Quantcast

Ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση

19.05.2023 / 9:00
Themistoklis-Bakas-1-1

Του Θεμιστοκλή-Ανδρέα Μπάκα

Το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών δεν είναι να μείνουμε Ευρώπη, αλλά να γίνουμε Ευρώπη. Να μετατραπούμε, επιτέλους, σε ένα σύγχρονο κράτος που θα πάψει να είναι παρίας της Ευρώπης, που δεν θα προάγει τις κοινωνικές ανισότητες και θα λειτουργεί με σεβασμό απέναντι στους πολίτες του, με Δικαιοσύνη παντού.    

Σε κάθε περίπτωση, η κάλπη σχετίζεται άμεσα με τη ζωή μας και με την καθημερινότητά μας. Τα προβλήματα των πολιτών είναι κοινά, δεν έχουν να κάνουν με τους διαχωρισμούς Αριστερά, Δεξιά, Κέντρο.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία δεν καταγράφηκε καμία πρόοδος στο κοινωνικό κράτος, το εισόδημα των πολιτών, το κράτος πρόνοιας ή τη δημόσια Υγεία, και μάλιστα χωρίς συνθήκες που επιβλήθηκαν από τη μέγγενη των μνημονίων. 
Ακόμη χειρότερα, με την απερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Ελλάδα κατέγραψε μια σειρά από αρνητικές πρωτιές. Σήμερα, η χώρα μας έχει την υψηλότερη τιμή της βενζίνης συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Έχει, επίσης, το ακριβότερο ρεύμα σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των πολιτών της, όπως και τις ακριβότερες τιμές στο σούπερ – μάρκετ συγκριτικά με το κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η ακρίβεια έχει μετατρέψει την καθημερινότητα σε ένα Γολγοθά, το εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων εξαντλείται στα μέσα του μήνα, το αίσθημα ανασφάλειας αβεβαιότητας κυριαρχεί στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι μια δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη θα είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνική πλειοψηφία, την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια και τη ζωή των πολλών, τους θεσμούς, και κατ’ επέκταση για τη χώρα. 

Κι ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι απερχόμενοι υπουργοί της και πρωτίστως ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ασχολούνται με την τοξικότητα και το διχασμό, γιατί δεν έχουν επιχειρήματα και δεν έχουν απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, δεν νιώθουν τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, εμείς θέλουμε να είμαστε και να κινούμαστε μέσα στην κοινωνία, αναζητώντας πειστικές λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της.

Το πρόγραμμα μας

Επιβάλλεται να  υπάρξει μια δραστική μείωση των τιμών με την παράλληλη αύξηση εισοδήματος, έτσι ώστε να δοθεί ανάσα, κυρίως στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ μπορεί να ανταποκριθεί στην αδήριτη αυτή αναγκαιότητα για τους πολίτες, με το πρόγραμμα του.

*Ένα πρόγραμμα που είναι ολιστικό και τεκμηριωμένο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και η εθνική οικονομία.

 *Ένα πρόγραμμα που απαντά σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως την αύξηση των μισθών, τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας, αλλά και την εφαρμογή αυξημένων ελέγχων στην αγορά για την αντιμετώπιση των καρτέλ και της αισχροκέρδειας, η οποία είναι ελληνική και όχι εξωγενής.

να πρόγραμμα για ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, δίπλα στον πολίτη, με ασφάλεια και προστασία για όλες και όλους, με περισσότερη δικαιοσύνη. Όχι ένα κράτος αναποτελεσματικό που γεμίζει ανασφάλεια τους πολίτες, όπως είδαμε δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.  Ένα κράτος που θα είναι δίπλα στον πολίτη με έναν ισχυρό σύστημα υγείας ώστε να υπάρχουν, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, ικανοποιητικές  συνθήκες περίθαλψης για όλες και όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμευόμαστε, μεταξύ άλλων, για την αύξηση των μισθών στα 880 ευρώ, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης μας, το ξεπάγωμα των τριετιών, όπως και την παροχή της δυνατότητας στους κοινωνικούς φορείς να προχωρούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε την ελπίδα που λείπει από τους ανθρώπους, κυρίως τους νέους, να καλλιεργήσουμε την ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, την πεποίθηση ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και πως μπορούμε με εντιμότητα και σκληρή δουλειά να δημιουργήσουμε μία νέα προοπτική στον τόπο, βγαίνοντας από το σημερινό τέλμα.

Η πολιτική αλλαγή με μια προοδευτική διακυβέρνηση, είναι μονόδρομος για τη χώρα. Και απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτήν είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Γι’ αυτό ακριβώς, εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημαίνει πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση.

Διότι ο δρόμος για την τελεσίδικη ήττα της Νέας Δημοκρατίας   και της πολιτικής της ταυτίζεται με τον δρόμο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Δεν υπάρχει ήττα Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας χωρίς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Δεν υπάρχει πολιτική αλλαγή χωρίς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, η ψήφος στον οποίο είναι συνεπώς η αποτελεσματική ψήφος ήττας της Νέας Δημοκρατίας.  Μόνο  αυτή «τιμωρεί» με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τους αποκλειστικά υπευθύνους για όλα όσα έχει υποστεί χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Ταυτόχρονα, η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ψήφος ευθύνης, καθώς το «Συμβόλαιο Αλλαγής» που προτείνουμε συμπυκνώνει την ελπίδα και τη μετατρέπει σε πολιτική πράξη.

Κι εν κατακλείδι, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με τη νίκη θα μάς δοθεί η δυνατότητα να κυβερνήσουμε για πρώτη φορά με το πρόγραμμά μας, και όχι με τρόικες και εξαναγκασμούς που άλλοι μάς κληροδότησαν. Για ένα καλύτερο αύριο για τις πολλές και τους πολλούς, για την Ελλάδα.

*Ο Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας είναι υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα