Παρασκευή, 22.10.2021, 1:37 μμ

Σεισμός στην Κρήτη: «Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι», λέει ο Γεράσιμος Χουλιάρας

27.09.2021 / 14:39
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
xoyliaras

«Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι», λέει  o Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφερόμενος στα σεισμολογικά στοιχεία που είχε στη διάθεσή του ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.

Συγκεκριμένα ο κ. Χουλιάρας ήδη από τις 25 Ιουλίου μιλώντας τότε στο protothema.gr είχε αποκαλύψει ότι η σεισμική παράμετρος b για το Αρκαλοχώρι έδειχνε ότι κάτι δεν πάει καλά στη περιοχή, χωρίς όμως τότε να μπορούσε να ξεκαθαρίσει εάν ήταν προσεισμοί. «Είχα συστήσει τότε στους αρμόδιους να κάνουν προσεισμικούς ελέγχους στα κτίρια. Δεν μπορούσε τότε να ξεκαθαριστεί εάν ήταν προσεισμοί, είχαμε ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν με είχαν καλέσει στην Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου για να τους παρουσιάσω τα στοιχεία», λέει.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα η σεισμική παράμετρος b έδειχνε στις 25 Ιουλίου τιμή 0,6 για το Αρκαλοχώρι και 1 για τη Θήβα. Να εξηγήσουμε ότι η λεγόμενη σεισμική παράμετρος b, είναι μια από τις σπουδαιότερες παραμέτρους στη σεισμολογία και δείχνει κατά πόσο σε ένα σύνολο σεισμών είναι ανώμαλα αυξημένα τα σχετικών μεγάλα μεγέθη ή όχι. Όταν η σεισμικότητα είναι συνήθης τότε η παράμετρος είναι 1, όπως συμβαίνει σήμερα με τη Θήβα. Αν όμως αν όμως η παράμετρος b μικραίνει κάτω της τιμής 1 τότε αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως έχουμε προσεισμικά μηνύματα.

seismikodiagramma

Ο κ. Χουλιάρας επισήμανε επίσης στο protothema.gr ότι η παράμετρος b είχε τιμή κάτω του 1 και πριν από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον Τύρναβο τον Μάρτιο του 2021.

seismos_12_d

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα