“Ψύχραιμη” πτώση στο Χρηματιστήριο, με “συγκρατημένο” τζίρο

22.02.2022 / 18:03
1470787-xrimatistirio-930-3

Ισχυρή πτώση, ψυχραιμία, ενίσχυση και πάλι των πιέσεων και ξανά… ψυχραιμία, ήταν το σημερινό… story του Χρηματιστηρίου Αθηνών, λόγω των τριγμών που προκάλεσαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, σε μία συνεδρίαση με σαφή επικράτηση των πωλητών καθώς και των έντονων διακυμάνσεων. 

Αν και το άνοιγμα έστειλε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 930 μονάδες με απώλειες άνω του 2%, στη συνέχεια εμφανίστηκαν στηρίξεις κυρίως από τα blue chips, λόγω και της ψυχραιμίας που εμφάνισαν οι διεθνείς δείκτες, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ο “πανικός” αλλά και να διατηρηθούν στο τέλος οι 940 μονάδες, λαμβάνοντας “σήμα” και από την ήπια εικόνα της Wall Street.

“Παρά τη διάσπασή των 950 μονάδων τα αντανακλαστικά των αγοραστών κινητοποιήθηκαν στην περιοχή των 930 μονάδων επιβεβαιώνοντας, επί του παρόντος, ότι συνιστά ισχυρή περιοχή στήριξης”, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Έτσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,54% στις 944,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,97 εκατ. ευρώ.

"Ψύχραιμη" πτώση στο Χρηματιστήριο, με "συγκρατημένο" τζίρο

Η εικόνα της αγοράς

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,45% στις 2.309,72 μονάδες, ενώ στο -1,02% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.573,49 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,54% στις 718,99 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει απώλειες 0,15%, την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 0,19%, ενώ στο -1,28% και στο -0,52% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τις Εθνική και Eurobank.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και Jumbo ξεχώρισαν με κέρδη άνω του 1%, ενώ  θετικά έκλεισαν ΔΕΗ και Motor Oil. Tις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Coca Cola -3,36% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% οι Quest και Σαράντης και με απώλειες άνω του 1% οι Titan και Τέρνα Ενεργειακή.

Βασική στήριξη η 930 μονάδες

Οι επενδυτές έρχονται “ενώπιως ενωπίω” με την αποτίμηση της ειδησεογραφίας που αφορά τις ραγδαίες εξελίξεις στο “Ουκρανικό ζήτημα”, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής. Οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές φαίνεται να στρέφονται σε παραδοσιακά χρηματιστηριακά “δόγματα” περί “ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων” σε περιόδους (εν δυνάμει) “καταιγίδας”, όπως η παρούσα, ενώ η γεωπολιτική ανασφάλεια ίσως βάλει “στο ντουλάπι” τις προβλέψεις των επενδυτών αναφορικά με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες οικονομίες. 

Με το διεθνές περιβάλλον να μη συνδράμει, το Χρηματιστήριο συνεχίζει να αναζητά κατεύθυνση, στοχεύοντας να συμπεριφερθεί ψύχραιμα στις ενδεχόμενες “εισαγόμενες” ρευστοποιητικές τάσεις, όπως επισημαίνει ο κ. Στεριώτης. Ενόσω τα πρόσφατα και πολυετή υψηλά της τάξεως των 970 μονάδων λειτουργούν ως “δαμόκλειος σπάθη” για τον Γενικό Δείκτη, το “μη χείρον βέλτιστον” αλλά και η διαγραμματική ανάλυση καθιστούν εξέχουσας σημασίας την προάσπιση των 930 μονάδων.

Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία μετά και το διάγγελμα Πούτιν και την “απάντηση” από τη Δύση που ακολούθησε, προκάλεσαν τριγμούς και έντονη αστάθεια στις αγορές με τους επενδυτές να στρέφονται μακριά από το ρίσκο και προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Ιστορικά πάντως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι τείνουν να αντικατοπτρίζονται μέσω των αγορών εμπορευμάτων, και σήμερα σίγουρα αυτό που πρέπει να παρακολουθήσουν στενά οι επενδυτές είναι το φυσικό αέριο, επισημαίνουν οι αναλυτές. 

Η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και, σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμα και μια μικρή μείωση της ρωσικής προσφοράς θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές και τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη. Αυτό θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει κινδύνους μετάδοσης στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό (οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν ήδη υπεύθυνες για το 1% περίπου του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή της Eυρωζώνης το 2021), στην πολιτική της ΕΚΤ, στις καταναλωτικές δαπάνες, στην πολιτική σταθερότητα και στα risk assets γενικότερα.

Τα σενάρια για τις αγορές

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μία σύρραξη στην Ουκρανία σε συνδυασμό με “τιμωρητικές κυρώσεις” θα μπορούσαν να ωθήσουν τις αμερικανικές μετοχές σε βουτιά 6%, με τις χειρότερες απώλειες να σημειώνονται στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, στο 9,3% και στο 8,6% αντίστοιχα. Κατά την Deutsche Bank,  τα τυπικά γεωπολιτικά sell-offs στον δείκτη S&P 500 είναι περίπου 6% έως 8% κατά μέσο όρο. Χρειάζονται περίπου τρεις εβδομάδες για να φτάσουν οι μετοχές σε αυτά τα επίπεδα και άλλες τρεις για να ανακάμψουν στα προ γεωπολιτικής κρίσης επίπεδα, όπως τονίζει. 

Από την πλευρά της η UBS σημειώνει πως οι τοποθετήσεις σε εμπορεύματα και μετοχές ενέργειας είναι μια ελκυστική επιλογή για να βοηθήσουν τους επενδυτές να αντισταθμίσουν τους κινδύνους στο χαρτοφυλάκιό τους από τις τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις. Οι τιμές της ενέργειας πιθανότατα θα αυξηθούν σε περίπτωση κλιμάκωσης γύρω από την Ουκρανία, καθώς και εάν επικρατήσει ψυχραιμία, εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης και κάπως περιορισμένης προσφοράς

“Ενώ η πορεία της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας παραμένει ασαφής με δυνητικά αυξημένη αστάθεια στις αγορές βραχυπρόθεσμα, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική, κατά την άποψή μας, εξακολουθεί να παραμένει ο βασικός κίνδυνος για τις μετοχές”, σημειώνει η JP Morgan. Η υπερβολικά περιοριστική νομισματική πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα άμεσο λάθος πολιτικής, ειδικά εάν ο οικονομικός κύκλος συνεχίσει να επιδεινώνεται. Ταυτόχρονα, η κρίση Ρωσίας/Ουκρανίας θα μπορούσε να αναγκάσει μια επανεκτίμηση της σύσφιξης της Fed με αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να γίνουν λιγότερο επιθετικές, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να εξετάσουν πρόσθετα δημοσιονομικά κίνητρα, σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα.

πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα