Σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού ο ΣΥΡΙΖΑ

02.02.2021 / 13:27
nikos-panagiotopoulos

Του Νίκου Παπαγιωτόπουλου

Να αφυπνίσει τα στελέχη του σε όλη τη χώρα και να θέσει σε εκλογική ετοιμότητα τον κομματικό μηχανισμό, ώστε να αυξήσει την πολιτική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε το σύνθημα το έδωσε με την αποκλειστική συνέντευξη του στον «Νεολόγο» και την αναφορά του ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποδράσει από τις ευθύνες της για τη διαχείριση της πανδημίας. Παράλληλα, ρίχνει το αντιπολιτευτικό του βάρος στο πεδίο της οικονομίας στο οποίο, όπως λέει, «θα κριθεί όλο το πολιτικό παιχνίδι στον δρόμο προς τις εκλογές, όποτε και αν αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στήσει κάλπες».

Η πραγματικότητα αναγκάζει την Κουμουνδούρου να διαμορφώσει μια νέα εικόνα στην αντιπολιτευτική τακτική για μια «σοβαρή, τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση» με στοιχεία, όπως αυτή που καθημερινά εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως με τη στάση του στην πρόσφατη συζήτηση στη βουλή για την πανδημία, αλλά και στα εθνικά θέματα όσον αφορά την προμήθεια των Rafale αλλά και στη συμφωνία για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Μια στάση που δυσκολεύει τον εύκολο κυβερνητικό αφορισμό που μέσα στα αδιέξοδα που προκαλεί η οικονομική ασφυξία εξαιτίας της πανδημίας επιχειρεί να διατηρήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Η «παγίδα» Σαμαρά και το δίλλημα Μητσοτάκη  

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι, ανάλογα με την εξέλιξη τους, οι διερευνητικές με τη Τουρκία κρύβουν πολλές παγίδες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς με άκομψο τρόπο και στα όρια της πολιτικής προσβολής χάραξε τις δικές του κόκκινες γραμμές. Σε αυτήν τη φάση ο διάλογος συνεχίζεται αλλά η μάχη θα δοθεί στην ατζέντα και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα ο πρωθυπουργός να κληθεί να λάβει μία δύσκολη απόφαση.

Έμπειροι διπλωμάτες θεωρούν ότι η Τουρκία προχώρησε σε μια τακτική κίνηση χωρίς να εγκαταλείπει τις μαξιμαλιστικές της θέσεις αλλά κάτω από την πίεση ΗΠΑ-ΕΕ κάθεται στο τραπέζι των διερευνητικών όχι αποδεχόμενη την ελληνική ατζέντα αλλά με σχέδιο να της χρεώσει την αδιαλλαξία που θα οδηγήσει σε ναυάγιο.    

Η Τουρκία είναι σχεδόν βέβαιον ότι κάποια στιγμή «κατασκευάζοντας» κάποιο πρόσχημα θα επιχειρήσει διεύρυνσης της ατζέντας. Τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στο δίλλημα αν θα διακόψει τις συζητήσεις δίνοντας το επιχείρημα στους Τούρκους ότι η Ελλάδα δεν δέχεται το διάλογο ή θα αγνοήσει τις κόκκινες γραμμές Σαμαρά πυροδοτώντας εσωκομματική κρίση.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας «πρωθυπουργός υπό κηδεμονία» και ότι η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία «δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα». Θεωρούν ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα τακτικών ελιγμών καθώς οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ και οι εταίροι στην ΕΕ- κυρίως οι Γερμανοί- δεν έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμένει να μην συζητά όλες τις διαφορές με την Τουρκία. Ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να εμφανίσει την Ελλάδα ως αδιάλλακτη που δεν επιθυμεί τον διάλογο ενώ ο ίδιος συζητά τα πάντα.

Το «όπλο» του Τσίπρα για να στριμώξει τον Μητσοτάκη 

Η οικονομία μπαίνει, πλέον, ως βασικό «όπλο» στην αντιπολιτευτική φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα καθώς εκτιμά ότι με τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού θα αποκαλυφθούν οι ζημιές και τα πλήγματα που δέχονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Παράλληλα θα έχει υποχωρήσει ο φόβος της πανδημίας και θα κυριαρχήσει η αγωνία για την επιβίωση. Στενοί συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι τα δύσκολα για την κυβέρνηση τώρα αρχίζουν και πώς η «προπαγανδιστική» κυριαρχία θα απειληθεί από τις επιδόσεις στην οικονομία που δεν θα μπορούν να καλυφθούν. Το βασικό αφήγημα θα χτιστεί πάνω στην κυβερνητική άρνηση για ουσιαστική εμπροσθοβαρή στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για να συγκρατηθεί η ύφεση που, πλέον, αποτελεί ρεκόρ στην Ευρώπη για το 2020. Με την ύφεση, η οποία εκτινάχθηκε από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ και την έλλειψη ρευστότητας, να κλείνει το 2020 τουλάχιστον στο 10,4%, το ΚΕΠΕ προβλέπει ύφεση 10,4% και για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα η κυβέρνηση ποντάρει- όπως λένε στην Κουμουνδούρου- μόνο στο άνοιγμα της αγοράς και της οικονομικής δραστηριότητας ως πρόσχημα για να σταματήσει τα ήδη ανεπαρκή μέτρα στήριξης. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι για αντεπίθεση καθώς θα κατηγορούν την κυβέρνηση ό,τι αντί έστω και τώρα, που επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετα χρέη άνω των 9 δισ. λόγω της πανδημίας (επιπλέον των 30 δισ. παγιωμένων οφειλών προς τράπεζες), να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ώστε να αποτραπεί έκρηξη λουκέτων και απολύσεων, η κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα: να ανοίξουν όλα και όποιος αντέξει. Μάλιστα, σημειώνουν με νόημα ότι δεν είναι τυχαίο πως το υπουργείο Οικονομικών διαρρέει, ήδη, ότι τον Φλεβάρη πρόκειται να διακόψει τις αναστολές συμβάσεων εργασίας επιδεινώνοντας την παραπάνω εικόνα, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια εν μέσω υψηλής ύφεσης σε αθρόες απολύσεις. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το τέλος των αναστολών

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ:

– Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.

– Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%.

– Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο 6μηνο.

Σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρεί, ότι θα έχει την ευκαιρία να ακουστούν οι προτάσεις του, καθώς τα ΜΜΕ δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να αγνοούν τις συνθήκες στην κοινωνία, ενώ αυτές ταυτίζονται με τα αιτήματα των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, που ήδη, προειδοποιούν για επικείμενα λουκέτα και χιλιάδες απολύσεις:

·Να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

·Να θεσμοθετήσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.

·Να προχωρήσει σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη και για τη διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.

·Να αποσύρει επιτέλους τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε μόνη της, ο οποίος εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών, αντί να δίνει παρατάσεις.

Δημοσκοπήσεις και οικονομία

Την ίδια ώρα το επιτελείο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διαβάζει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις όπου παρά την ενισχυμένη εικόνα των ποσοστών της κυβέρνησης, στο πεδίο των ποιοτικών στοιχείων της οικονομίας καταγράφεται απαισιοδοξία. προβλήματα στην πραγματική οικονομία το κλίμα στήριξης στις δημοσκοπήσεις θα υποχωρεί και άρα εκτιμούν ότι στην οικονομία και τα εργασιακά διαμορφώνεται πεδίο παρέμβασης για τον ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν σταματάει να λέει ότι, όταν η κρίση επιδρά με τέτοια σφοδρότητα στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, «είναι δεδομένο ότι το τελευταίο πράγμα που τους απασχολεί – μόλις ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές – είναι τι θα ψηφίσουν. Όταν βγούμε από τον κλοιό της υγειονομικής ανασφάλειας, θα γίνει σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς». Σε αυτό το πλαίσιο στην Κουμουνδούρου «δουλεύουν» το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης «#Μένουμε Όρθιοι» που είχε παρουσιαστεί στην αρχή της κρίσης, προκειμένου να επικαιροποιηθεί με βάση τις προβλέψεις της ύφεσης και τις ανάγκες της οικονομίας και των εργαζομένων μετά τη δίμηνη αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Η προσπάθεια που γίνεται είναι το πρόγραμμα να είναι έτοιμο και να παρουσιαστεί πολύ σύντομα, γι’ αυτό και οι συσκέψεις του προέδρου με τους στενούς συνεργάτες του είναι πυκνές.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα