Πάνω από 100 Έλληνες επέλεξαν να επιστρέψουν με τις έκτακτες πτήσεις που προγραμματίστηκαν, μετά το «χτύπημα» του Εγκέλαδου.
Στα ισοπεδωμένα από τον σεισμό χωριά του Μαρόκου οι διασώστες αναζητούν τυχόν επιζώντες στα συντρίμμια, δίνοντας μάχη με τον χρόνο, καθώς οι νεκροί από την φονικότερη δόνηση των τελευταίων 60 ετών πλησιάζουν τους 2.700 και όσο περνούν οι ώρες αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής.
Έλληνες που ήταν στο Μαρακές την στιγμή που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος μιλούν στο Live News και περιγράφουν μια έντονη δόνηση μεγάλης διάρκειας. «Δεν κινδυνεύσαμε να πάθουμε κάτι. Είχε αρκετή διάρκεια, ήταν μεγάλος ο σεισμός, άρχισε ο κόσμος να πανικοβάλλεται», δηλώνει η Αλία Άιτ Μπεν Σμπάνι, ιδιοκτήτρια τουριστικού γραφείου.
Ο κύριος Μιχάλης Προμπονάς είναι ένας από τους τουλάχιστον 20 Έλληνες επιστήμονες, που συμμετείχαν στο συνέδριο για τα γεωπάρκα, που ήταν σε εξέλιξη την προηγούμενη εβδομάδα στο Μαρακές.
«Ήταν πολύ έντονος ο σεισμός και με μεγάλη διάρκεια. Βέβαια όταν συμβαίνουν αντίστοιχα γεγονότα ο χρόνος διογκώνεται, νομίζω, που σημαίνει ότι φαίνεται αιώνας», σημειώνει.
Πάνω από 100 Έλληνες επέλεξαν να επιστρέψουν με τις έκτακτες πτήσεις που προγραμματίστηκαν, όμως αρκετοί είναι αυτοί που βλέποντας ότι οι μεγάλες πόλεις είναι ασφαλείς και προτίμησαν να συνεχίσουν την παραμονή τους.
Όπως σημειώνει η Αλία Άιτ Μπεν Σμπάνι: «Οι ζημιές είναι ελάχιστες στο Μαρακές, οι καταστροφές έχουν γίνει στα χωριά της οροσειράς του Άτλαντα, που είναι από χώμα και άχυρο τα περισσότερα. Οι πόλεις έχουν ελάχιστες έως καθόλου ζημιές. Για παράδειγμα στη Εσαουίρα που είμαστε δεν υπάρχει καμία ζημιά. Στο Μαρακές ελάχιστες είναι οι ζημιές στη Μεντίνα».