Πτωχευτικός Κώδικας: Μένουν εκτός οι οφειλέτες – Ελάχιστες οι αιτήσεις που έχουν γίνει από πατρινά νοικοκυριά – «Εμπόδιο» τα αυστηρά κριτήρια – Μιλούν: Γ. Παππάς, Αθ. Ζούπας

12.09.2021 / 9:31
PTOXEYTIKOS

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ
xanthis660@gmail.com

Απαισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τα αποτελέσματα του νέου Πτωχευτικού Κώδικα αφού σε επίπεδο Αχαΐας οι αιτήσεις πτωχευμένων νοικοκυριών είναι πολύ λιγότερες από όσο αναμένονταν. Ο «Ν» αναζήτησε τις αιτίες και τις αγκυλώσεις του
Τι ορίζει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας

Πτωχευτικός Κώδικας: Μένουν εκτός οι οφειλέτες – Ελάχιστες οι αιτήσεις που έχουν γίνει από πατρινά νοικοκυριά – «Εμπόδιο» τα αυστηρά κριτήρια – Μιλούν: Γ. Παππάς, Αθ. Ζούπας 3


Όπως εξηγεί στο «Ν» ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Γεώργιος Παππάς μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος περιλαμβάνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών σε 240 δόσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και υπό προϋποθέσεις, έως και 420 δόσεις προς τις τράπεζες, μπορούν να διευθετήσουν τα χρέη τους τα φυσικά νομικά και φυσικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με το νόμο, ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει κατ’ ελάχιστον την αξία ρευστοποίησης όλης της περιουσίας του, ανεξαρτήτως αν το ποσό αυτό καλύπτεται από τα δηλωμένα εισοδήματά του. Αυτό σημαίνει ότι αν η αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη υπερβαίνει το ύψος των οφειλών, τότε δεν υπάρχει διαγραφή χρέους. Αν όμως υπολείπεται, σε συνδυασμό με τις άλλες παραμέτρους που θέτει ο νόμος, γίνεται διαγραφή οφειλής.
Παράλληλα στον νέο κώδικα υπάγεται και ο Φορέας Απόκτησης και Επαναναμίσθωσης Κύριας Κατοικίας ο οποίος αναλαμβάνει την υποχρέωση απόκτησης κύριας κατοικίας ευάλωτου οφειλέτη, τη μίσθωσή του σε αυτόν, και τη μεταβίβασή του σε αυτόν, κατά τα προβλεπόμενα στο νόμο. Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες αυτές παραχωρούνται από το Ελληνικό Δημόσιο.
Πολύ αυστηρά κριτήρια

Πτωχευτικός Κώδικας: Μένουν εκτός οι οφειλέτες – Ελάχιστες οι αιτήσεις που έχουν γίνει από πατρινά νοικοκυριά – «Εμπόδιο» τα αυστηρά κριτήρια – Μιλούν: Γ. Παππάς, Αθ. Ζούπας 4


Περιορισμένη μερίδα οφειλετών όπου διαθέτουν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά στοιχεία φαίνεται πως αφορά ο νέος πτωχευτικός κώδικας όπως επισημαίνει στο «Ν» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Αθανάσιος Ζούπας.
Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος ή ένας μισθωτός που λαμβάνει μόλις 600 ευρώ τον μήνα σύνταξη/μισθό δεν μπορεί με τα νέα κριτήρια να υπαχθεί στον νόμο αφού ορίζει μέγιστο ετήσιο εισόδημα τα 7.000 ευρώ και έτσι μένει τελικά εκτός και χωρίς προστασία.
Παράλληλα θα πρέπει τα περιουσιακά τους στοιχεία να μην υπερβαίνουν τις 120.000 ευρώ, κριτήριο όμως που επίσης δημιουργεί προβλήματα αφού είναι πάρα πολλοί οι πολίτες που μένουν επίσης εκτός διαδικασίας. Με το νέο πτωχευτικό ρυθμίζονται οφειλές μόνο σε ταμεία και τράπεζες αλλά όχι εμπορικές και άλλες απαιτήσεις. Αυτό σημαίνει πως ο οφειλέτης θα πρέπει να αποπληρώσει τις άλλες οικονομικές απαιτήσεις για να μπορέσει να υπαχθεί στο νόμο.
Επίσης για να ενταχθεί κάποιος οφειλέτης σε ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώσει και το ποσό που περισσεύει από τα εισοδήματά του, μετά την κάλυψη των ευλόγων δαπανών διαβίωσης στην περίπτωση των φυσικών προσώπων και του αναγκαίου κεφαλαίου κίνησης για τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα εισοδήματά του είναι επαρκή και μπορούν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Παράλληλα οι τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα, που ζητούνται από την πλατφόρμα, σύμφωνα με το νόμο.
Ο Φορέας για την πρώτη κατοικία
Ο νέος Φορέας απόκτησης και επαναναμίσθωσης κύριας κατοικίας αποτελεί μια καινοτομία του τελευταίου Πτωχευτικού Κώδικα.
Όσον αφορά στον τρόπο που θα λειτουργεί ο νέος Φορέας σε περίπτωση που ευάλωτος οφειλέτης κηρυχθεί σε πτώχευση, ή σε περίπτωση που σε βάρος της κύριας κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση από ενυπόθηκο ή προσημειούχο πιστωτή, ο ευάλωτος οφειλέτης μπορεί να υποβάλει αίτημα μεταβίβασης ή μίσθωσης της κύριας κατοικίας του σε φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης. Το τίμημα μεταβίβασης ισούται προς την εμπορική αξία του ιδιοκτησιακού δικαιώματος του οφειλέτη επί της πρώτης κατοικίας σύμφωνα με την εκτίμηση πιστοποιημένου εκτιμητή.
Ο φορέας αποκτά το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του δικαιούχου επί της κύριας κατοικίας του, αφότου καταβάλλει το τίμημα μεταβίβασης στον υπάλληλο πλειστηριασμού. Η καταβολή του τιμήματος συνεπάγεται τη μεταβίβαση του ιδιοκτησιακού δικαιώματος στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης και τη ματαίωση του πλειστηριασμού, σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης. Ο φορέας αποκτά το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του δικαιούχου ελεύθερο από κάθε βάρος ή διεκδίκηση τρίτου ενώ η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε δώδεκα (12) έτη.
Ωστόσο η μίσθωση καταγγέλλεται εφόσον ο μισθωτής καθυστερήσει να καταβάλει τρία μισθώματα και η ασυνέπεια αυτή δεν θεραπευθεί ως προς το σύνολό της εντός μηνός από τη σχετική ειδοποίηση του μισθωτή. Η καταγγελία επέρχεται αυτοδικαίως με την άκαρπη παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας. Η καταγγελία της μίσθωσης προκαλεί αυτόματα την κατάργηση του δικαιώματος επαναγοράς της κατοικίας.
Δηλαδή ο οφειλέτης χάνει την κατοικία του και περιέρχεται στον Φορέα και έχει απλά το δικαίωμα να παραμείνει σε αυτήν με τις παραπάνω προϋποθέσεις. «Όμως ούτε αυτός ο Φορέας έχει συσταθεί ακόμα για να παράσχει έστω και αυτή την κόλουρη προστασία και γι’ αυτό ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας είχε αποφασίσει αποχή από οποιαδήποτε αναγκαστική εκτέλεση. Ήδη αυτή η απόφαση έχει παραταθεί μέχρι τις 30-9-2021 και έτσι οι δικηγόροι της Πάτρας απέχουν από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης που επισπεύδουν οι Τράπεζες ή Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τους ευάλωτους δανειολήπτες» όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Δ.Σ.Π. Αθανάσιος Ζούπας.
(Από το Νεολόγο Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα