Σε απελπισία οι κτηνοτρόφοι: “Όσα ζώα σώθηκαν από πνιγμό θα πεθάνουν από ασιτία τις επόμενες ημέρες”

12.09.2023 / 18:04
OI ÊÁÔÏÉÊÏÉ ÔÇÓ ÐËÇÌÌÕÑÉÓÌÅÍÇÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÇÓ ÊÁÑÄÉÔÓÁÓ  ÅÐÉÓÔÅÑÅÖÏÕÍ ÓÔÁ ÊÁÔÅÓÔÑÁÌÅÍÁ ÓÐÉÔÉÁ ÔÏÕÓ ÌÅ ÂÁÑÊÅÓ ÃÉÁ ÍÁ ÐÁÑÏÕÍ ÏÔÉ ÐÏËÕÔÉÌÏÔÅÑÏ ÌÐÏÑÅÓÏÕÍ ÊÁÉ ÍÁ  ÁÐÅÊÃËÙÂÉÓÏÕÍ ÔÁ ÊÁÔÏÉÊÉÄÉÁ ÔÏÕÓ

Περισσότερα από 50.000 ζώα έχουν χαθεί, από τις πλημμύρες που σάρωσαν την Θεσσαλία και μέρος της Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο είναι τεράστιες. Υπολογίζεται ότι έχουν πνιγεί περίπου 100.000 νεαρά ζώα. Και όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τυρνάβου «αν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια σε ζωοτροφές τότε όσα επέζησαν από την θεομηνία θα χαθούν από ασιτία».

Το πλήγμα στην κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή είναι τεράστιο όχι μόνο για την περιοχή αλλά για όλη τη χώρα. Στον Τύρναβο, “ εμείς δεν είχαμε καταστροφές σε σπίτια από τα ορμητικά νερά της καταιγίδας. Καταφέραμε και σταματήσαμε τα νερά στα πέντε μέτρα από τους πρώτους οικισμούς του Αμπελώνα και του Βρυότοπου. Και καταφέραμε μόνοι μας να σώσουμε 25.000 πρόβατα.

Ούτε ένα ζώο μας δεν χάθηκε. Όμως αυτά έχουν φύγει πλέον από τα μαντριά τα οποία καταστράφηκαν. Και πλέον έχουμε μεγάλη έλλειψη σε ζωοτροφές αλλά και σε χώρους. Που θα μπορέσουμε να κρατήσουμε πλέον τα ζώα”, διερωτάται μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό  του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “ Πρακτορείο FM 104,9” ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας.

Για τον ίδιο την μεγάλη καταστροφή στην περιοχή του έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι. “ Μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες χάθηκαν και δυστυχώς είναι η περίοδος της παραγωγικής διαδικασίας. Τώρα αρχίζουν τα πρόβατα να γεννούν. Άρα χρειάζονται άμεσα ζωοτροφές και χώρους για να μεταφέρουν τα ζώα.

 Τα έχουν μέσα στα πάρκα και σε χώρους στον Αμπελώνα. Δεν ξέρουν που να τα πάνε. Κάποιοι κτηνοτροφικοί σύλλογοι από άλλες περιοχές της χώρας ανταποκρίθηκαν και μας έστειλαν (ζωοτροφές) και εμείς προσπαθούμε να αγοράσουμε. Αλλά 25.000 πρόβατα είναι πάρα πολλά. Όσοι είναι οι κάτοικοι στο δήμο μας είναι και τα ζωντανά”, είπε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα