Ψηλά η ανεργία στην Δυτική Ελλάδα – Το ποσοστό έφτασε στο 7,66% τον Ιούλιο

20.09.2021 / 21:37
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ΑΝΕΡΓΙΑ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΗ

[email protected]

Αυξομειώσεις καταγράφονται στα ποσοστά ανεργία στην Δυτική Ελλάδα και την Αχαΐα το τελευταίο τετράμηνο όπως δείχνουν τα στοιχεία του τοπικού υποκαταστήματος ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα η ανεργία συνεχίζει να πλήττει περισσότερο τις γυναίκες ενώ δείχνει πως παρουσιάζει εποχικό χαρακτήρα.

Το παράδοξο του φετινού Ιουλίου

Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τον ΟΑΕΔ τον μήνα Ιούλιο καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Δυτική Ελλάδα με το ποσοστό να φτάνει στο 7,66% το οποίο μεταφράζεται σε 76.746 ανέργους. Ωστόσο όπως εξηγεί στο «Ν» ο κ. Κωνσταντίνος Τηλιγάδας, Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, αυτό το δεδομένο αποτελεί παράδοξο αφού λόγω του τουρισμού και της εστίασης την μήνα Ιούλιο τα προηγούμενα χρόνια παρουσιαζόταν πτώση και όχι άνοδος της ανεργίας. Παράλληλα όμως ο φετινός Ιούλιος ήταν καλύτερος σε σχέση με πέρυσι αφού τον Ιούλιο του 2020 στην Δυτική Ελλάδα είχαν καταγραφεί 82.762 άνεργοι.

Σύμφωνα με τον κ. Τηλιγάδα τους μήνες Μάιο και Ιούνιο παραδοσιακά καταγράφεται μια αύξηση της ανεργίας αφενός λόγω των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που μένουν εκτός εργασίας αφού κλείνουν τα σχολεία αλλά και άλλων εποχικών επαγγελμάτων. Όμως τα προηγούμενα χρόνια ο τουρισμός ερχόταν να ισοσκελίσει τα ποσοστά αφού υπήρχε αύξηση των προσλήψεων.

Πιο αναλυτικά τον φετινό Μάιο στην Δυτική Ελλάδα καταγράφηκαν 74.142 άνεργοι με το ποσοστό της ανεργίας να φτάνει στο 7,32% καταγράφοντας πτώση 4,81% από τον Απρίλιο ενώ τον φετινό Ιούνιο 71.730 άνεργοι με το ποσοστό στο 7,56% ενώ ο φετινός Ιούνιος είναι κατά πολύ καλύτερος από τον περσινό αφού τον Ιούνιο του 2020 οι άνεργοι ανέρχονταν στους 82.028.

Πλήττει περισσότερο τις γυναίκες

Χαρακτηριστικά είναι τα δεδομένα του ΟΑΕΔ όσον αφορά στο φύλο των ανέργων με τις γυναίκες να καταγράφουν συντριπτικά ποσοστά έναντι των ανδρών.

Συγκεκριμένα τον Μάιο οι γυναίκες αποτελούσαν το 64,90% των συνολικά εγγεγραμμένων ανέργων ήτοι 657.549 γυναίκες έναντι 355.614 ανδρών. Παρόμοια ήταν ωστόσο η εικόνα και τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο με το ποσοστό των γυναικών να φτάνει το 65,52% και 66,83% αντίστοιχα.

Εκπαιδευτικό επίπεδο

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία σε ότι αφορά και στο μορφωτικό επίπεδο των εγγεγραμμένων ανέργων με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφουν οι άνεργοι που διαθέτουν εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έπειτα υποχρεωτικής εκπαίδευσης . Συγκεκριμένα περίπου το 44% των ανέργων είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το 28% περίπου των ανέργων έχουν τελειώσει μέχρι την Τρίτη Γυμνασίου. 

Τι συμβαίνει σήμερα

Στον Δήμο Πατρέων είναι εστιασμένα όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καθώς αυτή την στιγμή είναι καταγεγραμμένοι 36.893 άνεργοι, με τον Δήμο Αιγιάλειας να ακολουθεί με σύνολο ανέργων 5.153 άτομα. Χωρίς διαφοροποιήσεις σε κανέναν Δήμο της Αχαΐας παραμένει η αρνητική πρωτιά των άνεργων γυναικών έναντι των ανδρών. Είναι χαρακτηριστικό πως σε επίπεδο Αχαΐας 27.806 γυναίκες έχουν καταγραφεί ως άνεργες αντί 9.087 ανδρών

Σημαντικό δεδομένο παράλληλα για την ανεργία στην Πάτρα αποτελεί και το ηλικιακό όριο των ανέργων με τους 46-55 ετών να κρατούν σταθερά πολύ υψηλά ποσοστά αφού αποτελούν 4.620 άνεργοι από τους συνολικά 17.876.

Κων/νος Τηλιγάδας: «Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια»

«Σε μια περίοδο που η ανεργία βρίσκεται σταθερά σε δυσθεώρητα ύψη, ο ρόλος του ΟΑΕΔ είναι να αποτελέσει τον βραχίονα του κράτους που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προστασία της απασχόλησης, είτε με ενεργητικές πολιτικές είτε με παθητικές πολιτικές στήριξης της εργασίας. Αντί όμως να ενισχυθεί ώστε να αναλάβει με επάρκεια αυτό το ρόλο, υπήρξε μείωση των εσόδων του οργανισμού, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και εισηγήσεις για νέα μείωση 1,1%, δημιουργώντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην λειτουργία του. Δυστυχώς, τα επικοινωνιακά κόλπα δεν μπορούν να καλύψουν τα προβλήματα που δημιουργούν τέτοιες πολιτικές και αυτή την στιγμή υπάρχει απαίτηση της χειμαζόμενης κοινωνίας και οικονομίας, για ισχυρή παρέμβαση του οργανισμού. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια, αλλά με συνολικό σχέδιο και χρήση όλων των διαθέσιμων όπλων που έχει το κράτος στην διάθεση του».

(από την εφημερίδα “Νεολόγος” )


Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα