Σεμινάριο κίνησης και αυτοσχεδιασμού με τον χορογράφο Σπύρο Κουβαρά στο θέατρο ACT

29.11.2023 / 7:59
# SPYROS KOUVARAS

Το θέατρο act είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη διεξαγωγή του επόμενου σεμιναρίου σωματικού θεάτρου στην Πάτρα για το 2023-2024, με τον διεθνή χορογράφο, Σπύρο Κουβαρά, ιδρυτή της ελληνογαλλικής ομάδας σύγχρονου χορού, Synthesis 748 Dance Co και χορογράφο της Τελετής Έναρξης για το Καρναβάλι της Πάτρας 2023. Το σεμινάριο θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Δεκεμβρίου, είναι συνολικής διάρκειας οχτώ ωρών και απευθύνεται σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση που επιθυμούν να διερευνήσουν, βελτιώσουν και εξελίξουν τη σωματική τους έκφραση ανεξάρτητα του αν διαθέτουν προηγούμενη θεατρική ή χορευτική εμπειρία. Το κόστος συμετοχής ανέρχεται σε 50 € για το διήμερο και για δηλώσεις συμμετοχής, πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν τηλεφωνικά στα 6977545994, 2610272037, 6936122263 ή ηλεκτρονικά στο synthesis748@gmail.com. Για την εγκυρότητα της εγγραφής στο σεμινάριο, απαιτείται κατάθεση προκαταβολής 30 €, μέχρι και την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, στο ταμείο του θεάτρου ACT.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Αντλώντας έμπνευση από το ζωικό βασίλειο, αυτό το σεμινάριο επικεντρώνεται στην οργανικότητα της κίνησης και στην διαθεσιμότητας του παραστατικού σώματος, εστιάζοντας στην κινητική ακρίβεια και στην καθαρότητα της φόρμας. Αφού αναλυθούν τόσο οι μυοσκελετικές δομές τις κίνησης, που παρατηρούνται σε αιλουροειδή, ερπετά και πτηνά, όσο και ο ψυχοσυναισθηματικός κόσμος τους, θα προσεγγίσουμε στην συνέχεια την κίνηση του ανθρωπίνου σώματος σε “ζωικές συνθήκες” και μοτίβα δράσης όπως: εδαφική στρατηγική, εκφοβισμός, επίθεση, άμυνα, απόδραση, αποπλάνηση κλπ. Μέσα απο τεχνικές ασκήσεις και δομημένους αυτοσχεδιασμούς θα αναλυθούν ειδικές ποιότητες κίνησης που αντλούν υλικό απο το ζωικό βασίλειο και θα ερευνηθούν προσεγγίσεις του performer ως φαντασιακού χαρακτήρα, στα όρια μεταξύ ανθρώπινου και μη ανθρώπινου (μισός άνθρωπος-μισός ζώο). Το σεμινάριο δεν εξετάζει την μιμητική αναπαράσταση της κίνησης των ζώων αντίθετα στοχεύει στο να αποκαλύψει, να καλλιεργήσει και να ενισχύσει την χαμένη ζωικότητα της κίνησης του ανθρωπίνου σώματος.

Αναλυτικά:

– Ανταπόκριση του σώματος στη βαρύτητα της γης

– Ειδικές ποιότητες κίνησης που αντλούν υλικό απο το ζωικό βασίλειο:

Κυματισμός, άρθρωση, ενεργή ακινησία

– Ειδικές δυναμικές κίνησης των ζώων:

βραδύτητα, εκρηκτικότητα, ρυθμική σταθερότητα

Οργανικότητα της κίνησης

Human performing in animal conditions

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2023-2024

Δεκέμβριος 2023 (9-10/12): “Animal movement”

Σάββατο και Κυριακή, ώρες 14:00-18:00

Φεβρουάριος 2024 (10-11/2): “Η ουδέτερη μάσκα”

Σάββατο και Κυριακή, ώρες 14:00-18:00

Απρίλιος 2024 (6-7/4): “Η μουσικότητα της κίνησης”

Σάββατο και Κυριακή, ώρες 14:00-18:00

Ιούνιος 2024 (8-9/6): “Σύνθεση performance”

Σάββατο και Κυριακή, ώρες 14:00-18:00

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ

Ο Σπύρος Κουβαράς είναι χορογράφος και χορευτής με βάση του την Αθήνα και το Παρίσι. Σπούδασε graphic design και ιστορία της τέχνης στο Κολλέγιο ΑΚΤΟ στην Αθήνα, σύγχρονο χορό και χορογραφία στο Εθνικό Κέντρο Χορού της Γαλλίας και στο Studio Ménagerie de Verre στο Παρίσι, όπου και έζησε για δώδεκα χρόνια, ιδρύοντας εκεί την, Synthesis 748 Dance Co, το 2010. Έχει χορογραφήσει, με την ομάδα του, δεκατέσσερα έργα χορού και site specific projects που έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, φεστιβάλ, μουσεία, γκαλερί και αρχαιολογικούς χώρους σε Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Αργεντινή, Κολομβία, Λίβανο και πρόσφατα στο CICA Museum στη Νότια κορέα. Εργογραφία του έχει δημοσιευτεί σε διεθνείς καταλόγους σύγχρονης τέχνης, έχοντας στο ενεργητικό του συνεργασίες και συμπαραγωγές, μεταξύ άλλων, με το Διεθνές Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών Pépinières Européennes, το art@CMS, καλλιτεχνικό πρόγραμμα του CERN Experiment στην Ελβετία, το Centre National de la Danse στη Γαλλία, την Valetta 2018-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την Μπιενάλε Παραστατικών Τεχνών της Μπογκοτά στην Κολομβία, το Διεθνές Χορογραφικό Κέντρο του Montpellier Danse, την Εθνική Λυρική Σκηνή, στα πλαίσια του “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021” όπου και παρουσίασε το έργο του “ΡΙΖΩΜΑ”, στον εμβληματικό Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών και το ΕΜΣΤ-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Απο το 2017, έδρα της ομάδας του αποτελεί η Αθήνα και η Synthesis 748 Dance Co, επιχορηγείται απο το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Το χορογραφικό έργο και η κινητική έρευνα του Σπύρου Κουβαρά, ορμώμενα από μετανθρωπιστικές προσεγγίσεις και ουτοπικές qναζητήσεις, εστιάζει γύρω από τη σχέση σώματος, ήχου και εικόνας με βασικούς άξονες την γλυπτική απτότητα των σωμάτων και την αισθητική ακρίβεια. Στην Ελλάδα, έχει διδάξει και παραδώσει τακτικά μαθήματα και σεμινάρια σύγχρονης χορογραφίας, κίνησης, αυτοσχεδιασμού και physical theatre, ως επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο New York Acting Studio, στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Αρχή και στα στούντιο χορού, Cumana Dance και Quilombo στην Αθήνα. Τον Ιανουάριο του 2023, μετά απο ανάθεση, ανέλαβε την χορογράφηση και την καλλιτεχνική διεύθυνση, της Τελετής Έναρξης για το Καρναβάλι της Πάτρας, ενώ για τον Νοέμβριο του ίδιου έτους αναμένεται η πρεμιέρα του νέου του έργου, με τίτλο, “NΕΚΡΗ ΦΥΣΗ – ένας χορός λιγότερο”, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συμπαραγωγή με το CND-Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού στο Παρίσι.

Σεμινάρια Σωματικού Θεάτρου | Θέατρο act | Σκάλες Γεροκωστοπούλου

Εισηγητής | Σπύρος Κουβαράς

Διδακτέες ώρες | 40 ώρες συνολικά ή 8 ώρες ανά σεμιναριακό κύκλο

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα