Πρωτοχρονιάτικη «καταιγίδα» από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για Τραμπ και Ερντογάν

10.01.2021 / 12:03
trumperdogann

• Το “βαθύ κράτος” των ΗΠΑ εκδικείται για την «ανάρμοστη σχέση» του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ και του Τούρκου προέδρου

•  Στις 30 Ιανουαρίου 2021 οι πέντε πρώτες κυρώσεις του Μπάιντεν κατά της Τουρκίας

• Στις 14 Φεβρουαρίου 2021  το Πεντάγωνο υποβάλλει Αιτιολογική Έκθεση στο Λευκό Οίκο για ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο

• Το θρησκευτικό όραμα των ΗΠΑ για την Πόλη και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

• Η θέση της Ελλάδας στο νέο διαμορφούμενο περιβάλλον

Με την υπογραφή του Δήμου Βερύκιου

«Μαύρο φίδι που τον …έφαγε» τον Ερντογάν εάν δεν αλλάξει ρότα στην στρατηγική του ως προς την εξωτερική πολιτική που ασκεί δρώντας ως «περιφερειακός ταραξίας», απομακρυνόμενος από τις Αρχές τις Αξίες και τους στοχασμούς της Δύσης.

 Δεν είναι μόνο ότι έχασε τον «φίλο» και «συνέταιρο» του Ντόναλντ Τράμπ, τον πιο σημαντικό είναι ότι εξαντλήθηκε η υπομονή και η ανοχή της Δύσης και ότι πήρε μπρος η μηχανή του Κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ που σε τέτοιου είδους περιπτώσεις συμπεριφέρεται ως οδοστρωτήρας!

• Το είδαμε στο Ιράκ με την «Καταιγίδα της Ερήμου» που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1990 και το άδοξο τέλος τον Σαντάμ Χουσείν δια του απαγχονισμού του στις 30 Δεκεμβρίου του 2006.

 • Το είδαμε ξανά με τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας

την Άνοιξη του 1999 και με τον θάνατο του Σλόμπονταν  Μιλόσεβιτς στο κελί της φυλακής στη Χάγη στις 11 Μαρτίου 2006 μετά από πενταετή Δίκη.

Πιθανότατα να ξαναδούμε το ίδιο έργο και με τον Ερντογάν.

Και να γιατί:

Ολόκληρος ο μηχανισμός του Βαθέως Αμερικανικού Κράτους βρίσκεται στα «κάγκελα» με τον Ερντογάν διότι θεωρεί ότι εκμεταλλεύτηκε τις ιδιορρυθμίες και τις  αδυναμίες του απερχόμενου Αμερικάνου Προέδρου και επιχείρησε -προς ιδιον όφελος- να παρακάμψει τους Ιερούς Θεσμούς της Αμερικής δια της περιφρόνησης και υποτίμησης αυτών με ψεύδη και ανατολίτικες κουτοπονηριές…

Ο Αμερικανικός Λαός επιδεικνύει έναν απέραντο σεβασμό στον θεσμό του Προέδρου της Αμερικής και ανεξάρτητου προσώπου δεν επιτρέπουν σε εξωγενείς παράγοντες να επιδεικνύουν «ανάρμοστη συμπεριφορά» στον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου όπως έπραξε ο Ερντογάν επί Προεδρίας Τράμπ.

Για το κατεστημένο και τους μηχανισμούς του Αμερικανικού Κράτους είναι αδιανόητα και μη ανεκτά φαινόμενα όπου ξένος ηγέτης να τηλεφωνεί όποτε θέλει στον Αμερικανό Πρόεδρο ακόμη και να τον διακόπτει την ώρα που παίζει γκολφ, να του ζητάει χάρες και ρουσφέτια, παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, ανατροπές και αποκλείσεις από την Εθνική Στρατηγική των ΗΠΑ, όπως συνέβη με τον Ερντογάν. Ή οι σωματοφύλακες ενός ξένου ηγέτη που επισκέπτεται τις ΗΠΑ να ξυλοκοπούν – για τον οποιαδήποτε λόγο – Αμερικανούς πολίτες εντός της χώρας τους, όπως συνέβη με τον Ερντογάν. 

Το αμερικανικό κατεστημένο και οι μηχανισμοί του βαθέως αμερικανικού κράτους άρχισαν να κινητοποιούνται και να εξεγείρονται με την «ανάρμοστη σχέση» Τράμπ – Ερντογάν όταν, την 1η Δεκεμβρίου του 2018 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής  ο Ερντογάν παραδίδει ένα φάκελο στον Τραμπ και του ζητάει να παρέμβει στην Δικαιοσύνη για την Halk bank που εμπλέκεται η οικογένεια του στο σπάσιμο του εμπάργκο με το Ιράν. Ο Τράμπ του υπόσχεται ότι θα αλλάξει τους δικαστές!

Όμως, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα καθησύχαζε την παγκόσμια κοινότητα από την Αθήνα πριν παραδώσει το οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τράμπ λέγοντας ότι: «Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε μεμονωμένο άτομο», για το περιεχόμενο του αιτήματος Ερντογάν ενημερώθηκαν αμέσως οι μηχανισμοί του Αμερικανικού Κράτους και ετέθησαν σε αυξημένη επαγρύπνηση. Στόχος τους να περιφρουρήσουν το κύρος του θεσμού του Προέδρου της Αμερικής…

Γι αυτό και όταν μετά από δεκατέσσερις μέρες, την 14η Δεκεμβρίου 2018 τηλεφωνιούνται εκ νέου ο Τράμπ με τον Ερντογάν και ο Αμερικανός Πρόεδρος επειδή δεν μπορεί να του κάνει το παραδικαστικό ρουσφέτι που ζητάει για να τον ικανοποιήσει, του ανακοινώνει ότι θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία και επομένως θα μπορεί την αποστολή αυτών να αναλάβει ο τουρκικός Στρατός. Η απρόσμενη εξέλιξη ξεσηκώνει το Κογκρέσο και πρωτίστως τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

Αντίθετος με την απόφαση Τράμπ είναι και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο καθ’ ότι μένουν ανυπεράσπιστοι βορά στα δόντια του Ερντογάν οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας που συνεργάστηκαν αρμονικά με τις αμερικανικές δυνάμεις για την εξολόθρευση του ISIS που έβρισκε καταφύγιο και θαλπωρή στην Τουρκία.

Στο Κογκρέσο δημιουργείται ένα αντί – τουρκικό λόμπι με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς γερουσιαστές που ισχυροποιείται ολοένα και περισσότερο καθώς, ο Ερντογάν γίνει πλείστες όσες αφορμές. Η εμμονή του Ερντογάν να αγοράσει και να αναπτύξει τους Ρωσικούς πυραύλους S-400 δίνει λαβή στο αντί -τουρκικό λόμπι της Γερουσίας να ενεργοποιήσει την κρατική μηχανή βάζοντας μπρος τον οδοστρωτήρα. 

1) Παρά τις αντιρρήσεις Τράμπ ακυρώνεται η τουρκική παραγγελία των F-35 και επαναπατρίζονται οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται σε αυτά.

2) Ενεργοποιούν τον νόμο CAATSA για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

3) Στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2021 ύψους 740 δις δολαρίων εντάσσουν και τις κυρώσεις CAATSA για την Τουρκία με το σκεπτικό ότι εάν η Άγκυρα δεν υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ για απόσυρση των S-400 τότε θα είναι αναγκασμένες να λάβουν αποτελεσματικά αντίμετρα τα οποία θα είναι κοστοβόρα και θα ανατρέψουν τον αμυντικό προϋπολογισμό. Οι γερουσιαστές επικαλούμενοι το συγκεκριμένο επιχείρημα προσπαθούν να υποχρεώσουν τον Τράμπ, έστω και την ύστατη στιγμή να βάλει την υπογραφή του στις κυρώσεις που δεν ήθελε ποτέ να λάβει εναντίον του επιστήθιου φίλου του Τ. Ερντογάν. Ο Τραμπ αντιστέκεται και βάζει βέτο! 

«Χαστούκι» Κογκρέσου για το αμυντικό νομοσχέδιο

Όμως το αμερικανικό Κογκρέσο τον περιμένει στην γωνία και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς επιφέρει ένα πρωτόγνωρο πλήγμα στον Ντόναλντ Τραμπ ανατρέποντας, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, το βέτο του για τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Η Γερουσία σε έκτακτη συνεδρίαση ενέκρινε, με 81 ψήφους υπέρ και 13 κατά, αυτόν τον προϋπολογισμό των 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων παρά τις «ενστάσεις του προέδρου». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εντός 30 ημερών, δηλαδή στις 30 Ιανουαρίου 2021 ο Αμερικανός Πρόεδρος – θέλει δεν θέλει- είναι αναγκασμένος να επιβάλλει στην Τουρκία 5 από τις 14 κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος CAATSA. Ο χρόνος για τις κυρώσεις στην Τουρκία αρχίζει να μετράει με Πρόεδρο τον Τραμπ και η επιβολή τους θα γίνει από τον Μπάιντεν δέκα μέρες μετά την ορκωμοσία του. Από την επιλογή των 5 κυρώσεων από τις 14 που περιλαμβάνονται στην λίστα  CAATSA θα διαφανούν οι προθέσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ για το πως θα κινηθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις. 4) Στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2021 το αντί τουρκικό λόμπι της Γερουσίας κατάφερε να συμπεριλάβει και μια πρόταση για αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Επί της ουσίας ζητούν να εγκαταλειφθεί το «δόγμα» Τράμπ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την ευρύτερη περιοχή. Βάσει του ψηφισθέντος αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ , το αμερικανικό Πεντάγωνο θα πρέπει

εντός 45 ημερών, δηλαδή μέχρι 14 Φεβρουαρίου να έχει υποβάλλει έκθεση στον Πρόεδρο των ΗΠΑ που θα αιτιολογεί την αύξηση ή μη της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανατρέπεται ο αεροναυτικός σχεδιασμός της Τουρκίας

Η οριστική ακύρωση του τουρκικού προγράμματος προμήθειας 100 μαχητικών 5ης γενιάς F-35 ανατρέπει τον αεροναυτικό σχεδιασμό της Τουρκίας και επιφέρει τεράστιο οικονομικό πλήγμα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Η εξέλιξη αυτή:

1) Ανατρέπει την ισορροπία αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Ελλάδας καθώς στην Πολεμική Αεροπορία θα ενταχθούν 18 πλήρως

οπλισμένα γαλλικά Rafale με πολλαπλάσιες δυνατότητες και δύναμη πυρός από τα F-16 που διαθέτει η Τουρκία.

2) Ακυρώνει το σχέδιο της Άγκυρας για την κατασκευή του αεροπλανοφόρου “ΑΝΑΤΟΛΟΥ” από το οποίο θα μπορούσαν να επιχειρούν 18 F-35 κάθετης προσνήωσης και απονήωσης. Όπως αποκάλυψε ο «Νεολόγος» στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο του βασική επιδίωξη της Τουρκίας ήταν με το αεροπλανοφόρο να επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Ιόνιο.

3) Η Lockheed Martin κατασκευάστρια εταιρία των F-35 & F-16 παγώνει την συνεργασία της με τις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες που παράγουν υποκατασκευαστικό έργο αξίας αρκετών δις δολαρίων. Δέκα τουρκικές εταιρείες ετοιμάζονταν να φτιάξουν ανταλλακτικά F-35 αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής ατράκτου.

Οι τουρκικές εταιρείες πραγματοποίησαν 817 από τους περίπου 24.000 τύπους ανταλλακτικών του F-35 και 188 από περίπου 3.000 τύπους ανταλλακτικών κινητήρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου.

Τι σημαίνει η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

Η πιθανή αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο όπως προτείνεται στο νόμο του αμυντικού προϋπολογισμού του 2021, πρακτικά σημαίνει:

 • Αμερικανική επιδιαιτησία στην ευρύτερη περιοχή. Άμεση παρέμβαση σε τυχόν προκλήσεις και επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας.

• Αναβάθμιση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Πρωτίστως της Σούδας, του Αράξου, της Ανδραβίδας και του Ακταίου στην Δυτική Ελλάδα. Της Αγχιάλου και του Στεφανοβίκιου στην κεντρική Ελλάδα, της υπό δημιουργία στην Αλεξανδρούπολη…

• Δημιουργία αντίμετρων για τους τουρκικούς S-400 και κατάλληλης υποδομής εντός της ελληνικής και κυπριακής επικράτειας. Άλλωστε η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι τον περασμένο Αύγουστο η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία κατά την διάρκεια συνεκπαίδευσης με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο νότιο τομέα μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου, ανάγκασαν την Τουρκία να ενεργοποιήσει τα ραντάρ των S-400 και να καταγραφεί μέρος των δυνατοτήτων τους.

Το Φανάρι γίνεται το «Βατικανό της Ορθοδοξίας»

Η μετατροπή της Κωνσταντινούπολης σε «Βατικανό της Ορθοδοξίας» είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους της Εθνικής Στρατηγικής των ΗΠΑ ώστε να αποτελέσει το «ιερό προγεφύρωμα» για την αμερικανική διείσδυση στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και τον περιορισμό της Ρωσικής εκκλησιαστικής επικυριαρχίας μέσω των Πατριαρχείων της Μόσχας και της Σερβίας.

Ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ να ανακόψει τον ρωσικό εκκλησιαστικό επεκτατισμό αναβαθμίζοντας το Φανάρι , διαφάνηκε κατά την Πανορθόδοξο Σύνοδο που διεξήχθη από 18 έως 27 Ιουνίου του 2016 στην Κρήτη.

Ο Ερντογάν στη μεγάλη του κόντρα με το αμερικανικό κατεστημένο και για να γίνει αρεστός στη Μόσχα, επιχειρεί αιφνιδίως να ενταφιάσει το αμερικανικό όραμα μετατρέποντας το χριστιανικό σύμβολο, την Αγία Σοφία σε τζαμί!

Έτσι βλέπουμε το Κρεμλίνο να αποδέχεται καρτερικά την προκλητική απόφαση του Ερντογάν επισημαίνοντας την  «θετική διάσταση» ότι πλέον οι Ρώσοι επισκέπτες στην Αγία Σοφία δεν θα πληρώνουν πλέον εισιτήριο!  

Η Αμερική αρχικά δεν αντέδρασε ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητο από το κατεστημένο στην Ουάσιγκτον. Το γεγονός ότι ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επισκέφτηκε το Φανάρι χωρίς να συναντήσει την ηγεσία της Τουρκίας αλλά και το θερμό απαντητικό μήνυμα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Οικουμενικού Πατριάρχη, είναι τα δυο τελευταία σημάδια ότι η Αμερική δεν έχει εγκαταλείψει το όραμα της για μετατροπή της Πόλης σε «Βατικανό της Ορθοδοξίας».

Βιβλίο Μπόλτον: Η «ειδική σχέση» του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν

Τα άπλυτα της «ανάρμοστης σχέσης» Τραμπ – Ερντογάν έβγαλε στην φόρα ο Τζον Μπόλτον πρώην Διευθυντής Ασφαλείας του Λευκού με την έκδοση του βιβλίου «The Room Where It Happened». Στη σελίδα 191 του βιβλίου του, ο Μπόλτον αναφέρεται στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στο περιθώριο συνόδου κορυφής του G20 στο Μπουένος Άιρες, την 1η Δεκεμβρίου του 2018.

«Ο Ερντογάν του έδωσε ενημερωτικό σημείωμα δικηγορικού γραφείου που αντιπροσώπευε την (τουρκική κρατική τράπεζα) Halkbank», η οποία αντιμετωπίζει ποινική δίωξη στις ΗΠΑ για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Η υπόθεση εμπλέκει τον ίδιο τον Ερντογάν και τον γαμπρό του, υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο Τραμπ ξεφύλλισε βιαστικά το έγγραφο προτού δηλώσει ότι, κατά τη γνώμη του, η Halkbank ήταν εντελώς αθώα. Μου ζήτησε μάλιστα να τηλεφωνήσω στον υπουργό Δικαιοσύνης Ματ Γουίτακερ, κάτι που παρέκαμψα. Στη συνέχεια, είπε στον Ερντογάν ότι θα φρόντιζε να διευθετηθεί το ζήτημα, εξηγώντας του ότι οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, που ασχολούνταν με την υπόθεση, ήταν άνθρωποι του Ομπάμα, και όχι δικοί του, και ότι σκόπευε να τους αντικαταστήσει».

Ο Αμερικανός πρόεδρος του λέει: «Δεν θέλω να συμβεί τίποτα το αρνητικό για σένα ή την Τουρκία».

Στην ίδια συνάντηση, ο Ερντογάν εξέφρασε τα γνωστά παράπονα και απειλές εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία, ζήτημα για το οποίο ο Τραμπ απέφυγε να τοποθετηθεί.

Στο μεταξύ για την «ανάρμοστη σχέση» Τράμπ – Ερντογάν αποκαλυπτικό ρεπορτάζ έχει κάνει στο CNN και ο βετεράνος δημοσιογράφος – θρύλος για την αποκάλυψη του σκανδάλου Watergate Καρλ Μπερνστάιν. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, έως και δύο φορές την εβδομάδα τηλεφωνούσε στον Ντόναλντ Τραμπ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

Ο Μπερνστάιν αναφέρεται στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Αμερικανού προέδρου με ξένους ηγέτες σημειώνοντας πως στη διάρκεια των συνομιλιών με τον Ερντογάν ο Τραμπ φέρεται να ήταν αρκετές φορές απροετοίμαστος με αποτέλεσμα να επιτρέπει στον Τούρκο πρόεδρο να επωφεληθεί ποικιλοτρόπως της κατάστασης.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του CNN, ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το πόσο συχνά τηλεφωνούσε ο Ερντογάν και για την ευκολία να παρακάμπτει τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο Μπερνστάιν ο Ερντογάν τηλεφωνούσε στον Τραμπ ακόμη και ενώ έπαιζε γκολφ με τον τελευταίο να διακόπτει το παιχνίδι και να συνομιλεί ατελείωτες ώρες μαζί του. Σύμφωνα με το CNN ο Ερντογάν δεν δίσταζε να ζητήσει υποχωρήσεις και χάρες.

Το γεγονός ότι ο Τραμπ, σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις, γνώριζε πολύ λίγα για την κρίση στη Συρία και την ιστορία της περιοχής, ήταν προς όφελος του Τούρκου προέδρου, ο οποίος εκμεταλλευόταν το γεγονός.

Η αίσθηση ήταν ότι κάθε φορά που μιλούσε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, «ο Ερντογάν του έπαιρνε και τα σώβρακα» (“Erdogan took him to the cleaners”) αναφέρει μια πηγή του Μπερνστάιν.

Η επιρροή του Ερντογάν ήταν τόσο μεγάλη που σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα τηλεφωνήματα μεταξύ των δύο ανδρών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, γεγονός που με τη σειρά του επέτρεψε στην Άγκυρα να επιτεθεί στους Κούρδους.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα