Σαουδική Αραβία: Νέα εκτέλεση για «τρομοκρατία»

24.05.2023 / 8:13
Collage_Maker-24-May-2023-05-09-AM-1946

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας εκτέλεσαν χθες Τρίτη άνδρα που κατηγορήθηκε πως εκπαιδεύτηκε στη χρήση όπλων και εκρηκτικών σε «εχθρική χώρα», με σκοπό να «καταφέρει πλήγμα στην ασφάλεια του βασιλείου», μετέδωσε το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.

Με αυτήν, ο αριθμός των εκτελέσεων από την αρχή του τρέχοντα μήνα για υποθέσεις «τρομοκρατίας» στη χώρα έφθασε τις επτά· οι περισσότερες έγιναν στο ανατολικό τμήμα του σουνιτικού βασιλείου, όπου ζει μεγάλο μέρος της σιιτικής μειονότητας.

Η μοναρχία του Κόλπου, μια από τις χώρες του κόσμου όπου η ποινή του θανάτου επιβάλλεται πιο συχνά, έχει εκτελέσει 36 ανθρώπους μέσα στη χρονιά, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασιζόμενη στις ανακοινώσεις των αρχών.

Το 2022 εκτελέστηκαν 147 άνθρωποι, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ανάμεσά τους, 81 καταδικασθέντες για «τρομοκρατία» εκτελέστηκαν την ίδια ημέρα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Ο άνδρας που εκτελέστηκε χθες Τρίτη, Σαουδάραβας πολίτης, καταδικάστηκε διότι φερόταν να πήγε σε στρατόπεδο «εχθρικής χώρας» όπου «εκπαιδεύτηκε στη χρήση όπλων και εκρηκτικών» με σκοπό να επιστρέψει «για να θέσει σε εφαρμογή το τρομοκρατικό σχέδιό του για να καταφέρει πλήγμα στην ασφάλεια του βασιλείου», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Άλλοι τρεις σαουδάραβες υπήκοοι εκτελέστηκαν την προηγουμένη στο ανατολικό τμήμα της χώρας· είχαν καταδικαστεί με παρόμοιες κατηγορίες, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Πάνω από 1.000 καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών έχουν εκτελεστεί αφότου ανέλαβαν την εξουσία το 2015 ο βασιλιάς Σαλμάν και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ, ο de facto ηγέτης του σουνιτικού βασιλείου, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν η βρετανική οργάνωση Reprieve και η Ευρωπαϊκή – Σαουδαραβική Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα δημοσιοποίησαν στην αρχή της χρονιάς.

Ο αριθμός των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία αυξήθηκε από τις 70,8 τον χρόνο κατά μέσο όρο από το 2010 ως το 2014 στις 129,5 τον χρόνο από το 2015 και μετά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα