«Προεκλογικό πυροτέχνημα» οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ

05.04.2023 / 13:55
YPOIK

Απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ιδιωτικό χρέος που παρουσίασε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας.
Το υπουργείο Οικονομκών απάντησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος.

«Οι δήθεν λύσεις είναι ανεδαφικές και το δήθεν σχέδιο άλλο ένα προεκλογικό πυροτέχνημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατρακυλάει για ακόμη μία φορά στον λαϊκισμό και δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει τις αγωνίες και τις ελπίδες πολλών χιλιάδων πολιτών για ψηφοθηρικούς λόγους», σχολιάζει το ΥΠΟΙΚ.

Προτάσεις εμπαιγμό για την κοινωνία
«Οι ανακοινώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του αποτελούν εμπαιγμό για την κοινωνία, καθώς περιλαμβάνουν:

  1. Μια διφορούμενη υποχρεωτικότητα συμμετοχής των πιστωτών στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Από τη μία, το σχέδιο επιβάλλει υποχρεωτικότητα συμμετοχής των πιστωτών στην πρόταση ρύθμισης οφειλών και από την άλλη προσφυγή στο δικαστήριο, αν δεν ισχύσει η (υποτίθεται θεσπισμένη) υποχρεωτικότητα.

Η πρόταση αυτή, πέραν του ότι αντιφάσκει, είναι πέρα για πέρα έωλη και αβάσιμη καθώς αγνοεί παντελώς τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που θέτουν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν τα κράτη-μέλη για την προληπτική αναδιάρθρωση. Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως εκ τούτου δεσμευόμενη από τις υποχρεώσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, ακολουθεί – ως όφειλε – τις δεσμεύσεις που τίθενται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

  1. Την επαναφορά πρακτικών του «Νόμου Κατσέλη» (Νόμος 3869/2010), με την πρόβλεψη για προσφυγή στο δικαστήριο σε περίπτωση μη λήψης πρότασης ρύθμισης από τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με υποτίθεται σύντομη διαδικασία. Ένας νόμος ο οποίος, για πολλά έτη, καταστρατήγησε την κουλτούρα πληρωμών στη χώρα μας.

Ένας νόμος που αποτέλεσε το καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών. Ένας νόμος που μετέθετε το πρόβλημα, καθώς η έκδοση της δικαστικής απόφασης καθυστερούσε σημαντικά και, εν τέλει, μετά από πολλά χρόνια αναμονής για την εκδίκαση, τα δικαστήρια απέρριπταν μεγάλο ποσοστό των υποθέσεων, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκες αρρύθμιστες οφειλές, επιβαρυμένες και με τόκους υπερημερίας», υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει τάξη στο ιδιωτικό χρέος
Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, θα προστατεύει τα νοικοκυριά και θα βάλει τέλος στο σημερινό χάος με το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες ότι θα βάλει μια τάξη στο ιδιωτικό χρέος, το οποίο με 4 χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη αυξήθηκε κατά 40 δισ. Θα βάλει τάξη σε αυτό το αχανές τοπίο με 4,2 εκ. δανειολήπτες να αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, είτε αυτές είναι στα δημόσια ταμεία είτε είναι στις τράπεζες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1 εκ. τραπεζικοί λογαριασμοί κατασχεμένοι», υπογράμμισε η Πόπη Τσαπανίδου.

«Η πρότασή μας προβλέπει έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος θα υποχρεώνει όλους τους πιστωτές, είτε είναι Δημόσιο είτε είναι τράπεζες ή funds να μπουν στη διαπραγμάτευση με τον δανειολήπτη, στη σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, και να του προτείνουν ένα πρόγραμμα αποπληρωμής βιώσιμο. Η διαδικασία αυτή θα αφορά όσους έχουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμά τους. Το πεδίο αυτό είναι ευρύτατο και συμπεριλαμβάνει τη μεσαία τάξη που σήμερα πιέζεται προς τα κάτω», δήλωσε η Πόπη Τσαπανίδου.

«Εφόσον γίνει η αίτηση από τον οφειλέτη στην πλατφόρμα και του υποβληθεί σχετική πρόταση από τον δανειστή, τότε υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι η πιο σύντομη αποπληρωμή μέσα σε 5 με 10 έτη, που περιλαμβάνει ένα γενναίο κούρεμα της τάξης του 40% με 60%. Η δόση θα επιδοτείται κατά ένα μέρος από το κράτος για να μην κοκκινίσει το δάνειο και θα διασφαλίζεται ότι η δόση που θα συμφωνηθεί θα είναι έως το 30% του εισοδήματος του οφειλέτη», εξήγησε.

«Η δεύτερη επιλογή είναι η ρύθμιση της οφειλής με μακρόχρονη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλές δόσεις. Και εκεί προβλέπεται επιδότηση από το κράτος και ένα σταθερό επιτόκιο 2% για να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις από τις συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια», επισήμανε η Πόπη Τσαπανίδου.

«Θα υπάρξει και θεσμική πλαισίωση όλης αυτής της διαδικασίας. Θα συσταθεί υφυπουργείο στο Υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιο για τη διαχείριση του ιδιωτικό χρέος και τη στεγαστική πολιτική. Θα υπάρχει δημόσια εποπτική αρχή για να παρακολουθεί πώς όλο αυτό γίνεται πράξη και παράλληλα θα υπάρχουν πόροι από την Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα πηγαίνουν στην αναδιάρθρωση του χρέους και τη στεγαστική πολιτική», σημείωσε.

«Η πρόταση που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συζητήθηκε και με τους φορείς που ήταν εκεί, δανειολήπτες, επαγγελματίες, εκπροσώπους όλων των φορέων της κοινωνίας που εμπλέκονται σε αυτό το ζήτημα. Άκουσαν την πρόταση, πήραν διευκρινίσεις στα ερωτήματά τους και όλοι κατέληξαν ότι είναι μια ουσιαστική πρόταση», σχολίασε.

«Καταργούμε τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος βάσει του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ συνδέθηκε με το νόμο του 2003, επιτρέποντας στους servicers ελεύθερα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς. Αυτό τώρα ερχόμαστε να αλλάξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πόπη Τσαπανίδου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα