Πύργος: «Κοινωνικό μέτωπο με αξιώσεις κι αγώνες η μόνη λύση για το Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου»

05.02.2021 / 13:27
14685t_n

Την ίδρυση κοινωνικού μετώπου που θα βγει μπροστά με αγώνες και αξιώσεις για το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο, ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις και συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, πρότεινε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόουλος κατά τη διάρκεια της ευρείας τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4/2/2021 με θέμα “Το μέλλον του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο”.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε ότι και οι Βουλευτές του Νομού και κυρίως βέβαια οι κυβερνητικοί, πρέπει να κάνουν συγκεκριμένες κι αποφασιστικές κινήσεις προκειμένου να προστατεύσουν το Τμήμα, ώστε αυτό να εδραιωθεί και να ενισχυθεί, καθώς οι τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις προαναγγέλλουν δραματικά σενάρια…
“Για πολλοστή φορά συζητάμε, όμως είμαστε σε ένα οριακό σημείο όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα. Έχουμε ένα οριακό σημείο όσον αφορά τη λειτουργία του Τμήματος στην πόλη και αισθανόμαστε πλέον τον κίνδυνο να μας αγγίζει. Ζητάμε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι βουλευτές να κάνουν τις παρεμβάσεις που πρέπει. Το καλύτερο θα είναι, αυτό που είπε η Υπουργός Παιδείας, ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις, μετά το νόμο όμως όσον αφορά τον αριθμό εισακτέων στα τμήματα που κινδυνεύουν. Αυτό ας περάσει και στο νομοσχέδιο ώστε να είναι δέσμευση. Διοίκηση και κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνουν τις δύο μετατάξεις εκπαιδευτικών ικανούς να διδάξουν στο Τμήμα, να εγκρίνουν τις δαπάνες για μεταπτυχιακούς σπουδαστές…Ενέργειες καθοριστικές για την ευημερία του Τμήματος Μουσειολογίας. Δυστυχώς διαχρονικά δεν έχει γίνει τίποτα από τους αρμόδιους, αντίθετα έχουν γίνει και αρνητικές κινήσεις” είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πύργου.
Ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε αναφορά επίσης και σε άλλες πόλεις, τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των οποίων απειλούνται και οι εκλεγμένοι φορείς έχουν προβεί σε έντονες διαμαρτυρίες. “Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και σε άλλες πόλεις που απειλούνται τα περιφερειακά Τμήματά τους, κι είμαστε στην ίδια κατηγορία και δεν είμαστε μόνοι μας στη χώρα με αυτό το πρόβλημα. Αλλά έχουμε μια μοναδικότητα. Είμαστε το μοναδικό Τμήμα Μουσειολογίας στη χώρα, σε μια περιοχή με τεράστιο πολιτιστικό πλούτο. Το τμήμα έχει μοναδικό πανελλαδικά γνωστικό αντικείμενο και μπορεί να αποτελέσει ίδρυμα παραγωγής σύγχρονου και ποιοτικού περιεχομένου σπουδών, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση του τοπικού πολιτισμικού αποθέματος και της οικονομίας, αρκεί να στελεχωθεί με εκπαιδευτικό και διδακτικό προσωπικό. Άρα είμαστε η πλέον κατάλληλη περιοχή για τέτοιο τμήμα”.
Όπως ακόμα τόνισε: «Προτείνω την διοργάνωση κινητοποιήσεων και αγώνων, δεν θα παραδοθούμε αλλά πρέπει να παλέψουμε. Η διεκπεραιωτική γραφειοκρατική διαδικασία, «κάναμε ένα ψήφισμα και απλά το στείλαμε» δεν ταράζει και πολύ τα νερά. Θα ζητήσουμε να δούμε την υπουργό, και ελπίζουμε στην καλύτερη αντιμετώπιση, γιατί την είδα πριν ένα χρόνο και δεν είναι πολύ στο διάλογο…Εμείς θα απαιτήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ξεκάθαρες θέσεις, πρώτον τι θα κάνουν οι Βουλευτές μας, οι οποίοι είναι ανάγκη να κάνουν κάτι στη Βουλή, και δεύτερον τι θα κάνει η κυβέρνηση, θα δώσει επιτέλους τις αναγκαίες θέσεις; Σας καλώ να συστρατευτούμε σε έναν αγώνα για την αποτροπή της κατάργησης του τμήματος Μουσειολογίας που εδρεύει στον Πύργο και την ενίσχυση για την απρόσκοπτη λειτουργία του, διότι φαίνεται ότι και η σύγκλητος του Πανεπιστημίου εμφορείται από ιδέες εναντίον της έδρας. Μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να γίνει τίποτα από αυτά που λέει το υπουργείο».
Στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν μεταξύ άλλων η βουλευτής ΝΔ Ηλείας Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο πρώην βουλευτής Σύριζα Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων: Κώστας Νικολούτσος, Αντώνης Καράμπελας, Χρήστος Γιάνναρος, Χάρης Μιχαλακόπουλος, Ανδρέας Δημητρόπουλος, ο επικεφαλής παράταξης και αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος, η πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Αντωνία Μπρη, η εκπρόσωπος του συλλόγου σπουδαστών του Τμήματος Μουσειολογίας Μαριέττα Αλεξοπούλου, η γονέας σπουδαστή Νίκη Γιάνναρου, και ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης. Επίσης, οι βουλευτές Ηλείας Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ) και Διονύσης Καλαματιανός (Σύριζα) έστειλαν μήνυμα υποστήριξης στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του Δήμου για το Τμήμα Μουσειολογίας.

Πύργος: «Κοινωνικό μέτωπο με αξιώσεις κι αγώνες η μόνη λύση για το Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου» 2

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα