Σε νέα βάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σεπτέμβριο νέα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

13.07.2023 / 7:51
mitsotakis_erdogan_nato_ap.jpg

Σε νέα τροχιά μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους και ζητούμενο πλέον είναι η συνέπεια και η σταθερότητα αυτής της στρατηγικής επιλογής, στην ουσία από την πλευρά της Τουρκίας η οποία καλείται να αποποιηθεί πλήρως το προκλητικό και επιθετικό παρελθόν της έναντι της Ελλάδας.

«Δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά πιστεύω ότι υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας μέσα από μία πιο θετική σκοπιά και αυτό κρατώ ως το πιο σημαντικό συμπέρασμα της σημερινής συνάντησης» ανέφερε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο ηγετών ο κ. Μητσοτάκης. Η εκτίμηση του για τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου είναι ότι αυτές είναι ειλικρινείς και χαιρέτησε την στροφή του προς τη Δύση, κάτι το οποίο είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, όπως ανέφερε.  

Στα άμεσα οφέλη συγκαταλέγονται η αποκατάσταση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας, πρωτίστως σε ανώτατο επίπεδο, αλλά και σε ότι αφορά τους υπουργούς και τους συμβούλους των δύο ηγετών, το μορατόριουμ στην ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και η απελευθέρωση διπλωματικών δυνάμεων της Αθήνας οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Η αποδραματοποιήση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η διάθεση για περαιτέρω βελτίωση τους αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα