Πύργος: «Ναι» στην τοποθέτηση κεραίας στις Eργατικές της Κατακόλου από το Δικαστήριο

25.04.2023 / 9:12
keraia-kinhths-thlefwnias_0

Νόμιμη έκρινε την εγκατάσταση και την περαιτέρω λειτουργία της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή των εργατικών κατοικιών της οδού Κατακόλου το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας, που κλήθηκε να εκδικάσει την συγκεκριμένη υπόθεση τον περασμένο Ιανουαρίου, απορρίπτοντας την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει κάτοικοι της περιοχής, γονείς μαθητών του 10ου Νηπιαγωγείου Πύργου.

Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας, επιτρέπεται η εγκατάσταση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην ταράτσα του κτιρίου ,καθώς θεωρήθηκε μεταξύ άλλων ότι αφού έχει τηρηθεί η σχετική νομοθεσία, το δικαστήριο δεν μπορεί να εμποδίσει την εγκατάσταση αυτή.

Η Πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», έκρινε ότι μόνη η ανησυχία, ο φόβος ή η τυχόν ανασφάλεια των αιτούντων για την υγεία τους δεν αρκούν άνευ ετέρου για να στοιχειοθετήσουν παράνομη προσβολή της προσωπικότητας τους, από τη στιγμή που τα όρια της προσβολής έχουν νομοθετικά προσδιοριστεί και δεν πιθανολογείται ότι έχουν παραβιαστεί. Συνεπώς η αίτηση απορρίφθηκε ως ουσία αβάσιμη, όπως και η πρόσθετη παρέμβαση του Δήμου Πύργου.

Η κύρια αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών της οδού Κατακόλου και οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο 10ο Νηπιαγωγείο Πύργου, με την πρόσθετη παρέμβαση του Δήμου Πύργου, είχε συζητηθεί την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023. Μέσω αυτής ζητούσαν από την εταιρία κινητής τηλεφωνίας να σταματήσουν οι εργασίες για την τοποθέτηση, την εγκατάσταση και τη λειτουργίας της κεραίας στην οροφή οικήματος επί της οδού Κατακόλου 62.

Οι συνήγοροι των κατοίκων της περιοχής και των γονέων, κ.κ. Βλαχαντώνης και Κόκκαλης, αλλά και του Δήμου Πύργου μέσω του κ. Λαμπρόπουλου, που επίσης άσκησε πρόσθετη παρέμβαση για να απομακρυνθεί η κεραία, είχαν προσκομίσει ενώπιον του Δικαστηρίου έγγραφα, ιατρικές απόψεις και επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας εντός του αστικού ιστού είναι επιβλαβής για την υγεία των παιδιών και των κατοίκων, ενώ είχαν θέσει και τα ερωτήματά τους σχετικά με το λόγο που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο για να τοποθετηθεί η κεραία.

Από την πλευρά τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, κ.κ. Παναγόπουλος και Σερέτης είχαν αναπτύξει τα δικά τους επιχειρήματα και είχαν αναφερθεί κυρίως στη νομιμότητα που τηρήθηκε, ώστε να εκδοθούν όλες οι απαιτούμενες άδειες για τη λειτουργία της. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων είχε καταθέσει υπάλληλος της εταιρίας και είχε τονίσει ότι πρόκειται για μια κεραία παροχής ίντερνετ 4ης και 5ης γενιάς (σ.σ. 4G και 5G) που θα προσφέρει στους χρήστες γρήγορη σύνδεση. Μάλιστα, η υπάλληλος είχε επισημάνει ότι αυτός είναι ο λόγος που θα εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς έχει παγιωθεί η χρήση κινητού τηλεφώνου και γρήγορου ίντερνετ και το σήμα δε μπορεί να διαδοθεί από μεγάλη απόσταση. Ακόμα, είχε πει πως το δίκτυο πρέπει να είναι πυκνό και οι συγκεκριμένες κεραίες σε κοντινή απόσταση με κινητά τηλέφωνα. Όσον αφορά την ακτινοβολία της κεραίας, όπως είχε αναφέρει στην κατάθεσή της, τα επίπεδα στα οποία θα εκπέμπει την καθιστούν μη ραδιενεργή.

Το «μπλόκο» μαθητών και κατοίκων
Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Ιανουαρίου 2023 κάτοικοι της περιοχής και μαθητές από το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου είχαν «μπλοκάρει» την τοποθέτηση της κεραίας σταματώντας τις εργασίες που είχαν ξεκινήσει για την εγκατάστασή της. Ειδικότερα, μετά από τις έντονες αντιδράσεις και κατόπιν συνεννόησης του πληρεξούσιου δικηγόρου της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Νίκου Παναγόπουλου, με τους υπεύθυνους, οι εργασίες που είχαν ξεκινήσει τότε σταμάτησαν προσωρινά, ενώ το συνεργείο απομάκρυνε και την κατασκευή μέσα στην οποία θα τοποθετούνταν η κεραία.

Πηγή: Patrisnews.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα