κατάργηση του 8ωρου – 5νθήμερου – 40ωρου. 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη.
· Εφαρμόζονται για πρώτη φορά συμβάσεις εργασίας «μηδενικών ωρών» (zero hour contracts), «κατά παραγγελία» συμβάσεις (on demand contracts). Οι συμβάσεις μηδενικών ωρών δεν έχουν προκαθορισμένες ώρες εργασίας κατά τις οποίες απασχολείται ο εργαζόμενος/η και μάλιστα ως μοναδική εξασφάλιση του εργαζομένου ορίζει την «έγκαιρη» ενημέρωση του από τον εργοδότη για τη διάρκεια της εργασίας, τον τόπο εργασίας και την αμοιβή. Ο εργαζόμενος πρέπει απλώς να είναι συνεχώς διαθέσιμος, ενώ ο εργοδότης δεν δεσμεύεται ότι θα παρέχει εργασία. Αυτές οι συμβάσεις εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκές χώρες και η εμπειρία δείχνει ότι ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται μέχρι και 7 στα 7, για πολλές ώρες με πενιχρούς μισθούς, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε ότι θα κερδίζουν προϋπηρεσία, ενώ δεν μπορούν να πάρουν καν άδεια, ούτε καν αναρρωτική, στις Κυριακές, στη νυχτερινή εργασία.
· Χτύπημα στην 5νθήμερη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες. Αντί για νέες προσλήψεις για τις θέσεις που είναι ακάλυπτες, θα ξεζουμίζονται οι εργαζόμενοι μέχρι τελικής πτώσης. Το νομοσχέδιο καταργεί το 5ήμερο στη βιομηχανία και ειδικότερα στις επιχειρήσεις με εναλλασσόμενες βάρδιες συνεχούς λειτουργίας (7 ημέρες ή 24 ώρες) ενώ ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους τομείς και κλάδους. Θυμόμαστε εδώ το τραγικό παράδειγμα του νεκρού εργάτη της ΕΒΓΑ, που πέθανε πάνω στη μηχανή του εργοστασίου γιατί δούλευε 15 συνεχόμενα 12ώρα. Το νομοσχέδιο δεν εξαντλεί απλώς, σκοτώνει τους εργαζόμενους.
· Ταυτόχρονά, δέχονται ένα ακόμα σοβαρό χτύπημα οι συνδικαλιστικές ελευθερίες. Η οργάνωση, ο συλλογικός αγώνας και η απεργία μπαίνουν στο στόχαστρο και ορίζονται ως ποινικά κολάσιμες με δύο τρόπους. Πρώτον, φυλακίζεται και επιβάλλεται πρόστιμο (έως και 5000 ευρώ!) σε όποιον απεργό περιφρουρεί την απεργία στο χώρο εργασίας του και δεύτερον δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες μετά από 10 συναπτές μέρες απουσίας του εργαζομένου από την επιχείρηση να τον διώξει ρίχνοντας το βάρος της καταγγελίας της σύμβασης στον εργαζόμενο. Δηλαδή θα δηλώνεται στο ΕΡΓΑΝΗ από τον εργοδότη ότι ο εργαζόμενος φεύγει οικειοθελώς, χωρίς να χρειάζεται καν η υπογραφή του.
Το νομοσχέδιο δεν είναι δημιουργία ενός γραφικού υπουργού, αλλά ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βιομηχάνων-τραπεζιτών-εφοπλιστών. Την ίδια στιγμή στην χώρα μας το αστικό κράτος, η αστική τάξη βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με τους παραπάνω, ενώ καλλιεργούν την έννοια της «ατομικής ευθύνης» και «ατομικής επιλογής» ενώ θρέφουν την ακροδεξιά που καλλιεργεί τον κανιβαλισμό μέσα στον ίδιο τον λαό.
Ο καπιταλισμός στην ολότητά του αποκαλύπτεται με αυτό το νομοσχέδιο: Η πλήρης κατάργηση 8ωρου, η ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας και η ραγδαία επέκταση της δεξαμενής ενός ευέλικτου, φτηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα, μαχητική δράση και διεκδίκηση, είναι η απαίτηση της Ε.Ε και του ΣΕΒ για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Οι εργασιακές συνθήκες στον κλάδο της έρευνας και της διδασκαλίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ήδη διαμορφωθεί στο πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών, της κατάργησης των ΣΣΕ που προώθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, της μείωσης των μισθών, συνθήκες που αμφισβητούν ακόμα και τη φύση της ίδιας μας της εργασίας, περιτυλίγοντας της με τον μανδύα της εκπαίδευσης. Αν περάσουν και γενικευθούν αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές θα διαμορφωθεί συνολικά μια κατάσταση όπου θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η δυνατότητα κλαδική διεκδίκησης, σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και κατακτήσεις για όλους μας. Για αυτό και πρέπει κάθε εργαζόμενος, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε κάθε κλάδο, ακόμα και δεν τον αφορά άμεσα το νομοσχέδιο, ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ! Άμεσο πρόβλημα τη στιγμή αυτή συνιστά η πίεση και οι εκβιαστικές πρακτικές του ΙΚΥ προς συναδέλφους και συναδέλφισσες μας, υπότροφους Υ.Δ. των δύο τελευταίων κύκλων υποτροφιών (Β΄ Κύκλου και «ώριμων διδακτορικών»). Το ΙΚΥ επίμονα ζητάει από δεκάδες Υ.Δ. υποτρόφους να έχουν ολοκληρώσει τα διδακτορικά τους έως την 30η Σεπτεμβρίου με την απειλή να διεκδικήσει την επιστροφή του συνόλου των “τροφείων” (ακόμα και με δικαστικά μέσα). Στην ουσία πρόκειται να ζητήσει από δεκάδες νέους/ες εργαζόμενους/ες επιστήμονες/ισσες την επιστροφή (έως και 36 μηνών) δεδουλευμένων.
Καλούμε όλα τα σωματεία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Πάτρα να συνεδριάσουν άμεσα και να καταδικάσουν το επαίσχυντο αυτό νομοσχέδιο. Απαιτείται αγωνιστική κλιμάκωση σε πανελλαδικό επίπεδο με προσανατολισμό να κηρυχθεί την επόμενη εβδομάδα 24ωρη πανεργατική απεργία! Σε αυτή τη μάχη πρέπει να βγούνε μπροστά τα αγωνιστικά ταξικά σωματεία κόντρα στην πλήρη απραξία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που δεν έχουν βγάλει άχνα για το νομοσχέδιο. Η απόφαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρα για διοργάνωση απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία, είναι ένα ακόμα σχέδιο ηττοπάθειας από πλευράς του ΠΑΜΕ παρά τις γνωστές αγωνιστικές φλυαρίες. Με την κυβέρνηση να έχει κάθε πρωτοβουλία των κινήσεων, η διοίκηση του εργατικού δεν δέχτηκε ούτε την πρόταση του σωματείου μας στη σύσκεψη που κάλεσε την Δευτέρα 11/09, για την διοργάνωση επιπλέον κινητοποιήσεων πριν την απεργία στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης.
Για τις ταξικές δυνάμεις γίνεται όλο και πιο φανερό ότι απαιτείται άλλη πορεία. Με μαζικός και παρατεταμένος αγώνα, κόντρα στο συμβιβασμό, τη συνθηκολόγηση, και την ηττοπάθεια. Με αγωνιστική ενότητα των εργαζόμενων «από τα κάτω» – συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων επιτροπών αγώνα για την οργάνωση του αγώνα. Με δυναμικές μορφές πάλης, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, απεργίες!
Για να διεκδικήσουμε μια ζωή ολόκληρη είναι η ώρα για να απαιτήσουμε:
Δημόσιες υποδομές:
Ø Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ευθύνονται για τις καταστροφές κερδοσκοπώντας σε βάρους του δημόσιου συμφέροντος.
Ø Να ξαναφτιαχτούν και να αποκατασταθούν σπίτια, παραγωγικές μονάδες, καλλιέργειες, με ευθύνη και έξοδα του κράτους. Όχι σε «αποζημιώσεις»-κοροϊδία που συντηρεί τα πελατειακά δίκτυα και βάζει σε αέναα χρέη την πλειοψηφία.
Ø Να ξαναφτιαχτούν οι κατεστραμμένες υποδομές με ευθύνη και έξοδα του κράτους, βάσει σοβαρών μελετών και με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Όχι σε αναθέσεις και μπαλώματα. Ξήλωμα του νομοθετικού πλαισίου εργολαβιών, αναθέσεων κλπ σε δήμους-περιφέρειες.
Ø Να στελεχωθούν μαζικά οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και του ΥΠΕΚΑ, οι υπηρεσίες δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.
Ø Να μπει έκτακτη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο και να διατεθεί για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών.
Ø Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας (τόνοι απορριμμάτων και χιλιάδες νεκρά ζώα που σαπίζουν, μολύνουν ήδη τον υδροφόρο ορίζοντα).
Ø Να μην γίνουν ανατιμήσεις στα τρόφιμα με πρόσχημα την καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο. Να εξασφαλιστεί επισιτιστική επάρκεια για τον πληθυσμό.
Εργασιακό νομοσχέδιο και χώρος της έρευνας:
Ø Μόνιμες θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού καθώς και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού για την κάλυψη των παγίων και διαρκών αναγκών. Όχι άλλη επισφαλής εργασία για την κάλυψη των κενών.
Ø Κατάργηση του όρου της ‘επιστροφής χρημάτων’ από τις συμβάσεις του ΙΚΥ.
Ø Να επιστραφούν στους υποψήφιους διδάκτορες/ισσες όσα χρήματα γύρισαν πίσω στο ΙΚΥ εκβιαστικό τρόπο, ήδη πριν από την παρέλευση της τυπικής προθεσμίας.
Ø Μείωση του χρόνου εργασίας, 30ωρο-6ωρο-5μερο. Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι νόμοι για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας.
Ø Μόνιμη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία για όλους/ες και νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Να καταργηθούν οι επισφαλείς, προσωρινές, ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Ø Όχι στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια, τη μαύρη / ανασφάλιστη εργασία, στο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων, τα σπαστά ωράρια, τις φθηνές υπερωρίες.
Ø Να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία δουλειά! Αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ, πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
Ø Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία. Κατάργηση των απεργοσπαστικών νόμων. Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες.
Απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζομένους του κλάδου, στα σωματεία της πόλης, στους φοιτητικούς συλλόγους για:
1. Διοργάνωση ενός μαζικού αντικυβερνητικού συλλαλητηρίου το Σάββατο 16/09 στις 12:00 στην πλατεία Γεωργίου. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει σε ψήφιση στην βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των πληγέντων στις πλημμύρες της Θεσσαλίας.
2. Την διοργάνωση απεργία την επόμενη εβδομάδα, πριν τολμήσει καν η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο σε ψήφιση στη βουλή. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συντονισμού σε όλα τα σωματεία της πόλης για την συνέχιση των κινητοποιήσεων και του αγώνα.