«Ρεκόρ μείωσης συντάξεων στην Αχαΐα» – Τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ και η απάντηση 

12.03.2023 / 18:00
1-10-1-600x338

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΓΚΟΛΗΣ

ALEXKOGKOLIS@HOTMAIL.COM

Ταχεία είναι η απονομή των συντάξεων στη χώρα και την Αχαΐα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρο Τσάπαλο, ο οποίος μέσω των συνεργατών του παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για το νομό. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο συνδικαλιστής του ΕΦΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος, δεν έχει συμπίπτουσα άποψη ως προς του αριθμούς, θεωρώντας πως το «ρεκόρ απονομής εμπεριέχει πλασματικά στοιχεία».

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης στο νομό Αχαΐας είναι 1.478, όταν στις αρχές του 2019 ήταν πενταπλάσιες, φτάνοντας δηλαδή περίπου στις 6.000. «Οι αριθμοί από τη μια μπορεί να ικανοποιούν τους πολίτες που περίμεναν μήνες ή και χρόνια τη σύνταξη τους, δυσαρεστούν όμως και κάποιους που δεν ήθελαν το πρόβλημα να λυθεί για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Η απάντηση είναι απλή. Όταν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στο κοινωνικό και το προσωπικό συμφέρον επιλέγεις πάντα το πρώτο», δηλώνει στο «Νεολόγο» ο κ. Τσάπαλος.

Σημειώνεται ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου είχαν εκδοθεί 40.000 επικουρικές συντάξεις από τις συνολικά 80.000 που εκκρεμούσαν από παρελθόντα έτη, όπως προσφάτως ενημέρωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Τα τελευταία δύο χρόνια, δε, εκδόθηκαν περισσότερες από μισό εκατομμύριο, όταν το 2019 είχαν εκδοθεί 123.000 συντάξεις και 290.000 κύριες συντάξεις το 2022».

«Τρέχουν» επικουρικές και παράλληλης ασφάλισης

Την ίδια ώρα που ο e-ΕΦΚΑ ανεβάζει ταχύτητες για την εξόφληση όλων των ληξιπροθέσμων αιτήσεων για κύρια σύνταξη «τρέχει» και το μέτωπο των εκκρεμών αιτήσεων παράλληλης ασφάλισης, με τη βοήθεια του λογισμικού, με το οποίο υπολογίστηκαν δεκάδες χιλιάδες συντάξεις. Επιπροσθέτως, δίνεται έμφαση στη δραστική μείωση και των εκκρεμών συντάξεων επικουρικής ασφάλισης, ενώ υπενθυμίζεται πως ψηφιακά, δηλαδή μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, μπορούν να γίνουν όλες οι αιτήσεις για τις επικουρικές.

«Ρεκόρ μείωσης συντάξεων στην Αχαΐα» - Τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ και η απάντηση  2

«Δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς το πρόβλημα»

Από την άλλη, διαφορετική είναι η αντιμετώπιση της συνθήκης από τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΦΚΑ Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Γιώργο Κυριακόπουλο, ο οποίος κάνει λόγο για 5.000 –συνολικά- εκκρεμείς συντάξεις στο νομό, όλων των κατηγοριών, αφού συμπεριλαμβάνει εκτός των επικουρικών και παράλληλης ασφάλισης, τις τροποιητικές των κύριων που ναι μεν έχουν εκδοθεί, «όμως η fast track διαδικασία δημιουργεί ένα πλασματικό τοπίο». Ειδικότερα, «ενώ το Υπουργείο Εργασίας τις συμπεριλαμβάνει στις εκδοθείσες, στην ουσία αυτό δεν ισχύει, καθώς οι συνταξιούχοι παίρνουν διαφορετικό ποσό από αυτό που δικαιούνται, καθώς δεν έχουν ενσωματωθεί τα ποσά παράλληλης ασφάλισης και άρα περιμένουν την έκδοση της τελικής τους σύνταξης».

«Ήταν εξ αρχής και παραμένει ένα δύσκολο έργο, αφού οι κύριες αίτιες του προβλήματος ακόμα και σήμερα δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Η έλλειψη ψηφιοποιημένου ασφαλιστικού ιστορικού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ, η πλήρης ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των πρώην ταμείων, η πολυνομία και η πολυπλοκότητα της ασφαλιστικής νομοθεσίας, η μη θέσπιση ενιαίων κανόνων για τις προϋποθέσεις αναπηρίας και θανάτου και ενιαίου κανονισμού ασφάλισης παροχών και τέλος η υποστελέχωση του οργανισμού(έχουν αποχωρήσει 1.100 υπάλληλοι) αποτελούν τις κύριες αίτιες που δημιουργούν προβλήματα στην γενικότερη λειτουργία του ΕΦΚΑ και στο ευαίσθητο τομέα της έκδοσης συντάξεων», προσθέτει κλείνοντας ο κ. Κυριακόπουλος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα