Ρεπουμπλικάνοι θέτουν θέμα… απόσχισης του Τέξας από τις ΗΠΑ

21.06.2022 / 19:42
FILE PHOTO: A pump jack operates at sunset in an oil field in Midland, Texas U.S. August 22, 2018. Picture taken August 22, 2018. REUTERS/Nick Oxford/File Photo

Πρόκειται για χιλιάδες «ακτιβιστές» οι οποίοι ζητούν να διεξαχθεί δημοψήφισμα το 2023 «για να αποφασίσει ο λαός του Τέξας εάν η πολιτεία του Τέξας θα πρέπει ή όχι να επαναβεβαιώσει το καθεστώς της ως ανεξάρτητο έθνος»

Το Republican Party of Texas – πρόκειται για το παράρτημα των Ρεπουμπλικάνων – το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε το συνέδριό του στο Χιούστον στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Στο πλαίσιο του συνεδρίου τα μέλη του κόμματος υιοθέτησαν ψήφισμα με βάση το οποίο δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Νοεμβρίου 2020 και σύμφωνα με τους ίδιους ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται «παράνομα» στο Οβάλ γραφείο.

Παράλληλα υπερψήφισαν μία σειρά από άλλες «πλατφόρμες» και συγκεκριμένα τάχθηκαν  κατά της ομοφυλοφιλίας που αποτελεί «αφύσικη επιλογή lifestyle» («an abnormal lifestyle choice») όπως υποστηρίζουν, κατά των αμβλώσεων, υπέρ της οπλοκατοχής κ.ά. Στο μεταξύ «χιλιάδες ακτιβιστές του ρεπουμπλικανικού κόμματος» θα υποστήριζαν ωστόσο και κάτι άλλο: ότι «το Τέξας διατηρεί δικαίωμα απόσχισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες» και ότι, με αυτό ως δεδομένο, θα μπορούσε να προχωρήσει σε σχετικό δημοψήφισμα το 2023 «προκειμένου ο λαός του Τέξας να αποφασίσει εάν η Πολιτεία του Τέξας θα πρέπει ή όχι να επαναβεβαιώσει το καθεστώς της ως ανεξάρτητο έθνος».

«Τα ψηφίσματα και η πλατφόρμα του Συνεδρίου δεν έχουν ισχύ νόμου, αλλά προορίζονται να χρησιμεύσουν ως δήλωση αποστολής (mission statement) για τις δραστηριότητες των Ρεπουμπλικάνων στη συγκεκριμένη πολιτεία τα επόμενα δύο χρόνια. Φανερώνουν, επίσης, πώς η βάση των Ρεπουμπλικάνων έχει μετακινηθεί πια ακόμη πιο δεξιά και πώς η απόρριψη της εκλογικής νίκης του Μπάιντεν το 2020 έχει καταστεί πια βασική αρχή για το κόμμα», γράφει χαρακτηριστικά η Washington Post.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα