«Ψέματα και λάσπη το τελευταίο καταφύγιο της Ν.Δ.»

02.01.2021 / 10:56
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
nikos-panagiotopoulos

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Επανέρχονται τα σενάρια για ανασχηματισμό άμεσα και προσφυγή σε εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού ή το αργότερο το Φθινόπωρο. Η ανασχηματισμολογία είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα δημοσιογράφων και πολιτικών παραγόντων. Στο Μαξίμου επιχειρούν με κάθε τρόπο να κόψουν τη συζήτηση ενώ στην Κουμουνδούρου δηλώνουν έτοιμοι για πολιτικές εξελίξεις μέσα στο 2021 και εξηγούν ότι τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα οδηγήσουν σε αποφάσεις.

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις συζητήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί πρόωρων εκλογών αλλά και μειδιούν όταν τους αποδίδονται τα σενάρια αυτά, εξαιτίας του φόβου τους. Καμία σχέση με την πραγματικότητα καθώς τα σενάρια διακινούνται κυρίως από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, λένε κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου. Μάλιστα τα αποδίδουν σε μια σειρά από λόγους ανησυχίας που έχει πλέον η ΝΔ. Όπως εξηγεί στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα:

«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων δείχνουν αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας. Το αφήγημα περί ατομικής ευθύνης δεν είναι πια πλειοψηφικό στην κοινωνία και η αποτυχία στην διαχείριση του δευτέρου κύματος χρεώνεται στην κυβέρνηση και στις επιλογές τις για τουρισμό, ΜΜΜ, σχολεία και διαγνωστικά. Η κατάσταση στους χώρους εργασίας δείχνει τις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας. Ενώ, έχουν αρχίσει να φαίνονται ξεκάθαρα τα αποτελέσματα της οικονομικής κατάρρευσης».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από την ψήφιση του πτωχευτικού και μετά η ΝΔ εμφανίζεται απομονωμένη στο Κοινοβούλιο την αναγκάζει να περάσει σε μια σειρά από επιθέσεις. Και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την προσπάθεια διατήρησης ενός αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου με μοναδικό όπλο την σκανδαλολογία και τις προσωπικές επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης δεν διαφεύγει της προσοχής των επιτελών της Κουμουνδούρου, η αγωνία της ΝΔ για τις εκλογές με απλή αναλογική καθώς στην παραπάνω ατζέντα μπορούν να διαβαστούν και οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ για το θέμα της διαδοχής. Ώστε να κοπούν οι όποιες γέφυρες συνεννόησης με την Κουμουνδούρου και να ρυμουλκηθεί στο αντιΣΥΡΙΖΑ στρατόπεδο ώστε να μην υπάρξει η οποιαδήποτε προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης των δυο κομμάτων στο πλαίσιο της απλής αναλογικής αλλά να αποτελεί εκλογικό «τζόκερ» της ΝΔ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημά είναι η σχέση με την κοινωνία και σημειώνουν: «Με μια κατάσταση όπου μόνο για τους μήνες Νοέμβρη- Δεκέμβρη, οι νεκροί θα φτάνουν τους 4.000, 1 εκατ. εργαζόμενοι θα κάνουν γιορτές με μειωμένο δώρο και με την ύφεση να ακουμπά αν όχι να ξεπερνά το 10%, η κοινωνική κατάρρευση θα πυροδοτήσει κοινωνικές εξελίξεις». Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στην καθημερινή σχεδόν επαφή του με φορείς και πολίτες: «Ότι, ήδη, διαφαίνεται να συγκροτείται ως κοινωνικό αίτημα η ανάγκη ρύθμισης και διαγραφής κομματιού του ιδιωτικού χρέους, η ενίσχυση των εργαζομένων και η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας».

Και τα τρία αυτά αιτήματα είναι στην κορυφή της ατζέντας και των πρωτοβουλιών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του Αλέξη Τσίπρα. Μέσα από αυτό το πρίσμα οι τελευταίες εξελίξεις με τη Folli Follie αλλά και της εξοχικής κατοικίας του Αλέξη Τσίπρα, εντάσσονται στις τακτικές πια επιθέσεις από τη μεριά της ΝΔ με όρους λάσπης σε μια προσπάθεια, αφενός να δημιουργήσουν  θόρυβο για να φεύγει η συζήτηση από τα κρίσιμα, αφετέρου να μην επιστρέψουν την επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με  κομμάτια του εκλογικού σώματος διατηρώντας το κλίμα, «Όλοι είναι το ίδιο».

Από τη μεριά της, η Κουμουνδούρου διαβάζει αυτές τις επιθέσεις ως δείγμα αδυναμίας της κυβέρνησης και προσωπικά του Μητσοτάκη, ο οποίος δεν μπορεί να στηριχθεί σε μια θετική ατζέντα και χρειάζεται να επιστρέψει συκοφαντίες και λάσπη. Όπως, λέει, υψηλόβαθμη κομματική πηγή: «Δείγμα της αδυναμίας του είναι και η μη πραγματοποίηση του ανασχηματισμού που διαρκώς αναγγέλλει και το γεγονός ότι διατηρεί μια σειρά Υπουργών χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες μόνο για λόγους ισορροπιών».

Ωστόσο διαφαίνεται και μια αλλαγή στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των πρόωρων εκλογών, όπως λέει στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για πολιτικές εξελίξεις μέσα στο 2021  και ακριβώς για αυτό θα αναδείξει τη συνολική του πολιτική πρόταση για την έξοδο από τη νέα κρίση στην οποία βουλιάζει η χώρα».

(εφ. Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα