Σε κλοιό δικαστικοί, αξιωματικοί και πολιτικοί- Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. για τρομοκρατικό χτύπημα

13.03.2021 / 10:00
144270924_117263426941810_4005982020576175594_o

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Εκρηκτικό είναι το κλίμα, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την υγεία του καταδικασμένου εκτελεστή της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα.
Οι κινητοποιήσεις υποστηρικτών «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του» δεν σταματούν σε όλη τη χώρα, με συγκεντρώσεις και πορείες, ασχέτως όγκου. Οι επιθέσεις που καταγράφονται εναντίον αστυνομικών, κτιρίων και πολιτικών γραφείων είναι εκατοντάδες, τους τελευταίους δύο μήνες, κυρίως από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στην Αχαϊκή πρωτεύουσα έχουν ήδη προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο οι δύο επιθέσεις σε ένστολους και μάλιστα κοντά σε αστυνομική τμήματα! Η μία στην κάθοδο της Αγίου Γεωργίου, με μολότοφ σε δικυκλιστές της Άμεσης Δράσης και η άλλη στην Ανθούπολη, με πέτρες σε περιπολικό. Θυμίζουμε πως έχoυν καταγραφεί και δύο… καταδρομικές, με τις μολότοφ στο πάρκινγκ της αστυνομίας στην Αμερικής και με τις μπογιές στο Μεταγωγών.

Η Πάτρα στο επίκεντρο
Η Πάτρα, όπως κι άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, μαζί με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, δεν θα μπορούσαν να μην είναι στο επίκεντρο. Η αστυνομία, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη «θωράκιση» πιθανών στόχων και για τη σωματική ακεραιτότητα πολιτών, αστυνομικών, δικαστικών, στρατιωτικών κ.α., σύμφωνα με πηγές και της τοπικής της ηγεσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», έχει τεθεί σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο διαχείρισης του όλου θέματος, με αρκετές όμως ενστάσεις επί της διαδικασίας, της επάρκειας των μέτρων και της σωματικής ακεραιότητας των αστυνομικών, κάτι που για κάποιους αποδεικνύεται από την έως ώρας αναποτελεσματικότητα της αποφυγής επιθέσεων σε ένστολους.

Φόβοι για ίδρυση νέας οργάνωσης
Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά την αποστολή κατεπείγοντος εμπιστευτικού εγγράφου της ΕΛ.ΑΣ. που προειδοποιεί για επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους και ενδεχόμενη αρπαγή βαρέως οπλισμού, όπως ρουκετοβόλα και εκρηκτικά.
Οι επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας φοβούνται το ενδεχόμενο τροφοδότησης μιας νέας γενιάς τρομοκρατών που μπορεί μάλιστα να λάβει το όνομά της από τον ίδιο τον Δ. Κουφοντίνα και να επιχειρήσει να περπατήσει στα χνάρια της 17 Νοέμβρη. Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής θεωρούν ως πιθανότερη τη δημιουργία μιας νέας ένοπλης ομάδας και όχι την επαναδραστηριοποίηση των παλαιότερων, καθώς οι ένοπλες οργανώσεις που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, όπως π.χ. ο Επαναστατικός Αγώνας, η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, η Επαναστατική Αυτοάμυνα, η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και άλλες έχουν εξαρθρωθεί ή αδρανοποιηθεί. Σε αυτή τη βάση εδράζεται και η ανησυχία που εκφράζεται στο κατεπείγον έγγραφο, καθώς μια νέα τρομοκρατική οργάνωση θα είχε ως πρώτο μέλημά της την απόκτηση οπλισμού.
Επισημαίνουν τον σοβαρό κίνδυνο να αναβιώσει -μετά από δύο χρόνια σιωπής- το λεγόμενο αντάρτικο πόλης με ανταποδοτικές, αιματηρές επιθέσεις. Το ενδεχόμενο για το οποίο προειδοποιεί η Ελληνική Αστυνομία το Πεντάγωνο θυμίζει τις κλοπές οπλισμού που έγιναν το 1989 από το στρατόπεδο του Συκουρίου στη Λάρισα και το 1977 από εκείνο της Ελευθερούπολης Καβάλας, με τα όπλα να καταλήγουν στην κατοχή μελών του ΕΛΑ, της 17 Νοέμβρη και άλλων οργανώσεων.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται και η πρόσφατη υπόθεση της κλοπής αντιαρματικών όπλων και χειροβομβίδων από ναυτική βάση στη Λέρο τον Σεπτέμβριο του 2019 η οποία ήδη έχει ουσιαστικά μπει στο αρχείο, χωρίς όμως να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

24ωρη προστασία υψηλόβαθμων, κτιρίων και πολιτικών
Η τοπική Αστυνομία, εναρμονιζόμενη με το πανελλαδικό πλαίσιο δράσης, έχει εντείνει τα μέτρα προστασίας υψηλόβαθμων αξιωματικών αλλά και δικαστικών, υπό τον φόβο μιας αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον τους. Τα σπίτια τους στην Πάτρα φυλάσσονται επί 24ωρης βάσης. Διοικητές κρίσιμων υπηρεσιών ή δικαστικοί έχουν προμηθευθεί αλεξίσφαιρα γιλέκα ή ειδικούς θωρακισμένους χαρτοφύλακες. Επιπροσθέτως, νέες εντολές έχουν δοθεί για ελέγχους της αλληλογραφίας με τον φόβο αποστολής δεμάτων βομβών.
Πέραν αυτών, αστυνομικά τμήματα, όπως το 1ο στην Ανθούππολη, το 2ο στην Ερμού (Αστυνομικό Μέγαρο), το 3ο στα Ζαρουχλέϊκα, το Μεταγωγών στη Γούναρη και το Δικαστικό Μέγαρο, φυλάσσονται διαρκώς, από τις «ομάδες παρατήρησης» των αστυνομικών που βρίσκονται σε υπηρεσία και σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων. Ανοίγονται σε μεγάλη περίμετρο και είναι έτοιμες να δράσουν εάν αντιληφθούν πιθανές επιθέσεις. Έχει δοθεί εντολή για περαιτέρω προστασία των αστυνομικών, με αλεξίσφαιρα και υλική υποδομή.
Επιπροσθέτως, φυλάσσονται τα γραφεία της ΝΔ, των βουλευτών της και άλλων πολιτικών κομμάτων και προσώπων του υπόλοιπου πολιτικού φάσματος. Ακόμη, φορείς και κτίρια που έχουν σχέση με την Κυβέρνηση, όπως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι εφορίες. Ακόμη το επιμελητήριο Αχαϊας, τα στρατόπεδα σε όλο το νομό, όπως το ΚΕΤΧ και ο Άραξος, που έχουν οπλισμό, αλλά και το Βρετανικό προξενείο.
Το έκτακτο σχέδιο
Εκτός από τις «ομάδες παρατήρησης», θα εφαρμοστεί ειδικό σχέδιο σε περίπτωση που φύγει από τη ζωή ο Δ. Κουφοντίνας. 60 αστυνομικοί θα μεταβούν αμέσως στην Ερμού και ανά τριάδες ή πεντάδες θα περιπολούν και θα επιτηρούν κτίρια, σπίτι, φορείς και πρόσωπα που γράψαμε πιο πάνω.

«Πετσοκομμένο» το προσωπικό
Τοπικοί όμως αξιωματικοί, αστυνομικοί και συνδικαλιστές, εγείρουν ερωτήματα και ενστάσεις ως προς το επιχειρησιακό σχέδιο και την αποτελεσματικότητά του. Διότι, μπορεί μνα φυλάσσονται πιθανοί στόχοι, υποστηρίζεται όμως πως δεν περιφρουρούνται επαρκώς οι ίδιοι οι αστυνομικοί, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από τις τέσσερις έως ώρας επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Πάτρα και δεν αποφεύχθηκαν. Είτε σε χώρους και κτίρια της αστυνομίας είτε σε εν υπηρεσία άνδρες κοντά σε τμήματα! Το χρόνιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό δημιουργούν περαιτέρω προβληματισμό στους αστυνομικούς. Πολλώ δε μάλλον τώρα που η συνθήκη είναι εκρηκτική και απαιτούνται περισσότερες δυνάμεις φύλαξης και αποφυγής επιθέσεων.
Από την άλλη, πόσο εύκολο είναι να αποφευχθεί η οποιαδήποτε επίθεση από ομάδες; Μπορεί η αστυνομία να βρίσκεται σε κάθε στενό, ή να περιφρουρούνται τα οχήματα και οι ένστολοι και από πολλούς άλλους συναδέλφους τους, όταν μάλιστα οι ομάδες αυτές αιφνιδιάζουν κατόπιν σχεδιασμού;

«Γίνονται επίδοξοι δολοφόνοι»

Για όλα τα παραπάνω, ζητήσαμε και την άποψη της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων της Αχαϊας, η οποία μέσω του προέδρου της, Χάρη Τσίτσικα, υποστηρίζει:
«Κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι επαρκής, αφού υπάρχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού που είναι με το μέρος των ακραίων αυτών ομάδων. Οι τελευταίες, εκμεταλλευόμενες το σκοτάδι προβαίνουν σε τέτοιου είδους καταδρομικές επιθέσεις. Από τη μια, καταγγέλλουν το κράτος ως «δολοφόνο» ενός κρατούμενου για τρομοκρατία και από την άλλη, γίνονται οι ίδιες επίδοξοι δολοφόνοι, καθώς μια τέτοια ενέργεια σίγουρα έχει ως ενδεχόμενο το σοβαρό ή θανάσιμο τραυματισμό ενός αστυνομικού. Εξάλλου, το αν είναι ικανοποιητικός ένας σχεδιασμός είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί από την Ηγεσία. Σίγουρα όμως ένα χτύπημα τόσο κοντά στην Αστυνομική Δ/νση πρέπει να μας προβληματίζει και να μας κρατάει σε πλήρη επαγρύπνηση (επίθεση με μολότοφ κατά αστυνομικών στην Αγίου Γεωργίου). Θα μπορούσαμε να έχουμε νεκρό αστυνομικό. Επίσης, η κίνηση με φάρους όλων των οχημάτων τις βραδινές ώρες και μια τέτοια περίοδο, θεωρώ ότι εγκυμονεί κινδύνους καθώς τα οχήματα γίνονται πιο εύκολοι στόχοι».

«Είμαστε ανήσυχοι, έρχεται εξοπλισμός»
«Σαν αστυνομικοί, λόγω της φύσης της δουλειάς μας, είμαστε εξοικειωμένοι με το φόβο. Βέβαια είμαστε και εμείς άνθρωποι με οικογένειες, οι οποίες περιμένουν να μας ξαναδούν σώους, άρα σίγουρα είμαστε ανήσυχοι. Θα συνεχίσουμε όμως να κάνουμε το καθήκον μας και να είμαστε κοντά στους συμπολίτες μας», προσθέτει ο κ. Τσίτσικας και συνεχίζει:
«Αυτό που ζητάμε από την Πολιτεία -που πλέον δε θα έπρεπε καν να το ζητάμε γιατί είναι αυτονόητο- είναι η αναγνώριση της εργασίας μας ως επικίνδυνης και ο εφοδιασμός μας με υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Για το δεύτερο, γνωρίζω ότι σε λίγες μέρες θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση με εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρα. Για το πρώτο, όλες οι Κυβερνήσεις διαχρονικά σφύριζαν αδιάφορα, κάτι το οποίο πραγματικά είναι αδιανόητο και καταδικαστέο. Όσον αφορά, σε τοπικό επίπεδο, έχουμε ήδη ζητήσει από την Ηγεσία να ενισχυθούμε από όμορους Νομούς καθώς οι συνάδελφοί μου καλούνται να ανταπεξέλθουν σε μια πληθώρα υποχρεώσεων, όπως συνεχή συνεργεία ελέγχων, μέτρα τάξης των διαδηλώσεων για τον απεργό πείνας Κουφοντίνα , φυλάξεις στόχων, μέτρα τάξης σε αθλητικές εκδηλώσεις και πλήθος άλλων καθημερινών προβλημάτων.

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα