Παρασκευή, 30.04.2021, 1:13 μμ

Πρωτοβουλίες της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ για τον καταυλισμό Ρομά του Νομισματοκοπείου

23.04.2021 / 23:08
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
από δεξιά κ. Χριστίνα Γαλανοπούλου, κ. Μαρία Ζέρβα, κ. Λουκία Κεφαλογιάννη

Χθες το πρωί (22-04-2021) κλιμάκιο της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ υπό τον πρόεδρο του ΔΣ, κ. Βασίλειο Πάντζο βρέθηκε στον καταυλισμό Ρομά του Νομισματοκοπείου, όπου με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών διενήργησαν 114 rapid tests, με απόλυτη πειθαρχία και συνεργασία των κατοίκων. Καταφάνηκε ότι η καραντίνα απέδωσε καρπούς χωρίς να σημειώνεται περαιτέρω διασπορά του ιού.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής παραβρέθηκαν στο χώρο η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, κ. Λουκία Κεφαλογιάννη, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, κ. Μαρία Ζέρβα, και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ιατρικού Τουρισμού, κ. Ιωάννης Κεχρής, καθώς και η ειδική συνεργάτης Άθλησης του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Χριστίνα Γαλανοπούλου.

Η Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι: «Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης και η διοίκηση της Περιφέρειας, έχοντας απόλυτη προτεραιότητα τη θωράκιση της δημόσιας υγείας παραμένουμε στην πρώτη γραμμή αναχαίτισης του κορονοϊού, συνδράμοντας με όλες μας τις δυνάμεις στην προστασία των πολιτών της Αττικής. Παράλληλα, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, την κοινότητα των Ελλήνων Ρομά και το Δήμο Χαλανδρίου, ώστε να δοθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της στεγαστικής αποκατάστασης αυτών των ανθρώπων».

Ακολούθησε σύσκεψη εργασίας στο Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Χαλανδρίου υπό τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Κώστα Ευθυμίου. Συζητήθηκαν διεξοδικά οι εξελίξεις και υπήρξε ενημέρωση για τις υπερπροσπάθειες του Δήμου Χαλανδρίου από το 2015 να καταγραφεί και να απογραφεί ο πληθυσμός Ρομά του Νομισματοκοπείου. Το 2017, έτος ίδρυσης του Κέντρου Κοινότητας, η όλη προσπάθεια εντατικοποιήθηκε και σφραγίστηκε με πλήρη στοιχεία, τα οποία ανά εξάμηνο επικαιροποιούνται.

Τονίστηκε από τη Διαμεσολαβήτρια του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Χαλανδρίου, κ. Ελένη Δεσιώτου, η πολυπλοκότητα της διαδικασίας, που καταδεικνύει το μείζον θέμα των αόρατων πληθυσμών μιας και 35 άτομα από τους διαμένοντες στερούνται βασικών εγγράφων ταυτοπροσωπίας (ανύπαρκτη αστικοδημοτική κατάσταση). Πρόκειται για μείζον θέμα που χρήζει άμεσης νομοθετικής αντιμετώπισης προκειμένου να υπάρχει άπαξ διευθέτηση και να μπει τέλος στα φαινόμενα μη ορατότητας πληθυσμών σε μία ευρωπαϊκή χώρα εν έτει 2021.

Αναφορά έγινε και στις άλλες δράσεις και παρεμβάσεις του Δήμου Χαλανδρίου για την ενδυνάμωση των πληθυσμών Ρομά και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους σε όλους τους τομείς.

 Ο Αντιδήμαρχος, κ. Κώστας Ευθυμίου, αναφέρθηκε στην ύπαρξη σχεδιασμού για ένταξη του χώρου στο σχέδιο πόλεως.

Επίσης, συζητήθηκε η αναγκαιότητα μέριμνας του κράτους για διαγραφή ή αμνηστία δυσθεώρητων πολεοδομικών προστίμων και προστίμων διατήρησης αυθαιρέτων όσων μετεγκαθίστανται από το Νομισματοκοπείο (υπολογίζονται σε 40-50 άτομα), καθώς και η αντιμετώπιση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών γης της περιοχής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Χαλανδρίου υλοποιεί ήδη πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου έχουν μετεγκατασταθεί 130 άτομα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, κ. Βασίλειος Πάντζος, κατέστησε σαφές ότι ο όποιος σχεδιασμός θα πρέπει να αντιμετωπίζει ολιστικά και βιώσιμα το μείζον για εδώ και 50 χρόνια πρόβλημα που προσβάλει βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπόσταση. Ξεκαθάρισε πως η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ θα επιμείνει στην πλήρη διαφάνεια του όλου εγχειρήματος, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη σε ανθρώπους που για δεκαετίες πέφτουν θύματα εμπαιγμού, εξαγοράς συνειδήσεων, κανιβαλισμού. Τόνισε πως η όλη πρωτοβουλία και η καθαρή πρόσκληση για συνεργασία και συμμαχία όλων των εμπλεκόμενων φορέων έρχεται αποκλειστικά και μόνο σε συνδρομή και βοήθεια στις εν εξελίξει πρωτοβουλίες του Δήμου Χαλανδρίου.

Επέμεινε στην αδήριτη ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για ολιστική ένταξη, καθώς από μόνη της η στεγαστική αποκατάσταση δε μπορεί να λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Χρειάζεται σχέδιο για την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων, την απασχόληση τους, την πρόσβαση τους στην υγεία και τη δικαιοσύνη. 

Ο Πρόεδρος καταδικάζει το φαινόμενο που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες με πολίτες Ρομά που ενώ έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια το Νομισματοκοπείο εμφανίστηκαν για να συμπεριληφθούν στην όλη διαδικασία της μετεγκατάστασης.

Συνιστά υπομονή και παραμονή στους τόπους διαμονής μέχρι να εκδηλωθούν ανάλογες πρωτοβουλίες. Δεσμεύτηκε στο ότι η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ δε θα ανεχτεί τέτοια φαινόμενα, καλώντας την κοινότητα να επιδείξει υπευθυνότητα και να στηρίξει την όλη πρωτοβουλία.

Από την πλευρά της η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, κ. Μαρία Ζέρβα, τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίθηκε αμέσως στην έκκληση για συνεργασία και εξεύρεση ολιστικών λύσεων. Ξεκαθάρισε πως η όλη προσπάθεια έχει στόχο να στηριχτεί τόσο η κοινότητα των Ελλήνων Ρομά όσο και ο Δήμος Χαλανδρίου. Μετέφερε για ακόμη μία φορά τη βούληση του Περιφερειάρχη Αττικής να δοθεί λύση εδώ και τώρα.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής μαζί με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ θα ξεκινήσουν σταδιακά διαβούλευση και συνεργασία με όλους του δήμους της Αττικής, όπου διαμένουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών Ρομά. Στόχος να φτιαχτεί μία Αττική χωρίς εικόνες ντροπής με επίκεντρο τον άνθρωπο. 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα