Προσπάθησε να ταξιδέψει από την Αυστραλία στο Λονδίνο ως αποσκευή – Τώρα ψάχνει αυτούς που τον βοήθησαν

08.04.2021 / 19:09
mohammed-gadi-2qCX0SsSwzs-unsplash-1024x683

Ένας άνδρας από την Ουαλία έχει απευθύνει δημόσια έκκληση προκειμένου να βρει δυο Ιρλανδούς που τον βοήθησαν να επιστρέψει στην πατρίδα του από την Αυστραλία όπου βρισκόταν το 1965… κλείνοντάς τον σε ένα κιβώτιο και στέλνοντάς τον με το ταχυδρομείο.

Ο Μπράιαν Ρόμπσον, ένας 75χρονος άνδρας από το Κάρντιφ, αναζητά τους δυο άνδρες τους οποίους γνωρίζει μόνο με τα μικρά τους ονόματα: Πολ και Τζον.
Ο Ρόμπσον ήταν μόλις 19 ετών και εργαζόταν για τις σιδηροδρομικές γραμμές της Βικτώρια, όταν αισθάνθηκε νοσταλγία για την πατρίδα του. Όμως τα αεροπορικά εισιτήρια κόστιζαν περίπου 700 στερλίνες και εκείνος έβγαζε μόλις 40 τον μήνα, όπως δήλωσε στους Irish Times.

Κι έτσι σκέφτηκε ένα «ηλίθιο» σχέδιο. Να αγοράσει ένα μικρό ξύλινο κουτί και να… αποστείλει τον εαυτό του ως αποσκευή. Ο Ρόμπσον θυμάται ότι έζησε μια «πολύ τρομακτική εμπειρία» που διήρκεσε τέσσερις μέρες, κατά τις οποίες τον τοποθέτησαν πολλές φορές ανάποδα.

Σχεδόν 60 χρόνια αργότερα, ο Ρόμπσον θέλει να ξαναβρεί τους άνδρες και να τους ευχαριστήσει με ένα ποτό.

«Είμαι 99% σίγουρος ότι τα ονόματά τους ήταν Πόλ και Τζον», δήλωσε στους Irish Times. «Ο Πολ ήταν 100% αντίθετος στην ιδέα… αλλά ο Τζον είπε “Μην ανησυχείς, θα τον πείσω εγώ”. Κι έτσι τελικά με βοήθησαν και οι δύο».

Ο Ρόμπσον αγόρασε ένα κουτί «σε μέγεθος μικρού ψυγείου» και το γέμισε με μαξιλάρια, μια βαλίτσα, ένα βιβλίο με στίχους των Beatles και δυο μπουκάλια: Ένα με νερό και ένα άδειο για τα ούρα. Στη συνέχεια, οι φίλοι του έκλεισαν το κουτί καρφώνοντάς το και φόρτωσαν τον Ρόμπσον ως αποσκευή σε μια πτήση από τη Μελβούρνη προς το Λονδίνο.

Όμως το σχέδιό τους ναυάγησε. Η πτήση ήταν γεμάτη, με αποτέλεσμα ο Ρόμπσον να μεταφερθεί αντ’ αυτού σε μια άλλη πτήση με προορισμό το Λος Άντζελες.
Δημοσίευμα εφημερίδας από τον Μάιο του 1965, γραμμένο από το Reuters και το Associated Press Αυστραλίας, ανέφερε ότι ο Ρόμπσον είχε δηλώσει τον εαυτό του ως «ηλεκτρονικό υπολογιστή».

Ο τότε υπουργός μετανάστευσης, Λέσλι Μπέρι, δήλωσε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν θα κινούνταν νομικά εναντίον του, αφού ένας άλλος βουλευτής, ο Νταν Μακίνον, είχε καλέσει για ποινική δίωξη εις βάρος «αυτού του εμφανώς άχρηστου νεαρού άνδρα», όπως τον είχε χαρακτηρίσει.

Ο πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Μενζιέ, ρωτήθηκε αν οι υπάλληλοι στα τελωνεία θα έπρεπε να ελέγχουν πιο προσεκτικά τις αποσκευές και είπε: «Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν έναν μετρητή Γκάιγκερ [σ.σ. μετρά τη ραδιενέργεια]».

Στις ΗΠΑ, ο Ρόμπσον εντοπίστηκε από σοκαρισμένους υπαλλήλους του τελωνείου και στη συνέχεια ανακρίθηκε από το FBI.

Ο ίδιος δήλωσε στο BBC ότι ένας άνδρας «κοίταξε μέσα από μια τρύπα του κουτιού και καταλήξαμε να κοιταζόμαστε στα μάτια».

«Πήδηξε πίσω και είπε “υπάρχει ένα σώμα εδώ μέσα”».
Μετά την ανάκριση, τον άφησαν να φύγει για τον Λονδίνο, αυτή τη φορά ως επιβάτης και συνέχισε τη ζωή του στη Βρετανία.

Το άρθρο τις εποχής αναφέρει ότι ο Ρόμπσον «αναγκάστηκε να σπρώξει για να περάσει από όλους όσους είχαν συγκεντρωθεί για να του ευχηθούν καλό ταξίδι» και ότι εξακολουθούσε να είναι «μουδιασμένος και να κουτσαίνει» όταν έφτασε στο Λονδίνο.

Ο Ρόμπσον έγραψε στους άνδρες για να τους ευχαριστήσει, όμως δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

«Τα πηγαίναμε πολύ καλά», δήλωσε στους Irish Times. «Συναντιόμασταν σχεδόν καθημερινά».
Όμως παραδέχτηκε, μιλώντας στο BBC, ότι το σχέδιο με το κουτί ήταν «μια ηλιθιότητα».

«Αν το επιχειρούσαν τα παιδιά μου, θα τα σκότωνα. Όμως ήταν άλλες εποχές τότε».

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα