Σε μίνι έξαρση ο ιός Κοξάκι

14.05.2022 / 8:30
KOXAKI

Πρόκειται για μια μόλυνση μεταδοτική και άκρως ενοχλητική και η βασική προφύλαξη είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής .

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Δεν είναι και τόσο ευρέως γνωστός, όμως, όσοι τον έχουν περάσει σίγουρα δεν θα θέλουν να θυμούνται τις μέρες που είχαν μολυνθεί.

Ο ιός Κοξάκι ή για την ακρίβεια οι ιοί Κοξάκι έχουν επανεμφανιστεί στο προσκήνιο της δημόσιας υγείας και μάλιστα το τελευταίο καιρό βρίσκονται σε μία περίοδο μίνι έξαρσης, έχοντας μολύνει μικρά παιδιά κυρίως, αλλά και μεγαλύτερους που έχουν έρθει σε επαφή.

Τα μικρά παιδιά τον ξεπερνούν σχετικά εύκολα, ανεβάζοντας πυρετό τις πρώτες μέρες και βγάζοντας σπυράκια σε κάποια σημεία του σώματος τους, στο πρόσωπο τους ή ακόμα και στον λαιμό τους, κάτι που τα δυσκολεύει στο να φάνε, γεγονός που μεγαλώνει την ανησυχία των γονέων. Όμως τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τους ενήλικες που μολύνονται οι οποίοι συνήθως μετά από τον πυρετό, βγάζουν εξανθήματα σε διάφορα σημεία του σώματος τους, από τα χέρια και την πλάτη έως και τα πόδια.

Σαν καρφιά στα πόδια 

Το χειρότερο για όσους έχουν περάσει τον ιό είναι τα εξανθήματα στα πόδια αφού εξαιτίας αυτών δεν μπορούν να περπατήσουν, ενώ αισθάνονται συνεχώς έναν πόνο στα πόδια σαν κάποιος να τους τα καρφώνει με καρφιά.

Η ουσία είναι ότι η μόλυνση αυτή είναι αρκετά ενοχλητική και μεταδοτική, ενώ επειδή ο κόσμος πολλές φορές δεν γνωρίζει για το τι είδους ασθένεια πρόκειται και δεν απομονώνεται όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται και να δημιουργεί προβλήματα σε ακόμα περισσότερα άτομα.

Οι δύο βασικοί τύποι

Πρόκειται για ιό που μεταδίδεται με στενή προσωπική επαφή, με βήχα ή φτάρνισμα, μολυσμένα αντικείμενα και μολυσμένες επιφάνειες, ενώ ιδιαίτερα ευπρόσβλητοι είναι παιδιά και έφηβοι.

 Ανάλογα με τον τύπο του ιού προκύπτουν τα ανάλογα κλινικά σύνδρομα. Υπάρχουν δύο βασικές ομάδες Α και Β των ιών Κοξάκι που περιλαμβάνουν περισσότερους από πενήντα οροτύπους.

Στην Ελλάδα έχουμε κυρίως ιούς της ομάδας Α, που προκαλούν συνήθως αυτοπεριοριζόμενα σύνδρομα με πυρετό, εμετό και εξανθήματα.

Κ. Ακινόσογλου: «Μεγαλύτερος ο κίνδυνος νόσησης για άνδρες»

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών –  Γενική παθολόγος με εξειδίκευση στη λοιμωξιολογία του ΠΓΝ Πατρών Καρολίνα Ακινόσογλου τονίζει στον «Ν» τα εξής για τους ιούς Κοξάξι.

«Πρόκειται για ιούς οι οποίοι παρουσιάζουν συνηθώς εξάρσεις το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και ανευρίσκονται σε εύκρατα κλίματα.

Παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα στα παιδιά και λιγότερο στους ενήλικες, ενώ για αγνώστους ως τώρα λόγους, ο κίνδυνος νόσησης είναι μεγαλύτερος στους άνδρες».

Το σημαντικό που κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο τη νόσο που προκαλούν οι ιοί αυτοί είναι ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων.

«Ως επί το πλείστων η νόσος που προκαλούν οι ιοί αυτοί είναι δίχως συμπτώματα» τονίζει κ. Ακινόσογλου. «Όταν παρουσιάζονται εκδηλώσεις αυτές ποικίλουν αναλόγως της ηλικίας, του φύλου και του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.

Οπότε και π.χ μπορεί να προκληθεί εμπύρετη νόσος με εξάνθημα έως πιο σοβαρές ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδα και μυοκαρδίτιδα, σε πιο σπάνιες όμως περιπτώσεις».

Τρόποι μετάδοσης τους

Ο τρόπος μετάδοσης των ιών είναι εύκολος. «Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται άμεσα ή έμμεσα από τις εκκρίσεις/σταγονίδια της αναπνευστικής οδού.

Ο ιός ανευρίσκεται και στα κόπρανα από όπου και συχνά αποβάλλεται, ενώ η μετάδοση του ευνοείται από κακές συνθήκες υγιεινής συμπεριλαμβανομένου μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Αναλόγως με το είδος των συμπτωμάτων, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και μέσω υλικού μολυσμένων εξανθημάτων».

Tρόποι προστασίας

Τι μπορεί να κάνει κάποιος που έχει κολλήσει τον ιό για να προστατεύσει τους γύρω του; Σύμφωνα με την κ. Ακινόσογλου: «Οι βασικοί κανόνες υγιεινής αρκούν για την πρόληψη της νόσου.

Καλό πλύσιμο χεριών, καθαρισμός επιφανειών και χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων και αποφυγή των νοσούντων  αρκούν για την αποφυγή μετάδοσης».

Έως τώρα πάντως η επιστήμη δεν έχει προχωρήσει στην δημιουργία ενός εμβολίου. Και αυτό έχει τη σημασία του ως προς την αντιμετώπιση του και τους λόγους που οι ιοί αυτοί παραμένουν στο προσκήνιο. «Δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο εμβόλιο για την αντιμετώπιση τους» τονίζει η κ. Ακινόσογλου.

Οπότε η μοναδική του θεραπεία είναι αυτοίαση, ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Ακινόσογλου «πάντα θα πρέπει να αναζητείται ιατρική συμβουλή, εντούτοις πρόκειται κυρίως για υποστηρικτική θεραπεία, όπως για παράδειγμα ενυδάτωση και λήψη αντιπυρετικών».

Ο  κύκλος του ιού κρατάει από εφτά έως και δέκα ημέρες περίπου, όμως. Η νόσος μεταδίδεται κύρια κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της ασθένειας, ωστόσο το προσβληθέν άτομο μπορεί να είναι ήπια μολυσματικό επί αρκετές εβδομάδες μετά την ανάρρωση.

Σε μίνι έξαρση ο ιός Κοξάκι 2

Πότε να καλέσετε τον παιδίατρο 

Καλέστε αμέσως το γιατρό, εάν το παιδί σας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

-Πυρετός υψηλότερος από 38°C για βρέφη μικρότερα των 6 μηνών και μεγαλύτερος από 38,8°C για τα μεγαλύτερα παιδιά

-Ανορεξία

-Πρόβλημα στην σίτιση

-Έμετος

-Διάρροια

-Δυσκολία στην αναπνοή

-Σπασμοί

-Ασυνήθιστη υπνηλία

-Πόνο στο στήθος ή την κοιλιά

-Πληγές στο δέρμα ή μέσα στο στόμα

-Σοβαρός πονόλαιμος

-Σοβαρός πονοκέφαλος, ειδικά μαζί με εμετό, σύγχυση, υπνηλία ή ασυνήθιστη

-Δυσκαμψία του αυχένα

-Κόκκινα, πρησμένα και υγρά μάτια

-Πόνος σε ένα ή και τους δύο όρχεις στα αγόρια

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα