Ρέγκλινγκ: Άνοιξε ο δρόμος για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

22.02.2022 / 15:59
gka 63

Το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που ήταν ο πρόδρομος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αποφάσισε την εξάλειψη της προσαύξησης επιτοκίου για δάνειο της Ελλάδας.

Η απόφαση αφορά στην προσαύξηση επιτοκίου 2% για δάνειο ύψους 11,3 δισ. ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου. Είναι η έκτη φορά που η Ελλάδα απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής επιπλέον τόκων, αυτή τη φορά για την περίοδο από τις 17 Ιουνίου 2021 έως την 1η Ιανουαρίου 2022, με όφελος 122,5 εκατ. ευρώ.

Ο ESM είχε αποφασίσει στις 22 Δεκεμβρίου, μετά από το «πράσινο φως» που έλαβε από τις χώρες της Ευρωζώνης, τη μεταβίβαση στην Ελλάδα ποσού 644,42 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούσαν σε κέρδη που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.

 «Η Ελλάδα συνέχισε την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας της Covid-19. H κυβέρνηση υλοποίησε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, υιοθέτησε μέτρα υπέρ του ανταγωνισμού στον ενεργειακό τομέα και απλοποίησε τις άδειες για επενδύσεις» είπε ο επικεφαλής του ESM και διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Επιπλέον» συνέχισε «έκανε καλή πρόοδο όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διακυβέρνηση κρατικών επιχειρήσεων, την κοινωνική πρόνοια και τη δημόσια διοίκηση. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεώρησαν ότι η Ελλάδα έκανε επαρκή πρόοδο αναφορικά με τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις αυτές».

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ανέκαμψε γρήγορα από την κρίση της πανδημίας το 2021, καλύπτοντας όλες τις απώλειες που είχε στο ΑΕΠ της το προηγούμενο έτος. Οι προοπτικές για φέτος και τη συνέχεια είναι ενθαρρυντικές χάρη στη θετική αναπτυξιακή δυναμική και την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ωστόσο, το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό, υπογραμμίζοντας τη σημασία επανόδου σε μία ισχυρή δημοσιονομικά θέση όπως στην περίοδο πριν από την πανδημία. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα