Ρωσία: Τέλος στην ανταρσία της Βάγκνερ με παρέμβαση Λουκασένκο

24.06.2023 / 23:00
AP23175244785150-1-1024x857.jpg

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, πρόεδρος της Λευκορωσίας, πήρε την πρωτοβουλία, ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση εκεχειρίας και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε από την ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης.

Σε κατεύθυνση εσωτερικής αποσταθεροποίησης με απρόβλεπτες διαστάσεις για τη Μόσχα αλλά και την παγκόσμια ειρήνη, βρέθηκε η Ρωσία, μετά την απόφαση του επικεφαλής της Βάγκνερ και μέχρι πρόσφατα επιστήθιου φίλου του προέδρου Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν να «κηρύξει πόλεμο» στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας για τους χειρισμούς στον πόλεμο της Ουκρανίας. Κι ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε με διάγγελμα στον ρωσικό λαό και προειδοποίησε πως η απάντηση «θα είναι σκληρή και οι προδότες θα τιμωρηθούν», παρενέβη ο Λουκασένκο, με καταλυτικό τρόπο.

Όλα δείχνουν ότι έληξε η ανταρσία των 24 ωρών. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύτηκε εκ μέρους του Πούτιν με τον Πριγκόζιν και τον έπεισε να σταματήσει την προέλαση. Του έδωσε εγγυήσεις για όλους τους μαχητές της Βάγκνερ.

«Δεν θα αφήσουμε να γίνει αιματοχυσία, διατάζω όλες τις μονάδες μου να επιστρέψουν στις βάσεις του» είπε μέσω Telegram, ο επικεφαλής της Βάγκνερ.

Ειδικότερα, ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι οι μαχητές της Βάγκνερ επιστρέφουν στις βάσεις τους στην Ουκρανία. Ισχυρίστηκε ότι είχαν φτάσει στα 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και ελήφθη η απόφαση της οπισθοχώρησης για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Δεν ανέφερε αν ικανοποιήθηκε το βασικό του αίτημα που ήταν η αποπομπή του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη Λευκορωσία, υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Βάγκνερ. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι θα αποσυρθούν οι κατηγορίες για ένοπλη ανταρσία ώστε να μπορέσει να αποκλιμακωθεί η κρίση

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα