Quantcast

ΣΔΟΕ: Έτσι έπεσε στην «τσιμπίδα του νόμου» το κύκλωμα που ξέπλυνε 250 εκατ. ευρώ

07.06.2023 / 8:01
sdoe_alvaniki_mafia_xr

Τα «μεγάλα κεφάλια» των καρτέλ ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, στα οποία καταλήγουν καθημερινά εκατομμύρια ευρώ που διακινούνται μέσα από τα σκοτεινά δίκτυα «υπόγειων» τραπεζικών λογαριασμών, στοχεύουν πλέον οι έρευνες των διεθνών διωκτικών Αρχών. Εφαρμόζοντας την βασική αρχή «follow the money» (και από τη στιγμή που έπεσε στα χέρια του ΣΔΟΕ και της Europol ο θεωρούμενος ως ένας από τους οικονομικούς «εγκέφαλους» της Μαφίας στην Ελλάδα και διεθνώς) θεωρείται θέμα χρόνου να ανοίξουν «στόματα» και να υπάρξουν νέες συλλήψεις, που θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στη δράση των κυκλωμάτων.

Μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας και από σπίτια και ξενοδοχεία των νοτίων Προαστίων ή και νησιών του Αιγαίου, ο 52χρονος «σκιώδης τραπεζίτης» φέρεται να προσέφερε τις υπηρεσίες του στο παγκόσμιο jet set του οργανωμένου εγκλήματος. «Ξέπλενε» συστηματικά δεκάδες εκατομμύρια βρώμικου χρήματος ευρώ κάθε μήνα, για λογαριασμό κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών της Ολλανδίας κυρίως -και όχι μόνο.

Χρησιμοποιώντας μεθόδους που εφαρμόζει και η διεθνής τρομοκρατία, μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και κεφαλαίων, ο «υπόγειος τραπεζίτης» κινούσε και μετέφερε το «βρώμικο χρήμα», όπου είχαν ανάγκη τα κυκλώματα.

Όχι τυχαία, στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Europol τονίζει ότι «ένας από τους μεγαλύτερους “υπόγειους τραπεζίτες της Ευρώπης” συνελήφθη στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για έναν διαβόητο …«ξεπλυματία» μαύρου χρήματος, που «ξεπλένει» το βρώμικο χρήμα των κορυφαίων εγκληματιών του κόσμου!

Όπως ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ, ο 52χρονος Έλληνας υπήκοος, Αλβανικής καταγωγής, συνελήφθη την περασμέν Τετάρτη 31 Μαΐου στη Γλυφάδα.

Είχε προηγηθεί πολύμηνη συνεργασία και παρακολούθηση από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής και των αντίστοιχων Ολλανδικών διωκτικών αρχών. Ο 52χρονος θεωρείται από τις Αρχές, ως ηγετικό στέλεχος εγκληματικής οργάνωσης οποία ειδικεύεται στην είσπραξη, μεταφορά και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών στις Κάτω Χώρες, προερχομένων κυρίως από εμπόριο ναρκωτικών.

Η εν λόγω εγκληματική οργάνωση διακινούσε σε καθημερινή βάση, μέσω ενός «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, μεγάλα χρηματικά ποσά που υπολογίζεται ότι κατά τους τελευταίους 10 μήνες ξεπέρασαν τα 250.000.000 ευρώ –δηλαδή κατά μέσον όρον 25 εκατ. ευρώ μηνιαίως ή σχεδόν 1 εκατομμύριο την ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr από τις διωκτικές αρχές, για τις οικονομικές ανάγκες του κυκλώματος, o «τραπεζίτης» αξιοποιούσε high tech «κόλπα» και πρακτικές που γνωρίζουν «άνθιση» διεθνώς (και κάποιες έχουν τις ρίζες τους σε μεθόδους συναλλαγών της διεθνούς τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή).

Το «ταλέντο» του παράτυπου «τραπεζίτη» της Μαφίας, ήταν πως έπαιζε στα δάχτυλα τα ηλεκτρονικά συστήματα, τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας και το σκοτεινό διαδίκτυο.

Το κύκλωμα κατάφερνε έτσι να παρακάπτει το επίσημο τραπεζικό σύστημα, αξιοποιώντας ηλεκτρονικά «πορτοφόλια» από ολόκληρο τον κόσμο, ψηφιακούς μηχανισμούς δημιουργίας και μετατροπής κρυπτονομισμάτων, αλλά και εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, μέσω των οποίων έστελναν χρήματα κάθε παράνομος σε άλλους. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν ακόμα και τηλεφωνικοί αριθμοί – “μαϊμού”, που ήταν δηλωμένοι σε ονόματα θανόντων, άσχετων προσώπων (θύματα) ή εξαθλιωμένων ατόμων-“αχυράνθρωπων” (“money mules”).

Με τη βοήθεια εφαρμογών και υπηρεσιών, πίσω από απλούς τηλεφωνικούς αριθμούς βρίσκονται συνδεδεμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί, στους οποίους τα εμβάσματα περνούν τάχιστα, χωρίς καν είσοδο σε περιβάλλον ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking). Αξιοποιώντας το σκοτεινό διαδίκτυο, μέσω εφαρμογών κρυπτογράφησης και παραπλάνησης των συστημάτων γεωγραφικού εντοπισμού (εικονικές διαδικτυακές διευθύνσεις/ VPN), κατάφερναν για χρόνια να μην εντοπίζονται οι ροές χρήματος από τις διεθνείς ελεγκτικές αρχές.

Στην υπηρεσία του εγκλήματος

Στον επίσημο ιστότοπο της Europol αναγράφεται πως «ένας από τους μεγαλύτερους υπόγειους τραπεζίτες της Ευρώπης συνελήφθη στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για έναν διαβόητο «ξεπλυματία» μαύρου χρήματος, που «ξεπλένει» το βρώμικο χρήμα των κορυφαίων εγκληματιών του κόσμου.

Η δράση αυτού του παράτυπου «σκιώδους τραπεζίτη» εντοπίζεται κυρίως στην Ολλανδία. Η αποκάλυψή της όμως και η σύλληψή του στην Ελλάδα, θεωρούνται διεθνής επιτυχία. Σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα συλλήψεως, ως ηγετικού στελέχους οργάνωσης που ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση για εγκληματίες.

Ο «παράνομος τραπεζίτης» είναι βασικό πρόσωπο και ο ζωτικός κρίκος στο οργανωμένο έγκλημα. Βοηθά στη νομιμοποίηση κερδών που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Η υπόγεια τραπεζική χρηματοδοτεί δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως σε καθημερινή βάση.

Το δίκτυο των «υπόγειων τραπεζιτών» μπορεί να διενεργεί πληρωμές σε όλο τον κόσμο. Δεν απαιτείται τα χρήματα να «ταξιδεύουν» σε φυσική μορφή, πέρα από τα σύνορα. Η υπόγεια κυκλοφορία εγκληματικού χρήματος περιλαμβάνει τεράστια ποσά που μεταφέρονται, διαπραγματεύονται ή μετατρέπονται σε κρυπτονομίσματα, μέσα από ένα δίκτυο υπόγειων τραπεζιτών και ελεγκτών.

Αυτά τα χρήματα σχετίζονται συνήθως με το εμπόριο ναρκωτικών ή όπλων και χρησιμοποιούνται για επενδύσεις σε νέες αποστολές φορτίων, πληρωμή προηγούμενων αποστολών ή μεταφορά τους σε άλλες χώρες για διάφορες δαπάνες του κυκλώματος (ακόμα και μίζες, εξαγορά, διαφθορά κλπ).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα