Πρόσω ολοταχώς ο εμβολιασμός – Πως θα λειτουργήσει το mega εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας

03.04.2021 / 14:36
ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΌ

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Με σταθερό ρυθμό και στην Αχαΐα και παρά τη δεδομένη αργοπορία παράδοσης των δόσεων από τις εταιρείες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προχωρά η εκστρατεία εμβολιασμού, με στόχο να φτάσουμε στην ανοσοποίηση του πληθυσμού και κατ’ επέκταση στη νίκη κατά του κορωνοϊού. Ήδη, έχουν εμβολιαστεί, με την πρώτη δόση, περίπου 37.000 Αχαιοί και καθημερινά ο αριθμός αυτός αυξάνεται.

Σημαντικό όπλο που προστίθεται στη φαρέτρα της Αχαϊκής πρωτεύουσας, το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο, στο νέο Λιμάνι. Έτσι, θα δημιουργηθεί η συνθήκη για 900 εμβολιασμούς την ημέρα και περίπου 24.000 μηνιαίως. Το εμβολιαστικό κέντρο θα είναι έτοιμο εντός του Απριλίου, μήνα κατά τον οποίο η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι ευελπιστούν πως η διαδικασία θα «τρέξει» πολύ σε πανελλαδικό επίπεδο, με την αύξηση των δόσεων από τις εταιρείες που ήδη στέλνουν εμβόλια (Pfizer, Αstazeneca), αλλά και την άφιξη του μονοδοσικού της Johnson & Johnson.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η προσπάθειά μας αναγνωρίζεται»

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επιθεώρησε τον χώρο που θα στεγαστεί το κέντρο στο νέο λιμάνι κι αναφέρθηκε ξανά στη σημασία του εμβολιασμού.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, «το εμβολιαστικό κέντρο, που θα είναι 16 γραμμών, θα λειτουργήσει με την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και του υγειονομικού δυναμικού της περιοχής, ενώ η βοήθεια που έχουμε από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον δήμο Πατρέων είναι δεδομένη».

Επιπροσθέτως, επεσήμανε ότι «από τον Απρίλιο και με βάση την προμήθεια των εμβολίων, αλλάζει η στρατηγική μας, αλλάζουν τα δεδομένα, θα κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια, αλλά και αυτή που κάνει τώρα η χώρα μας αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη».

Όμως, συνέχισε, «μέχρι να χτίσουμε σιγά-σιγά την ανοσία αγέλης δεν θα αφήσουμε κανέναν αβοήθητο και ταυτόχρονα πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στα πραγματικά δεδομένα».

Οι 5 αρχές του εμβολιαστικού

Στο σημείο αυτό θα επιχειρήσουμε να αποκρυσταλλώσουμε το πώς θα λειτουργήσει το εμβολιαστικό κέντρο, με βάση τα όσα είπε από την Πάτρα ο κ. Χαρδαλιάς, αφού δεν δόθηκαν ακόμη ευρύτατες διευκρινίσεις, μιας και η επίσκεψη είχε ως πρώτο σκοπό την εξέταση των τοπικών επιδημιολογικών δεδομένων και την εκ νέου ανασύνταξη δυνάμεων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

1)Το κέντρο θα είναι εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες. Εντός του νέου λιμανιού, με χώρους πάρκινγκ κι εκτός –ευρύτερα- νοσηλευτικού κέντρου, κάτι που ίσως βοηθά στην ψυχολογική αποφόρτιση των πολιτών.

2)Θα στελεχωθεί με γιατρούς –κατά βάση- των ενόπλων δυνάμεων. Οπότε, το ήδη πιεσμένο τοπικό σύστημα υγείας δεν θα χρειαστεί να «τεμαχιστεί». Θα είναι η τελευταία λύση η βοήθεια γιατρών από το ΕΣΥ.

3) Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», θα υπάρξει βοήθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση και το προσωπικό της στη δημόσια υγεία. Ιδιαιτέρως της Περιφέρειας.

4) Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εάν χρειαστεί θα υπάρξουν συμβάσεις και με ιδιώτες ιατρούς και νοσηλευτές, για λίγους μήνες. Η διαδικασία θα είναι πιο απλή σε σχέση με τη συνδρομή των ιδιωτών στο ΕΣΥ, αφού, αφενός η πίεση δεν είναι η ίδια με την καθημερινότητα στα δημόσια νοσοκομεία και αφετέρου δεν μιλάμε για προσλήψεις, όπου η γραφειοκρατία καθυστερεί τις εξελίξεις.

5)Δεν θα δαπανηθούν πολλά χρήματα από το Κράτος, μια και το κτίριο είναι σχετικά έτοιμο, είναι σύγχρονο και παρέχει όλες τις ανέσεις.

Πρόσω ολοταχώς ο εμβολιασμός - Πως θα λειτουργήσει το mega εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας 3

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ

«Στη διάθεση της Πολιτείας»

Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, δηλώνει στο «Νεολόγο»:

«Αυτό που προέχει να κάνει η Πολιτεία αυτή τη στιγμή είναι με γρήγορους ρυθμούς να αυξήσει την δυνατότητα περισσότερων εμβολιασμών, ώστε να χτίσει νωρίτερα ένα αξιόλογο ανοσολογικό τείχος που θα μας βγάλει από τον εφιάλτη.

Η τοποθεσία παίζει σημαντικό ρόλο, ώστε να είναι προσβάσιμη στους περισσότερους πολίτες. Να σημειωθεί ότι πρώτη φορά θα βρίσκεται εκτός νοσηλευτικών συγκροτημάτων. Ακόμα και η ψυχολογία ότι θα προσέλθουν σε νοσοκομεία η κέντρα υγείας κάποιους τους αποθαρρύνει. Συνεπώς, ένα κέντρο εκτός του συστήματος υγείας, με δυνατότητα 16 γραμμών και 900 εμβολιασμούς καθημερινά, είναι κάτι που δίνει ελπίδα ότι θα αυξηθεί σύντομα το ποσοστό των πολιτών που θα αποκτήσουν ανοσία.

Η στελέχωση με προσωπικό από τις ένοπλες δυνάμεις της περιοχής μας, είναι ακόμη ένας παράγοντας που προστίθεται στα θετικά αφού δεν θα χρειαστεί να αποδυναμωθεί κάποια μονάδα υγείας. Η περιφερειακή αρχή έχει θέσει στην διάθεση των αρμοδίων το προσωπικό της δημόσιας υγείας και ελπίζουμε η Πολιτεία να εμπιστευθεί τις δομές της. Το κτίριο που επισκεφτήκαμε, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται παρεμβάσεις χρονοβόρες, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών της περιοχής μας. Αν σκεφτεί κανείς ότι πάμε σε καλύτερες μέρες από πλευράς καιρού άρα οι περισσότεροι θα κινούνται σε ανοιχτούς χώρους , μαζί με τα self test για την ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων, νομίζω σταδιακά το ποτήρι μπορούμε να το βλέπουμε μισογεμάτο».

Πρόσω ολοταχώς ο εμβολιασμός - Πως θα λειτουργήσει το mega εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας 4

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΩΝΗΣ

«Ουσιαστική στήριξη στην κοινωνία»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ, Παναγιώτης Τσώνης, σημειώνει:

«Η συνεργασία μας με τον υφυπουργό κ. Νίκο Χαρδαλιά ήταν γρήγορη και αποτελεσματική, όπως επιβάλουν οι συνθήκες.

Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο η διοίκηση του ΟΛΠΑ υλοποιεί έναν από τους βασικούς στόχους της που είναι η ουσιαστική στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Αξιοποιούμε για το καλό των Πατρινών ένα χώρο που παρέμενε ελεύθερος μέχρι σήμερα. Οι συμπολίτες μας θα τον γνωρίσουν κάτω από μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, όπως είναι αυτή της πανδημίας. Παρόλα αυτά εκτιμώ ότι θα συμφωνήσουν μαζί μου πως στις κρίσιμες στιγμές απαιτείται να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο κίνδυνο που μας απειλεί.

Είναι αυτονόητο, πως η λειτουργία του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου θα δώσει στην πόλη μας ώθηση για να φτάσει γρηγορότερα στο στόχο που έχει θέσει ο επιστημονικός κόσμος, τον οποίο εμπιστευόμαστε, και δεν είναι άλλος από το να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας εκτιμώ πως θα έχουμε ολοκληρώσει τις αναγκαίες διαδικασίες από την πλευρά του ΟΛΠΑ, ώστε να παραδοθεί το κτίριο άμεσα στην Πολιτική Προστασία που θα αναλάβει να τον εξοπλίσει και να τον στελεχώσει για να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο».  

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα