Προληπτικός έλεγχος: Οι απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να κάνουν τα παιδιά

22.06.2021 / 18:42
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
200903170017_gonios_paidi_maska

Στόχος κάθε παιδιάτρου είναι η προαγωγή της σωματικής, πνευματικής και κοινωνικής υγείας για όλα τα παιδιά, από τη γέννησή τους μέχρι και την εφηβεία. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαραίτητος είναι ο προληπτικός έλεγχος των παιδιών με ανά διαστήματα κλινική παιδιατρική εκτίμηση και διενέργεια ενδεδειγμένου εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑΠ).

Οι συστάσεις της ΑΑΠ αφορούν σε παιδιά χωρίς προβλήματα υγείας και με ικανοποιητική γονεϊκή και παιδιατρική φροντίδα. Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον παιδίατρο κυρίως λόγω των προγραμματισμένων -για την πρόληψη των λοιμώξεων- εμβολιασμών, αλλά και την εκτίμηση της σωματικής αύξησης και της ψυχοκινητικής τους εξέλιξης. Μετά την ηλικία των 3 ετών επιβάλλεται η επίσκεψη στον παιδίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο για την εκτίμηση του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης του παιδιού σε βάρος και σε ύψος. Σε κάθε επίσκεψη πρέπει να ελέγχεται και η αρτηριακή του πίεση.

Ο κλινικός έλεγχος των παιδιών συμπληρώνεται σε καθορισμένες ηλικίες και με εργαστηριακό έλεγχο. Γενική αίματος πρέπει να γίνεται σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης του παιδιού, αρχικά μεταξύ πρώτου και δεύτερου έτους, πριν ξεκινήσει το δημοτικό σχολείο (στην ηλικία των 5-6 ετών) και στην εφηβεία, για την πρόληψη σιδηροπενικής αναιμίας.

Η μέτρηση της χοληστερίνης στο αίμα, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, είναι απαραίτητη σε όλα τα παιδιά μετά την ηλικία των 2 ετών και όχι μόνο σε αυτά με οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Ο έλεγχος της ακοής από τον ΩΡΛ γίνεται στις ηλικίες 4-6 ετών και της οπτικής οξύτητας από τον οφθαλμίατρο στις ηλικίες 3, 6 και 12 ετών για τα παιδιά που το νεογνικό screening ελέγχου της ακοής και της όρασης ήταν φυσιολογικό. Μετά το δεύτερο χρόνο ζωής κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο και ακολούθως μια φορά το χρόνο για τη διατήρηση της στοματικής υγείας. Ο καρδιολογικός έλεγχος με υπερηχοκαρδιογράφημα και καρδιογράφημα συνιστάται πριν από την είσοδο του παιδιού στο δημοτικό, στην ηλικία των 5-6 ετών. Σε εφήβους με σεξουαλική δραστηριότητα δεν πρέπει να παραλείπεται και ο έλεγχός τους για ενδεχόμενη μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα