Σε ετοιμότητα τα κόμματα

27.05.2021 / 9:15
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
vasilis_skouris

Του Βασίλη Σκουρή

Η «επιστροφή στην κανονικότητα» θέτει σε θέση μάχης κυβέρνησης και κόμματα, ενόψει και του νέου εκλογικού κύκλου που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα εντός και εκτός των πολιτικών σχηματισμών.

Η κατηγορηματική δέσμευση του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας έχει αρχίσει να πείθει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αρχίζουν τους σχεδιασμούς τους με τη λογική ότι έχουν σημαντικό πολιτικό χρόνο στη διάθεσή τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνει ότι στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν κινδυνεύει από την αντιπολίτευση, ενώ πιστεύει ότι στο τέλος της τετραετίας η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς όφελος της κοινωνίας και άρα μπορεί να διεκδικήσει αυτοδύναμα μια νέα τετραετία, δημιουργώντας μάλιστα στρατηγικά προβλήματα στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να ζητήσει άμεσα πρόωρες εκλογές, καθώς με τη σειρά του θέλει χρόνο τόσο για να ξεχαστεί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να «βαρύνει» η διακυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και για να μπορέσει να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ και να συσπειρώσει νέα πρόσωπα γύρω από αυτόν. Υπό αυτή την έννοια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενος και την πανδημία, δεν δείχνει να βιαστεί την πεπατημένη και να ζητήσει πρόωρες εκλογές, θέτοντας ο ίδιος το θέμα αυτό στην ατζέντα- κάτι που βεβαίως θα πράξει εν ευθέτω χρόνω, όταν θα κρίνει ότι θα πρέπει να συσπειρώσει το κόμμα του.

Το ενδιαφέρον στον ανασχηματισμό και τις αλλαγές στο κόμμα

Το ενδιαφέρον στην κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για μη πραγματοποίηση των εκλογών το 2021, στρέφεται πλέον στον επόμενο ανασχηματισμό και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ανασχηματισμός, άλλωστε, μόνο εύκολος δεν θα είναι για τον πρωθυπουργό, καθώς θα απαιτηθεί η απομάκρυνση προσώπων με βάρος στη Νέα Δημοκρατία ή ακόμα – ακόμα κάποιων που βρίσκονται σε κορυφαία υπουργεία, με ότι συνεπάγεται αυτό για την εσωκομματική ηρεμία. Στις πρώτες συζητήσεις που γίνονται, άλλωστε, ακούγονται για μετακίνηση ή και για «καρατόμηση» ακόμα και υπουργών όπως ο επί της Υγείας ή επί των Οικονομικών, ακόμα και της επί του Πολιτισμού. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πρωτίστως το ενδεχόμενο να «απελευθερωθούν» βουλευτές που δεν θα υπουργοποιηθούν και να ξεκινήσουν τις διαφοροποιήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, βλέπει το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με την Όλγα Κεφαλογιάννη και την Μαριέττα Γιαννάκου να διαφοροποιούνται στο θέμα της συνεπιμέλειας, τον Κώστα Τζαβάρα να συγκρούεται με την υπουργό Παιδείας και να δηλώνει πως δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος, βουλευτές να βλέπουν με έντονο σκεπτικισμό τις αλλαγές θέσεις σε θέματα όπως η φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και να προβληματίζονται για την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι αλλαγές, πάντως, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν φαίνεται να περιορίζονται στην κυβέρνηση, αλλά σχεδιάζεται να συμπεριλάβουν και το κόμμα, το οποίο, εφόσον η πανδημία το επιτρέψει, θα πραγματοποιήσει το Συνέδριό του στο τέλος του έτους.

Συνδιάσκεψη 11-13 Ιουνίου στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας, που το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί στροφή προς τη «μεσαία τάξη», δείχνει να θέλει να αποφύγει το Συνέδριο του κόμματος, το οποίο και θα πραγματοποιήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου, μόνο εάν η πανδημία επιτρέψει την φυσική παρουσία 5.000 περίπου προσώπων.

Από 11 έως 13 Ιουνίου, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί η Προγραμματική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία και θα εγκρίνει το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο έχει διαμορφώσει επιτροπή υπό τον Γιώργο Σταθάκη.

Στη Συνδιάσκεψη δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναταράξεις, με ψηφοφορίες επί προγραμματικών θέσεων, οι οποίες πάντως θα είναι ασφαλώς πολύ λιγότερες από το εάν θα γινόταν Συνέδριο.

Το ΚΙΝΑΛ στο επίκεντρο των εξελίξεων

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, θα είναι αυτές που θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Τον Σεπτέμβριο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να ορίσει την διαδικασία και την ημερομηνία των εκλογών, με τις κάλπες να στήνονται πιθανότατα Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.

Έως τώρα, υποψήφιοι για την ηγεσία, πέραν της Φώφης Γεννηματά, θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, που πραγματοποιεί ήδη επίσημη προεκλογική εκστρατεία, αλλά και ο υπ΄ αριθμόν ένα δελφίνος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης. Αναμένεται το τι θα πράξουν οι Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης, που έχουν κατ΄αρχήν εκφράσει τη βούληση να είναι υποψήφιοι, ενώ καθοριστικός στις εξελίξεις αναμένεται ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου.

Το Συνέδριο του ΚΚΕ

Το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου, με τον προσυνεδριακό διάλογο επί των τριών κειμένων θέσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, να είναι ήδη ιδιαίτερα πλούσιος.

Όλα δείχνουν πως Γραμματέας του κόμματος θα παραμείνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, παρότι ο Περισσός δεν διαρρέει τίποτε επί του θέματος. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ωστόσο, θεωρείται από τα μέλη του κόμματος ιδιαίτερα επιτυχημένος, ενώ ενδιαφέρον εμφανίζει ο βαθμός ανανέωσης οργάνων όπως το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Το Συνέδριο του ΜέΡΑ25

Σε δυο φάσεις θα πραγματοποιηθεί το διαρκές Συνέδριο του ΜέΡΑ25.

Η πρώτη φάση θα είναι στις 4, 5 και 6 Ιουνίου και η δεύτερη τον προσεχή Νοέμβριο, οπότε και θα εκλεγεί η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τη στρατηγική του μέλλοντός του.

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα