Προκλητικός  ο Τόσκας για το Μάτι-Η δίκη συνεχίζεται σήμερα

06.09.2023 / 8:33
TOSKAS

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε η κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με την ένταση να ανεβαίνει, όταν συγγενείς των 104 θυμάτων αντέδρασαν οργισμένα στις απαντήσεις που έδινε ο πρώην υπουργός στα ερωτήματα για το εάν η ύπαρξη νεκρών ήταν γνωστή στις 12 τα μεσάνυχτα.


Η αντίδραση των συγγενών των θυμάτων προκύπτει από το γεγονός ότι, πέρα από τα δημοσιεύματα και τις ανταποκρίσεις των Μέσων Ενημέρωσης της αποφράδας ημέρας της 23ης Ιουλίου 2018, όπου δημοσιογράφοι ανέφεραν πως είδαν ανθρώπους απανθρακωμένους ήδη από τις απογευματινές ώρες, υπάρχει πλήθος αναφορών στο καταγραφικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από πυροσβέστες που έκαναν λόγο για την ύπαρξη νεκρών, πολύ πριν από τα μεσάνυχτα και την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον τότε πρωθυπουργό Α. Τσίπρα.

Δικηγόρος: Στις 12 το βράδυ, η ύπαρξη νεκρών ήταν άγνωστη στην Υπηρεσία;
Ν. Τόσκας: Υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από πριν, από πυροσβέστες.
Πρόεδρος: Τι σημαίνει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες;
Ν. Τόσκας: Πυροσβέστες έλεγαν ότι άκουσαν για νεκρό. Πουθενά στον κόσμο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες δεν μεταφέρονται ως δεδομένα.
Συγγενής θύματος: Ντροπή σας! Δύο μέρες λέτε ψέματα!
Ν. Τόσκας: Με έβριζε και πριν μπω στην αίθουσα…
Συγγενής θύματος: Τον πληρώνουμε αυτόν τον κύριο! Μην κάνουμε θέατρο εδώ μέσα…
Δικηγόρος: Τι είδατε, τι ακούσατε, όσο ήσασταν στο ΕΣΚΕ;
Ν. Τόσκας: Υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Οταν έφυγε ο κ. Αναγνωστάκης από το ΕΣΚΕ, πήγε στο Μάτι και είδε νεκρούς, τότε το είπαμε. Η προσπάθεια εκείνη την ώρα ήταν να σώσουμε τους ζωντανούς.
Συγγενής θύματος: Ντροπή σας! Ντροπή σας!

Παράλληλα, ο Ν. Τόσκας, για δεύτερη ημέρα και απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων των συγγενών των θυμάτων, συνέχισε να αρνείται τις καταγγελίες του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής, Σωτήρη Τερζούδη, και του διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννη Φωστιέρη (αμφότεροι κατηγορούμενοι στην υπόθεση), πως έδινε εντολές για το πώς να κινηθούν τα μέσα πυρόσβεσης με την ιδιότητά του ως αν. υπουργού Προ.Πο. Καταγγελίες που είχαν γίνει ήδη από το στάδιο της ανάκρισης και είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά ο «Ε.Τ.».

Δικηγόρος: Ο Τερζούδης έχει πει ότι εσείς δίνατε εντολές χωρίς να ενημερώνετε και αντίθετα με τις δικές του θέσεις. Τι ακριβώς συνέβη; Περιγράφει πως φεύγατε από το γραφείο και πηγαίνετε εσείς να δώσετε εντολές.
Ν. Τόσκας: Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Εγώ ήμουν στο γραφείο του κυρίου Τερζούδη. Με ενημέρωναν οι Τερζούδης, Φωστιέρης και Ματθαιόπουλος. Ας πει ο κύριος Τερζούδης μια εντολή του που δεν εκτελέστηκε.

ΓΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ 

Δεν προτάθηκε, δεν συζητήθηκε

Αναφορικά με το γεγονός ότι δεν δόθηκε ποτέ εντολή για εκκένωση της περιοχής, ο Ν. Τόσκας είπε πως αυτό «δεν προτάθηκε από κανέναν και δεν συζητήθηκε».

Δικηγόρος: Το αν θα ενημερωθεί ο κόσμος το συζητήσατε;

Ν. Τόσκας: Δεν υπήρχε χρόνος. Ηταν ραγδαία η εξέλιξη της κατάστασης.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε γιατί δεν ακολουθήθηκε το μοντέλο της εκκένωσης όπως στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και απάντησε ότι είναι διαφορετικό το νομοθετικό πλαίσιο και επικαλέστηκε τη φορά του ανέμου που καθιστούσε επιτακτική τη διάσωση των παιδιών.

Δικηγόρος: Με δεδομένη την εκκένωση υπήρχε το σενάριο η φωτιά να φτάσει εκεί…
Ν. Τόσκας: Υπήρχε ένας φόβος…
Δικηγόρος: Δεν έπρεπε να ληφθεί απόφαση για να βοηθηθεί και ο άλλος πληθυσμός;
Ν. Τόσκας: Υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο… Δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο…

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα