Πρόβλεψη Σαρηγιάννη: 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα στα τέλη Μαρτίου

27.01.2021 / 20:02
γκο 7

Περίπου 1.700 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα στα μέσα Μαρτίου και 2.000 κρούσματα στα τέλη Μαρτίου, έκανε λόγο ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μοντέλων για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

«Βλέπουμε μια ήπια αύξηση, τα 842 κρούσματα δεν ήταν εντυπωσιακός αριθμός καθώς ήμασταν σε αυξητική τροχιά τις τελευταίες ημέρες άσχετα αν δεν φαινόταν στα κρούσματα επειδή κάναμε μικρό αριθμό τεστ» είπε ο καθηγητής στο Mega σχολιάζοντας τα κρούσματα της Τρίτης (26/1).

«Ο αριθμός 842 είναι μεγαλύτερος κι από ό,τι προέβλεπαν τα μοντέλα μας, το παρατηρούμε με ενδιαφέρον, όχι με ανησυχία, να δούμε τι θα γίνει σήμερα και αύριο», συμπλήρωσε.

Προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Ερωτηθείς για το πώς θα είμαστε σε 15 ημέρες, σημείωσε: «Το θέμα είναι το τί θα κάνουμε από Δευτέρα, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Είμαι υπέρ του ανοίγματος αν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πολύ αυξημένο αριθμό τεστ ανίχνευσης και πολύ διευρυμένο αριθμό αλληλουχίσεων των δειγμάτων ώστε να βλέπουμε τη διασπορά. Αν δεν γίνει αυτό καλό θα ήταν να μην ανοίξουμε στα τυφλά. Τεχνικά μπορούμε να το κάνουμε».

«Σε 15 μέρες περίπου με το άνοιγμα των σχολείων θα φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα και λίγο παραπάνω. Μετά θα εξαρτηθεί. Με δεδομένο το μεταλλαγμένο στέλεχος που θα επιδρά πλέον στη διασπορά θα βλέπουμε αύξηση μεγαλύτερη και θα πάμε προς Φλεβάρη και Μάρτη σε αυξημένα κρούσματα», επισημαίνει.

«Στις 15 Μαρτίου γύρω στα 1.700 κρούσματα την ημέρα και τέλος του Μάρτη θα φτάσουμε στα 2.000. Δεν θα είναι δραματικοί οι αριθμοί στο επίπεδο του Νοεμβρίου» τόνισε.

«Θα υποστεί μεγάλη πίεση το Ε.Σ.Υ. Τώρα είμαστε μισοάδειοι αλλά θα γεμίσουμε σχετικά γρήγορα», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «31 Μαρτίου ημερήσιος αριθμός νεκρών θα ανέρχεται στους 50».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα