Σαρηγιάννης: Καλώς δεν άνοιξαν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη-Κορύφωση 15 Απριλίου

06.04.2021 / 7:59
patra_koronoios

Ως πολύ λογική, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, κρίνει την απόφαση των λοιμωξιολόγων να παραταθεί το lockdown στα καταστήματα λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη ο καθηγητής του ΑΠΘ. Όπως υποστηρίζει, αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη η αυξητική τάση διασποράς του ιού είναι πολύ μεγάλη, υψηλότερη και από αυτήν της Αθήνας και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ήδη πολύ πιεστική. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στις δύο άλλες περιοχές.

Ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει ακόμα ότι σε περίπτωση που άνοιγε το λιανεμπόριο στις τρεις αυτές περιοχές τη Δευτέρα 5 Απριλίου, αμέσως η αύξηση της διασποράς του ιού θα έφτανε στο 4%-5%. Αυτό διότι η λειτουργία των καταστημάτων φέρνει και αύξηση στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και περισσότερο κόσμο στην αγορά. Αντίστοιχη αύξηση κατά 4%-5% στο επιδημιολογικό φορτίο θα εντοπιστεί στην Αττική αλλά και σε όλες τις περιοχές που άνοιξαν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Ωστόσο, σε αυτές τις περιοχές τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η αυξητική πορεία διασποράς του ιού είναι καλύτερη σε σύγκριση με Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

«Θα πάρω ως παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη και θα πω ότι αυτήν τη στιγμή ο αριθμός των νοσηλειών με κορονοϊό είναι πολύ υψηλός και οι ασθενείς δε θα μπορούν να μεταφερθούν πουθενά, αφού δεν υπάρχει εναλλακτική, αν παραστεί ανάγκη και γεμίσουν τα νοσοκομεία της πόλης. Αν άνοιγαν τώρα τα καταστήματα, με σιγουριά θα πω ότι στη Θεσσαλονίκη θα ξαναζούσαμε τις μέρες του περασμένου Νοεμβρίου. Οι λοιμωξιολόγοι πήραν την απόφαση για παράταση του lockdown ακριβώς για να αποφευχθεί αυτό. Το ίδιο δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Αχαΐα. Εκεί το βράδυ της Κυριακής δεν υπήρχε ούτε μία άδεια κλίνη ΜΕΘ στα νοσοκομεία και αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να βοηθήσει την Αχαΐα ούτε η Αττική. Και στην Κοζάνη υπάρχει σήμερα πολύ επιθετική αύξηση διασποράς του ιού», λέει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

Τέλος, όπως αναφέρει ακόμα ο ίδιος, τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου θα μπορούν να ανοίξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στις τρεις παραπάνω περιοχές, όταν θα μπορούν να κάνουν self test οι εργαζόμενοι.

  • Μέσα στον Απρίλιο θα βιώσει η χώρα το πιο κρίσιμο διάστημα από την αρχή της πανδημίας, με την κορύφωσή της να εκτιμάται για τις 18 του μήνα, όταν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα φτάσει τις 3.400 – 3.500 κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο, αφού σε μία ημέρα με πολλά τεστ εκείνης της εβδομάδας μπορεί να δούμε ακόμα και 4.500 ημερήσια κρούσματα από κορονοϊό, εκτιμά μιλώντας στο ethnos.gr ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μετά θα ξεκινήσει σιγά-σιγά η αναχαίτιση της πανδημίας, με τη βοήθεια του καιρού και με τις προϋποθέσεις ότι προχωρούν με τους προβλεπόμενους ικανοποιητικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί και η διαχείριση των self test θα γίνεται με το σωστό τρόπο τόσο από τους πολίτες όσο και από την Πολιτεία.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα