Σεισμός στη Σάμο: Ανησυχία για τα 4,8 ρίχτερ – Γ. Παπαδόπουλος: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος»

14.08.2022 / 14:11
seismos

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφορικά με τη σεισμική δόνηση στη Σάμο το πρωί της Κυριακής έκανε μια δήλωση στο newsit.gr που σίγουρα δεν εφησυχάζει.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι “υπήρχαν και κάποιοι προσεισμοί αλλά και μετασεισμοί. Ο σεισμός που προηγήθηκε της κύριας σεισμικής δόνησης είχε μέγεθος 3,7, ενώ οι μετασεισμοί ήταν δύο, ο ένας είχε μέγεθος 2,9 της κλίμακας Ρίχτερ και ο άλλος 2,2. Είναι μια μικρή τοπική διέγερση πολύ κοντά στα παράλια της Τουρκίας. Τον συγκεκριμένο σεισμό ενδεχομένως το έδωσε ένα ρήγμα το οποίο βρίσκεται αρκετά πιο βόρεια και έχει διεύθυνση από ανατολή προς δύση”.

Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός στο νησί του ανατολικού Αιγαίου ήταν μεγέθους 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε σε απόσταση σχεδόν 27 χιλιομέτρων βορειοανατολικά από το Βαθύ.

Ο δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι “είναι έξω από τον μετασεισμικό χώρο του μεγάλου σεισμού που έγινε στο νησί στις 30 Οκτωβρίου του 2020 που είχε μέγεθος 7 της κλίμακας Ρίχτερ και τότε είχαμε και το φαινόμενο του τσουνάμι. Είναι γνωστή η περιοχή για την αρκετά υψηλή σεισμικότητα οπότε αυτά τα μεγέθη δεν αποτελούν έκπληξη για την συγκεκριμένη περιοχή. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Επειδή είναι πολύ λίγες ώρες από το φαινόμενο, ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει τελειώσει το φαινόμενο ή αν θα έχει κάποια συνέχεια, αν ήταν ο κύριος σεισμός. Θα το παρακολουθούμε”.

Όσον αφορά το ότι είχε υπογραμμίσει ότι το 2022 έως τώρα χαρακτηρίζεται από σεισμική ησυχία εξηγεί στο newsit.gr ότι “εν μέρει διακόπτεται η σεισμική ησυχία που υπήρχε επί μήνες. Το λέω το “εν μέρει” γιατί πρέπει να δούμε κι άλλους σεισμούς πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, δηλαδή δονήσεις με σημαντικά μεγέθη. Το 2020 και το 2021 είχαμε αλλεπάλληλους ισχυρούς σεισμούς, απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας και έτσι τώρα το γεωδυναμικό σύστημα στην ευρύτερη περιοχή της χώρας δεν μπορεί να κάνει σεισμούς με σημαντικά μεγέθη, δηλαδή πάνω από 5 βαθμούς γι’ αυτό περιορίζεται σε σχετικά μικρά μεγέθη”.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα