Πρόταση «βόμβα»: Η FIFA «συζητά» Mundial κάθε δύο χρόνια

19.05.2021 / 17:15
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
uefa

Mια άνευ προηγουμένου επανάσταση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο θα μπορέσει να προκληθεί, εάν η FIFA στο 71ο συνέδριό της που αρχίζει την Παρασκευή (21/5), εγκρίνει προς συζήτηση την πρόταση που υπέβαλε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας, ζητώντας τη μελέτη για την αξιολόγηση του «αντίκτυπου διεξαγωγής του Παγκόσμιου Κυπέλλου (ανδρών και γυναικών) κάθε δύο χρόνια».

Αυτή η πρόταση ίσως οδηγήσει σε «πόλεμο» FIFA και UEFA, όπως επισημαίνει η ιταλική ιστοσελίδα calcioefinanza, μιας και η απαραίτητη αναπροσαρμογή του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού αγωνιστικού προγράμματος θα «αφαιρούσε» χώρο από τις ηπειρωτικές διοργανώσεις, όπως για παράδειγμα το EURO.

Ως συνήθως, το θέμα είναι οικονομικό, μιας και η FIFA συγκεντρώνει τη συντριπτική πλειονότητα των κερδών της στα χρόνια του Παγκόσμιου Κυπέλλου και η προοπτική διπλασιασμού αυτών των εσόδων μειώνοντας το χρονικό διάστημα, δεν μπορεί παρά να αποτελεί μέγα κίνητρο.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο, αφού απαιτείται συμβιβασμός με τις ηπειρωτικές ομοσπονδίες, καθώς και με τους συλλόγους και τους παίκτες, οι οποίοι ήδη έχουν ένα βεβαρυμένο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Το κύριο πρόβλημα θα ήταν μεταξύ UEFA και FIFA, αφού το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αντιπροσωπεύει σημαντική πηγή εσόδων για την UEFA, ακόμη και αν η «ναυαρχίδα» της παραμένει το Champions League, διοργάνωση της οποίας στερείται η FIFA.

Η CAF, η αφρικανική συνομοσπονδία, διεξάγει το Κύπελλο Εθνών Αφρικής κάθε δύο χρόνια. Η CONMEBOL, η συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής, διοργάνωνε το Κόπα Αμέρικα κάθε τέσσερα χρόνια ξεκινώντας από το 2007, πήγε στα δύο μεταξύ 2017 και 2019 και επεκτάθηκε σε τρία έτη μεταξύ 2021 και 2024.

Η AFC, η ασιατική συνομοσπονδία, από το 2007 διοργανώνει το Κύπελλο Ασίας κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ η OFC, η συνομοσπονδία της Ωκεανίας, έχει τη δική της διοργάνωση κάθε τέσσερα χρόνια.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα