Παρασκευή, 3.02.2023, 4:57 πμ

Σαν Φρανσίσκο: Αστυνομικά ρομπότ – «φονιάδες» στους δρόμους – ΒΙΝΤΕΟ

01.12.2022 / 18:00
san-fransisko-rompo-oplismena-astynomia-1_252863_355006_type13262

Το συμβούλιο Εποπτών του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε να επιτρέψει στην αστυνομία της πόλης να χρησιμοποιεί ρομπότ που μπορούν να σκοτώσουν.

Το μέτρο επιτρέπει στην αστυνομία να αναπτύσσει ρομπότ εξοπλισμένα με εκρηκτικά σε ακραίες συνθήκες.

Η αστυνομία της πόλης – το SFPD – είπε στο BBC ότι αυτή τη στιγμή δεν χειρίζεται κανένα ρομπότ εξοπλισμένο με θανατηφόρα δύναμη.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά σενάρια στα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί θανατηφόρα δύναμη από ρομπότ.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι «τα ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι εξοπλισμένα με εκρηκτικά για να παραβιάσουν οχυρωμένες κατασκευές που περιέχουν βίαια, ένοπλα ή επικίνδυνα αντικείμενα».

Είπαν επίσης ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «εξουδετερώσουν ή να αποπροσανατολίσουν βίαιους, ένοπλους ή επικίνδυνους υπόπτους που ενέχουν κίνδυνο απώλειας ζωής».

Οι υποστηρικτές του μέτρου είπαν ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε ακραίες καταστάσεις.

Οι αντίπαλοι, ωστόσο, λένε ότι η εξουσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της αστυνομικής δύναμης.

Το μέτρο πέρασε, με μια τροπολογία την περασμένη Τρίτη που διευκρινίζει ότι οι αστυνομικοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν ρομπότ με  θανατηφόρα δύναμη μόνο αφού εφαρμόσουν εναλλακτικές τακτικές αποκλιμάκωσης.

Το συμβούλιο όρισε επίσης ότι μόνο ένας περιορισμένος αριθμός υψηλόβαθμων αξιωματικών θα μπορεί να εξουσιοδοτήσει τη χρήση τους.

Αυτός ο τύπος θανατηφόρου ρομπότ χρησιμοποιείται ήδη σε άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 2016, η αστυνομία στο Ντάλας του Τέξας χρησιμοποίησε ένα ρομπότ οπλισμένο με εκρηκτικό C-4 για να εξολοθρεύσει έναν ελεύθερο σκοπευτή που είχε σκοτώσει δύο αξιωματικούς και τραυμάτισε αρκετούς ακόμη.

“Καμία πολιτική δεν μπορεί να προβλέψει κάθε πιθανή κατάσταση ή εξαιρετική περίσταση που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αξιωματικοί. Το SFPD πρέπει να είναι προετοιμασμένο και να έχει την ικανότητα να ανταποκρίνεται αναλογικά”, είπε ένας εκπρόσωπος.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει από καιρό χορηγήσει εξοπλισμό στρατιωτικού επιπέδου, στολές παραλλαγής, ξιφολόγχες και τεθωρακισμένα οχήματα για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου.

Όμως, ένας νόμος της πολιτείας της Καλιφόρνια που ψηφίστηκε φέτος απαιτεί τώρα από τις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης να κάνουν απογραφή εξοπλισμού στρατιωτικής ποιότητας και να ζητούν έγκριση για τη χρήση τους.

πηγή: hellasjournal.com

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα