Προσφυγικό: Η Κομισιόν καλεί την Πολωνία να επιτρέψει την Frontex στα σύνορα με Λευκορωσία

24.09.2021 / 20:05
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
da 2

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Πολωνία να επιτρέψει προσωπικό της Frontex στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας όπου πέντε μετανάστες πέθαναν στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω μιας αύξησης της παράτυπης μετανάστευσης την ευθύνη της ενορχήστρωσης της οποίας επιρρίπτει η ΕΕ στο Μινσκ.

«Αναγνωρίζουμε πως οι πολωνικές αρχές αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η κατάσταση έχει δημιουργηθεί λόγω μιας προσπάθειας εργαλειοποίησης ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όμως η Πολωνία πρέπει να διεξάγει τα καθήκοντά της για τη διαχείριση των συνόρων αποτελεσματικά. Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος της ανθρώπινης ζωής. Καλούμε τις αρχές του κράτους μέλους να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι στα σύνορα λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα και αρωγή».

«Θα ήταν μια καλή ιδέα για τα κοινά μας σύνορα να προστατευθούν χρησιμοποιώντας τους κοινούς μας πόρους, πιο συγκεκριμένα εκείνους που παρέχει η υπηρεσία (Frontex)», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Πολωνία, που έχει μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις φύλαξης των συνόρων στην Ευρώπη, δήλωσε ότι έχει υπό έλεγχο την κατάσταση και έχει προσκαλέσει προσωπικό της Frontex επί του πεδίου.

Η Βαρσοβία έχει επιβάλει καθεστώς έκτακτης ανάγκης κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία – το ανατολικό σύνορο της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι κανείς δημοσιογράφος ή ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιτρέπεται να παρακολουθήσει τις εξελίξεις εκεί.

Η Επιτροπή δήλωσε πως η ανώτατη αξιωματούχος της ΕΕ για τη μετανάστευση, Ίλβα Γιόχανσον, θέλει να συζητήσει με τη Βαρσοβία σήμερα οικονομική και άλλου είδους βοήθεια που μπορεί να παράσχει η ΕΕ περιλαμβανομένης της ανάπτυξης της Frontex και μιας επίσκεψης ειδικών της ΕΕ στην περιοχή των συνόρων.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε σήμερα τις χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία να προστατεύσουν τους αιτούντες άσυλο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα