Σε θολά νερά οι απόδημοι: Χαμηλό το ενδιαφέρον των Ελλήνων του εξωτερικού να κατοχυρώσουν το δικαίωμα του εκλέγειν

01.04.2021 / 9:24
pshfos_ekswterikou

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα δήλωσης ενδιαφέροντος apodomoi.ypes.gr για ψήφο των απόδημων στις εθνικές εκλογές, χωρίς ωστόσο, για σειρά παραγόντων να είναι ακόμη πλήρως λειτουργική.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έχει τονίσει ότι προετοιμάζεται η υποδομή «προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους οι απόδημοι Έλληνες». Υπολογίζονται γύρω στις 300 χιλιάδες αυτοί που θα πληρούν τα κριτήρια για ένταξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου.

 «Υψηλός βαθμός μεταβλητότητας»

Απαντώντας στην ερώτηση του «Νεολόγου», γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ακόμη εγγραφεί πολλοί απόδημοι, ο κ. Βορίδης είπε πως υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι και διαδικασίες ως προς την εγγραφή κατόπιν δήλωσης ενδιαφέροντος . «Δεν μπορεί να μιλάει κανείς για αριθμούς διότι, υπάρχει υψηλός βαθμός μεταβλητότητας. Ακόμα δεν ξέρουμε πόσοι πληρούν τα κριτήρια και πόσοι θα ενδιαφερθούν συνολικά», σημείωσε, διευκρινίζοντας σε απάντηση επικρίσεων που έχουν ακουστεί ότι η κυβέρνηση δεν εγγράφει στους καταλόγους, απλώς διευκολύνει όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι και έχουν τις προϋποθέσεις να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους.

Σε θολά νερά οι απόδημοι: Χαμηλό το ενδιαφέρον των Ελλήνων του εξωτερικού να κατοχυρώσουν το δικαίωμα του εκλέγειν 2

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

Η «μάχη» για την ψήφο των αποδήμων είναι ανοιχτή, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ψήφο τους, για να μη χάσει τις εκλογές και τη δεύτερη να κάνει λόγο για ιδεοληπτική εμμονή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών, Παύλου Πολάκη, είχε αναφέρει στη Βουλή:

«Εσείς μπήκατε υπουργός Εσωτερικών για να ετοιμάσετε τις επόμενες εκλογές, με τη φιλοδοξία ότι κινητοποιώντας τα εθνικιστικά-ακροδεξιά δίκτυα της ομογένειας θα μπορέσετε να επιτύχετε διαφορά επιστολικών ψήφων, που θα επιτρέψει είτε οριακή σας νίκη είτε την όχι συντριπτική σας ήττα. Όσα μέτρα και να πάρετε, η Αριστερά θα ξανακυβερνήσει και θα ‘ναι και ντάλα μεσημέρι».

Όπως φαίνεται το θέμα αυτό δεν αποτελεί προσωπική υπόνοια του Παύλου Πολλάκη αλλά συνολικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τον λόγο αυτό 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή. Ζητούν από την κυβέρνηση να προσδιορίσει ποιος είναι ο αριθμός των απόδημων ψηφοφόρων που δυνητικά θα μετάσχουν στην επόμενη εκλογική διαδικασία. τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών καλούνται να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: «Ποιο είναι το πλήθος των ενεργών ΑΦΜ και άρα των εκτός Επικρατείας εν δυνάμει εκλογέων» και από αυτά «ποιο το πλήθος εκείνων που έχουν διαμείνει συνολικά 2 έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά τα τελευταία 35 έτη».

Η απάντηση της ΝΔ

«Ο κ. Πολάκης ταυτίζει τον αγνό πατριωτισμό της ελληνικής ομογένειας με την ακροδεξιά και τον εθνικισμό, αποδεικνύοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τους Έλληνες του εξωτερικού πολίτες δεύτερης κατηγορίας που με κάθε ευκαιρία στοχοποιούν! Επιπλέον, ο αναπληρωτής τομεάρχης εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα στην ιδεοληπτική εμμονή του, έδειξε να αγνοεί πως οι εκλογές των αποδήμων δεν θα γίνουν με επιστολική ψήφο, αλλά με φυσική παρουσία στα εκλογικά κέντρα. Δεν διάβασαν, δηλαδή, ούτε καν τον νόμο που και οι ίδιοι ψήφισαν!»

Τα κριτήρια

Διευκρινίζεται ότι, ψηφίζουν όσοι απόδημοι έχουν δικαίωμα ψήφου, δηλαδή όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι Έλληνες πολίτες. Επιπροσθέτως, χρειάζεται να έχουν διαμείνει συνολικά τουλάχιστον για δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να είναι φορολογικά ενεργοί.

«Κανείς δεν μπορεί να τους αφαιρέσει το δικαίωμα να ψηφίσουν κι εκείνο που θέλουμε τώρα είναι να τους διευκολύνουμε να μην πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της κυβένρησης.

 «Δημιουργείται μια βάση, στην οποία θα μας δηλώνει καταρχήν ο απόδημος Έλληνας ότι θα θέλει να ψηφίσει και επιθυμεί να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του, μπορεί να προσκομίσει δικαιολογητικά και θα υπάρχει μηχανισμός και ηλεκτρονικής ανάκτησης όπου αυτό είναι εφικτό, για να αποδεικνύει την διετή κατοικία», προστίθεται.

Όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις, υπάρχει εξαίρεση για όσους νέους κάτω των 30 ετών δεν έχουν υποβάλει, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση οι γονείς τους.

Η διαδικασία της εγγραφής στην πλατφόρμα

1. Έλληνας κάτοικος εξωτερικού μπαίνει στην εφαρµογή apodimoi. ypes.gr με τους κωδικούς της ΑΑ∆Ε που χρησιµοποιεί για σύνδεση στο TaxisNet, πιστοποιείται ως χρήστης και µπαίνει στην εφαρµογή.

2.Aναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συµπληρωθούν αυτόµατα στην αίτηση.

3.Kαταχωρεί τη διεύθυνση µόνιµης κατοικίας του, τηλέφωνα επικοινωνίας και e-mail. Επιλέγει χώρα και πόλη όπου επιθυµεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωµα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριµένων πεδίων.

4.Αναρτά ηλεκτρονικά αντίγραφα των δικαιολογητικών των προϋποθέσεων του νόµου, δηλαδή δηµόσια έγγραφα διαµονής δύο ετών στην ελληνική επικράτεια και φορολογική δήλωση. Εναλλακτικά, επιλέγει την κατηγορία του δικαιολογητικού, συµπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται, και εξουσιοδοτεί το υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του.

5.Βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησής του είναι αληθή, λαµβάνει γνώση ότι η αίτησή του υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγει την οριστική υποβολή της. Μετά τον έλεγχο και την οριστικοποίηση της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού για χρονικό διάστηµα οκτώ ετών, ενώ σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης ενηµερώνεται για το δικαίωµα προσφυγής.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα