Ρωμαϊκό Στάδιο Πατρών: Η «Οδύσσεια» και το αίσιο τέλος

29.07.2023 / 12:00
Ρωμαϊκό-Στάδιο

THΣ ΚΑΛΥΨΟΥΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που λατρεύουν να επισκέπτονται οι τουρίστες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δεν αποτελεί πρόσφατη διαπίστωση. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, δεδομένης της ιστορίας της και του πολιτισμικού της πλούτου; Το γεγονός όμως ότι σε αυτό θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η Πάτρα, είναι δυστυχώς (για μερικούς) εξαιρετικά πρόσφατη διαπίστωση. Σημασία έχει πάντως πως εντός ολίγων ημερών, η αρχαιολογική ταυτότητα της πόλης θα εδραιωθεί για τα καλά. Σε αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά το Ρωμαϊκό Στάδιο.

Μνημείο- ορόσημο για την πόλη και το ιστορικό κέντρο

Πρόκειται για το μνημείο δίπλα από την Ηφαίστου, που επιτέλους θα καταστεί επισκέψιμο και τουριστικά αξιοποιήσιμο, για τουρίστες τόσο του εξωτερικού, μα και του εσωτερικού. Άλλωστε, το Ρωμαϊκό Στάδιο είναι απορίας άξιον που τόσα χρόνια δεν ήταν προσβάσιμο μιας και θα είχε αναδειχθεί σε εμβληματική ατραξιόν, έναν πόλο έλξης ποιοτικών περιηγητών, που θα φρόντιζαν να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για την πόλη μας.

Το εισιτήριο αυτό θα τους επέτρεπε να γνωρίσουν από κοντά έναν πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο εντός του ιστορικού κέντρου, να αφουγκραστούν την αύρα του και να θαυμάσουν την αίγλη του. Ο χώρος αυτός, που περιλαμβάνει το Ρωμαϊκό Ωδείο και τα σωζόμενα αρχαία αναλήμματα στην περιοχή Γεντί Αγά, δόθηκε ως δώρο στην Πάτρα από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Δομιτιανό, για την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της ρωμαϊκής αποικίας. Το ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι πως θα ενδιέφερε και τους «θαμώνες» του θρησκευτικού τουρισμού μιας και, όντας κατασκευασμένο τον πρώτο μ.Χ. αιώνα και συγκεκριμένα περί το 86 μ.Χ., στα υπόγεια δωμάτιά του έχουν βρεθεί κεραμοσκεπείς χριστιανικοί τάφοι. Με διαστάσεις που υπολογίζονται σε 200μ. μήκος και 90μ. πλάτος, το μόνο σίγουρο είναι πως «χωράει» πολλή Ιστορία στο εσωτερικό του και έχει ακόμη περισσότερες ιστορίες να «διηγηθεί» στους επίδοξους επισκέπτες του. Το ερώτημα όμως είναι: Γιατί δεν τις είχε «πει» μέχρι τώρα;

Ακατέργαστο διαμάντι ή «θύμα» κωλυσιεργίας;

Παρόλο που οι επαΐοντες της ιστορίας αναγνωρίζουν αμέσως την αξία του και διακεκριμένοι αρχαιολόγοι το αναγνωρίζουν ως ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της ρωμαϊκής εποχής σε όλη την επικράτεια, οι τοπικοί φορείς άργησαν μάλλον λίγο να πειστούν για την αξία του. Τουλάχιστον μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι έως τώρα παρέμενε αναξιοποίητο. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως αντίστοιχό του υπάρχει σε ένα μόνο ακόμη μέρος στον κόσμο: Στην ίδια τη Ρώμη.

Στο ερώτημα αν η αχαϊκή πρωτεύουσα μπορεί να προσελκύσει τουρίστες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η απάντηση είναι προφανώς θετική. Στο ερώτημα αν η αχαϊκή πρωτεύουσα θέλει να προσελκύσει τουρίστες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οι απόψεις ενδεχομένως διίστανται.

Κάλιο αργά παρά ποτέ

Τα καλά νέα είναι πως- όπως πολλά ακόμη στη χώρα αυτή- μπορεί να άργησε να καταστεί εφικτή η προσβασιμότητα στο Ρωμαϊκό Στάδιο, αλλά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας ολοκλήρωσε το έργο της διαμόρφωσής του και τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια. Αυτό σημαίνει πως εκεί που χτυπά ο «παλμός» της πόλης, στον πεζόδρομο της Ηφαίστου και τα στέκια της νεολαίας, το προσεχές φθινόπωρο θα υπάρχει και ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Το έργο (η συνολική μελέτη του οποίου κοστολογείται στα 300.000 ευρώ) χρηματοδοτήθηκε μέσα από το πρόγραμμα Interreg 2014 -2020, μαζί με δύο ακόμα που εκτελέστηκαν το ίδιο χρονικό διάστημα: Αυτό της Ιεράς Μονής της Παναγίας Τρυπητής και του Μουσείου του Αιγίου. Μάλιστα, οι πληροφορίες του «Νεολόγου των Πατρών» θέλουν την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων να έχει ολοκληρώσει τις δέουσες εργασίες πριν τις ημερομηνίες που προέβλεπαν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Άλλωστε, το εν λόγω έργο δεν αφορούσε περαιτέρω ανασκαφές. Περιελάμβανε μόνο παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση του χώρου, προκειμένου αυτό να καταστεί προσβάσιμο και ασφαλές, όπως η εγκατάσταση φυλακίου και φυσικά φωτισμού.

Αναμένοντας τον απολογισμό

Το επόμενο καλοκαίρι θα μπορούμε σίγουρα να μιλήσουμε και με νούμερα, ως προς τον αντίκτυπο που είχε η προσθήκη του Ρωμαϊκού Σταδίου στον αρχαιολογικό στόλο της πόλης. Προς το παρόν όμως μπορούμε να μιλήσουμε μετά βεβαιότητας για πολλές χαμένες ευκαιρίες…

Ρωμαϊκό Στάδιο Πατρών: Η «Οδύσσεια» και το αίσιο τέλος 3
Κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην περιμετρική οδό στην είσοδο της πόλης της Πάτρας, στην περιοχή Μποζαϊτικα.Πληροφορίες αναφέρουν ένα νεκρό μέχρι τώρα και εγκλωβισμένους στα συντρίμμια, γίνονται προσπάθειες από την πυροσβεστική για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό τους, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 (ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα


max fm