Σχέδιο για μόνιμες και μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών

25.06.2024 / 11:24
ευρω μισθος

«Φυγή προς τα μπρος» με κινήσεις σε όλα τα μέτωπα μέσα στις επόμενες 100 μέρες για να κλείσουν πληγές που άνοιξαν οι ευρωεκλογές σχεδιάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα ξεδιπλώνεται μέχρι τη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Μεγάλη μάχη θα δοθεί στο μέτωπο της ακρίβειας και της αύξησης των εισοδημάτων των πολιτών.

Αλλαγές υπέρ του καταναλωτή επέρχονται στους ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ οργανώνεται και «αστυνομία γραφειοκρατίας» με διαδικασίες απλοποίησης και ελέγχου αποτελεσματικότητας της κρατικής διοίκησης προκειμένου τα οφέλη να γίνουν αισθητά στην καθημερινότητα του πολίτη.

Τι έφταιξε

Στην κυβέρνηση λένε πως «η επιστροφή στην κανονικότητα δεν φτάνει, ζητούμενο είναι η βελτίωση της ζωής των πολιτών». Γι’ αυτό θα επιχειρήσουν στροφή στα κοινωνικά προβλήματα. Στο οικονομικό πεδίο, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ερμηνεύεται από την κυβέρνηση ως μήνυμα για καλύτερους μισθούς, περισσότερες δουλειές, συγκράτηση τιμών, αποδοτικότερο και πιο δίκαιο κράτος σε θέματα Υγείας, μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας σε Υγεία, Πρόνοια και απονομή Δικαιοσύνης.

Στην πλατεία Συντάγματος εκτιμούν ότι η τεκμαρτή φορολόγηση των επαγγελματιών ενόχλησε πολλούς, αλλά δεν τους έστρεψε σε άλλα κόμματα. Και καθώς πρόκειται για μέτρο με «ημερομηνία λήξης» το 2025 ή 2026 (όταν με POS και συστήματα myDATA το 90% των επαγγελματιών θα εμφανίζει το πραγματικό του εισόδημα που θα υπερβαίνει το τεκμαρτό), η εμπιστοσύνη του κόσμου της αγοράς στην κυβέρνηση θα αποκατασταθεί πριν από τις εθνικές εκλογές του 2027, καθώς θα έχουν δημιουργηθεί δημοσιονομικά περιθώρια (600 εκατ. ευρώ τον χρόνο από φέτος κιόλας) για ανακατανομή βαρών ή ελαφρύνσεις και περισσότερα μέτρα στήριξης προς πολίτες και νοικοκυριά που αποκλείονταν ή αδικούνταν λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Τι αλλάζει

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν πως «δεν κέρδισε τίποτα η αντιπολίτευση από καταγγελίες και παροχολογία γιατί ο κόσμος περιμένει από την κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματα».

Επιδόματα τύπου «pass» αποκλείονται. Ως πρώτη προτεραιότητα θέτουν περισσότερες και μόνιμες αυξήσεις μισθών ώστε να υπερκαλύψουν την ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθούν ταχύτερα – πέραν και των 1.500 ευρώ έως το 2027 που έθετε ως στόχο προεκλογικά πέρυσι η κυβέρνηση (από περίπου 1.300 ευρώ σήμερα).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα