Παρασκευή, 14.05.2021, 1:32 μμ

Σαν σήμερα: Ο Πατρινός Μένιος Κουτσόγιωργας- Πεθαίνοντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση

11.04.2021 / 11:58
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
106928_(1)_(1)

Το καλοκαίρι του 1988, ο μύθος του Γιώργου Κοσκωτά ως νέου και φέρελπι επιχειρηματίας του τραπεζικού κλάδου, των ΜΜΕ, του Ολυμπιακού άρχιζε να ξεθωριάζει. Οι διθύραμβοι που είχαν προκαλέσει τα επιχειρηματικά του κατορθώματα, είχαν κρατήσει πολύ λίγο, η καχυποψία για την προέλευση του πλουτισμού του, αρκετά περισσότερο.

Αυτό που στα μέσα της δεκαετίας του `80 παρουσιαζόταν ως κολοσσιαίων διαστάσεων επιχειρηματικό success story, είχε καταφέρει να αυτό-διαλυθεί θεαματικά, καλύτερα κι από τις έγχρωμες δραματικές σειρές που πρόβαλε τότε η κρατική τηλεόραση. Ο Μένιος Κουτσόγιωργας ζούσε τη δική του πολιτική καταξίωση ως υπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και δεν έδειχνε να συγκινείται από την επικαιρότητα Κοσκωτά. Μήπως όχι;

Τον Ιούλιο του 1988, ο εισαγγελέας εφετών Δημήτρης Τσεβάς διέτασε έλεγχο στην Τράπεζα Κρήτης. Ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Δικαιοσύνης Μένιος Κουτσόγιωργας έφερνε τροπολογία στη Βουλή, η οποία άφηνε προνομιακά περιθώρια στον υπό εξέταση επιχειρηματία Γιώργο Κοσκωτά, η οποία έγινε γνωστή και ως “Κουτσονόμος”. Στην συνέχεια, ερχόταν στο φως το “αντάλλαγμα” μια κατάθεση 2 εκατομμυρίων δολαρίων στο όνομα του Μένιου Κουτσόγιωργα σε ελβετική τράπεζα,, με τον μύθο της εποχής να λέει πως τα χρήματα του Κοσκωτά ερχόνταν σε “κουτιά πάμπερς” Ο Μένιος Κουτσόγιωργας, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και έμπιστος συνομιλητής του Ανδρέα Παπανδρέου, πλησίαζε επικίνδυνα προς τα σίδερα της φυλακής.

Το πόρισμα για τον Κοσκωτά προκαλούσε σοκ: είχε υφαρπάξει συνολικά 33.5 δισεκατομμύρια από την Τράπεζα Κρήτης, από την εποχή που ήταν απλός υπάλληλος. Με τα χρήματα αυτά κατάφερε να αγοράσει όλες τις επιχειρήσεις του, αλλά και να δωροδοκήσει δημόσια πρόσωπα.

Μετά το πέρας των εκλογών του Ιουνίου 1989 και στον απόηχο της δολοφονίας του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη και της απόπειρας δολοφονίας του βουλευτή Γιώργου Πέτσοου, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν βρισκόταν πια στην κυβέρνηση, αλλά η δύνη του σκανδάλου Κοσκωτά έχει ρουφήξει σημαντικά πρόσωπα του στη κινούμενη άμμο της καχυποψίας. Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον Συνασπισμό, με κοινή πρόταση, είχε παραπέμψει στο ειδικό δικαστήριο τους: Ανδρέα Παπανδρέου (τέως πρωθυπουργός), Γιώργο Πέτσο (τέως υφύπουργό Βιομηχανίας), Δημήτρη Ρουμελιώτη (τέως υπουργό Εθνικής Οικονομίας), Δημήτρη Τσοβόλα (τέως υπουργό Οικονομικών) και Μένιο Κουτσόγιωργα (τέως υπουργό Δικαιοσύνης) ως συνένοχους του σκανδάλου.

Οι κατηγορίες για τον Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα αφορούσαν παραβίαση του άρθρου 2 του Ν.Δ. 802/71 επειδή δεν έλαβε μέτρα ελέγχου της Τράπεζας Κρήτης, υπόθαλψη εγκληματία, παθητική δωροδοκία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια. Ο ίδιος δήλωνε στην Βουλή, με οίστρο που θύμιζε προφήτη: “επιδιώκετε τον φυσικό μου θάνατο”.

Η κατάρρευση
Είναι Πέμπτη, 11 Απριλίου 1991 και ο Μένιος Κουτσόγωργας εξετάζει τον μάρτυρα της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά, Στάθη Παπαγεωργίου. Η φράση “Κύριε πρόεδρε, δεν δύναμαι να συνεχίσω” ίσα που βγαίνει από τα χείλη του, λίγο πριν σωριαστεί στην καρέκλα του. Το περιστατικό καταγράφεται από την τηλεόραση. Ο Μένιος Κουτσόγιωργας εισάγεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται ότι έχει υποστεί βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια εβδομάδα αργότερα πεθαίνει.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα